5 vlastností uterákov, o ktorých by ste mali vedieť

Nie je uterák ako uterák

Kvalitné uteráky sa vyznačujú hebkosťou, dostatočnou nasiakavosťou a dlhou životnosťou. Vybrať takýto uterák nie je vôbec jednoduché. Mnohí vyberajú podľa dotyku – čím jemnejšie a mäkšie, tým lepšie. Rozhodovanie podľa dotyku však môže klamať a krásne našuchorený uterák sa po praní zmení na tvrdý kus tkaniny. Pri nákupe sa zamerajte na nasledujúcich 5 vlastností.

1.) Rôzne veľkosti na rôzne použitie

Rozmery uterákov sa medzi výrobcami mierne líšia, no štandardne poznáme 4 veľkosti. Maličký uteráčik na tvár, ktorý sa používa aj ako uterák pre hostí, uterák na ruky, osuška a extra veľká osuška pre tých, ktorí sa po sprche radi zabalia.

Najmä ženy s dlhými vlasmi využívajú veľkú osušku na osušenie vlasov a extra veľkú osušku na telo. Pre deti sú zas vhodné menšie formáty uterákov.

Vedeli ste, že?
Ľudia s citlivou pokožkou by mali meniť osušky po každom použití. Ak máte akné alebo iné kožné problémy, nepoužívajte jeden a ten istý uterák na ruky aj na tvár. Vyčleňte si na tvár vlastný menší uteráčik, ktorý budete meniť každý deň za nový.

2.) Materiál súvisí s jemnosťou

Najpoužívanejším materiálom je nepochybne bavlna. Uteráky zo 100 % bavlny a mikrobavlny sa vyznačujú jemnosťou, nasiakavosťou a rýchlym schnutím. Obľúbené sú aj zmesi bavlny s modalom či bambusom. Uteráky obsahujúce modal sú mimoriadne mäkké a hodvábne lesklé. Bambus je zas výborným materiálom pre ľudí s citlivou pokožkou a alergikov. Bambusové vlákna zabraňujú množeniu baktérií a sú odolné voči hubám a kvasinkám.

TIP
Uteráky s prímesou bambusových vlákien sú vďaka svojim antibakteriálnym účinkom ideálne na používanie vo wellness centrách a v menej vetraných priestoroch.

3.) Gramáž uterákov napovie o nasiakavosti

Veľmi dôležitou vlastnosťou je gramáž. Práve tá hovorí o sacej schopnosti uterákov. Gramáž sa vyjadruje v gramoch na meter štvorcový. Bežne dostupné uteráky majú váhu od 300 do 900 g/m2. Uteráky s váhou 300 – 400 g/m2 sú vhodné na ruky alebo do posilňovne.

Štandardná váha uterákov/osušiek používaných po sprche by mala činiť okolo 500 g/m2. Ťažšie majú ešte lepšiu absorpčnú schopnosť, ale ich negatívom je dlhšie schnutie.

4.) Odolnosť uterákov

Kvalitný životaschopný uterák by vám mal vydržať až 10 rokov. Ideálny je dvojvrstvový, na dotyk ťažký a husto tkaný. Ak z neho vypadávajú nitky a vlákna sú spľasnuté či riedke, (nielen) ruky od neho preč.

5.) Dizajn uterákov rozjasní kúpeľňu

Ľudia často nakupujú uteráky, ktoré sa im nepáčia, a to len preto, lebo sú v zľave. Podobné kúpy z rozmaru nie sú z dlhodobého hľadiska vhodné. Nezabúdajte, že uteráky budete mať na očiach niekoľko rokov a preto je dôležité, aby lahodili vášmu vkusu. Vhodne zvolený uterák totiž dokáže pozdvihnúť dizajn vašej kúpeľne.

TIP
Biela farba uterákov je klasika, ktorá nič nepokazí. Evokuje čistotu a do miestnosti vnáša pohodu a kľud. Ak je však vaša kúpeľňa nevýrazná, oživte ju farebnými uterákmi. Úhľadne poskladaný „komínik“ sa stane efektným kontrastným prvkom vašej kúpeľne.

Ak sa teda najbližšie budete rozhodovať pri kúpe nových uterákov, zvážte vlastnosti, ktoré by mali spĺňať. Odmení sa vám nielen vaša pokožka, ale ožije aj kúpeľňový priestor.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.