Aby vám pod perinou nebola zima

Stupne hrejivosti periny podľa ročných období

Paplón spolu s matracom a vankúšom priamo ovplyvňuje kvalitu nášho spánku. Jeho výber netreba podceniť. Pri hľadaní vhodnej periny je treba zvážiť viacero kritérií, od rozmeru až po typ výplne. Kľúčovou vlastnosťou je stupeň jej hrejivosti. Perina na leto vás v zime dostatočne nezohreje. Naopak, celoročný paplón či špeciálna perina na zimu vás ochráni aj pred nižšími teplotami. Akú perinu si vybrať? Je potrebné meniť paplóny podľa ročných období? To sa dozviete v našom prehľadnom rozdelení perín podľa stupňa hrejivosti.

Prečo jeden paplón nestačí

Paplóny rozdeľujeme podľa hrejivosti do piatich skupín, ktoré označujeme počtom hviezdičiek. Všeobecne platí, že čím má paplón viac hviezdičiek, tým viac nás zahreje. Hrejivosť paplónu závisí od viacerých atribútov. Tým najdôležitejším je gramáž výplne. Ťažšia perina býva výhrevnejšia ako ľahký paplónik, no ako všade, aj tu sú výnimky. Preto vám neodporúčame zamerať sa len na hmotnosť. Pri niektorých typoch paplónov nižšia gramáž nezodpovedá ľahkej, letnej prikrývke a naopak, ťažšia perina nemusí mať vždy vyššiu hrejivosť. Dôvodom je typ použitej výplne.

Najčastejšie sa stretneme s polyesterovými dutými vláknami, polyesterovými mikrovláknami, ovčou vlnou, perím/páperím a ich kombináciou. Za najviac hrejivé môžeme považovať prírodné materiály ako ovčia vlna a prachové perie.

V našich klimatických podmienkach je priam nemožné prežiť celý rok s jedným paplónom. Nesprávne zvolený paplón vedie k zhoršenej kvalite spánku. Ak spávame pod príliš hrejivou perinou, v noci sa budíme spotení, máme zlé sny a častejšie sa prehadzujeme.

Pred kúpou nového paplóna si treba odpovedať na niekoľko otázok. Aká teplota je u nás doma? Máme teplejší podkrovný byt, alebo bývame na prízemí s nevykúreným pivničným priestorom pod nohami? Ak kúrite naplno a aj počas treskúcej zimy chodíte doma v krátkom tričku, je možné, že hrubá zimná perina nebude pre vás to pravé.

Ste skôr zimomravý alebo južanský typ človeka? Každý vníma teplotu ináč. Niekomu je zima už pri 20 stupňoch, kým niektorí z nás chodia aj na jeseň vo flip-flopoch. Všetko toto treba pred kúpou nového paplóna zohľadniť.

Obliečky JERSEY

Hrejivosť *

Túto kategóriu tvoria prevažne menej hrejivé paplóny s nízkou gramážou od 100 do 200 g/m². Sú vhodné na použitie počas jari, leta a začiatkom jesene. Pre otužilcov aj počas celého roka. Výnimkou je extra ľahučký paplón Classic Slim, ktorého gramáž je len 100 g/m², čo je polovica oproti štandardným letným perinám.

V ponuke nájdete aj paplón zo 100 % bavlny s antibakteriálnou a antimikrobiálnou úpravou, čím spĺňa aj vysoké hygienické nároky typické pre alergikov. Na výplň letných paplónov z našej ponuky je použitá zmes jemných 10-kanálových dutých vlákien a jemné, duté, priestorovo tvarované vlákna.

Hrejivosť **

Periny so stupňom hrejivosti 2 sú vhodné na použitie od jari do jesene. Ak mávate spálňu celoročne vykúrenú na 21 stupňov a viac, postačia vám aj počas celého roka. V období horúceho leta a tropických nocí vám však bude na príťaž.

Prikrývky z tejto skupiny majú gramáž 300 g/m² a výplň z polyesterových dutých vlákien.

Hrejivosť ***

Ak hľadáte klasickú kvalitnú prikrývku, ktorá je hrejivá a pritom ľahká, nájdete ju práve v tejto kategórii. Paplóny sú vhodné na celoročné použitie s výnimkou tropických letných nocí a ich hmotnosť je 300 až 400 g/m².

Nájdete tu prikrývky vhodné aj pre alergikov či astmatikov. Paplón Comfort je vyrobený z vysokokvalitnej česanej bavlny, kde má vrchná tkanina antibakteriálnu a antimikrobiálnu úpravu. Paplón je tak chránený pred baktériami a spĺňa aj najvyššie hygienické štandardy.

Perina Medic Silver je ideálna pre alergikov vďaka striebru použitému ako vo výplni, tak aj v poťahovom materiáli.

Hrejivosť ****

Dostali sme sa k vysokohrejivým paplónom vhodným na použitie v chladnejšom období. Periny majú gramáž od 300 do 600 g/m² a sú obľúbené pre svoje výborné termoregulačné vlastnosti. V tejto skupine nájdete paplóny s výplňou z polyesterových dutých vlákien, ovčej vlny, páperia aj polyesterových mikrovlákien.

Práve posledný menovaný paplón má napriek nízkej gramáži vynikajúce termoregulačné schopnosti. Využíva totiž parafín, ktorý je integrovaný do vlákien počas spriadania. Parafínová vrstva sa počas zohrievania stáva tekutou a uskladňuje nahromadené teplo. Naopak, keď sa ochladzuje, parafín tuhne a teplo uvoľňuje.

Hrejivosť *****

Mimoriadne hrejivé, také sú periny z 5hviezdičkovej kategórie. Sú vhodné pre každého „zimomravca, ktorý si potrpí na pocit objemnejšej teplučkej prikrývky. Periny sú objemné, no pritom si zachovávajú svoju ľahkosť a vzdušnosť. Sú tak vhodné do chát a zrubov, kde vás zohrejú po celodennej lyžovačke.

Paplóny majú gramáž 400 až 500g/m² a na ich výplň sú použité jemné duté polyesterové vlákna a zmes jemných 10-kanálových dutých vlákien. V našej ponuke nájdete aj typ s antibakteriálnou a antimikrobiálnou úpravou.

Variabilná hrejivosť

Pokiaľ nechcete investovať do viacerých paplónov, vhodnou voľbou je variabilný paplón Duplex plus. Tvoria ho dva rôzne hrubé paplóny zopnuté suchým zipsom. Máte tak 3 rôzne hrejivé prikrývky v jednom – jednu tenšiu na leto, jednu prechodnú a spolu zopnuté na chladnejšie mesiace.

Akú perinu preferujete vy? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.