Aké druhy čistiacich prípravkov používať pri údržbe paplónov?

Pozor na pracie prostriedky

Zvyčajne platí, že kvalitné materiály nepotrebujú špeciálnu údržbu. Aby si však zachovali tento prívlastok, je predsa len potrebné venovať pozornosť ich ochrane. Tá je síce nenáročná, no vyžaduje si obozretnosť pri voľbe prípravkov, ktoré majú aj naďalej zaručiť pôvodné vlastnosti materiálu. Na čo je potrebné dbať pri starostlivosti o paplóny?

V prvom rade je dôležité zamerať sa na zloženie. S tým totiž priamo súvisia možnosti prania, sušenia, žehlenia a podobne. Každý paplón má takzvanú etiketu údržby, ktorá jeho majiteľovi poskytne tieto základné informácie. Keďže výplne sú zväčša tvorené vrstvami jemného a kvalitného dutého polyesterového vlákna, pranie s vhodnými pracími prípravkami je kľúčovou záležitosťou.

(Zdroj: realsimple.com)

Tip: Každý paplón má etiketu údržby, ktorá by vám mala poskytnúť základné informácie, ako sa starať o prikrývku vašich snov.

Ako dosiahnuť šetrnú údržbu paplónového materiálu?

Aj keď pri praní paplónov zohráva hlavnú úlohu voľba pracích prípravkov na konkrétne textílie, netreba podceňovať ani niekoľko ďalších pravidiel. Ich dodržiavanie sa postará o šetrnú údržbu bez zmeny tepelno-izolačných schopností paplónového materiálu, aj so zreteľom na jemnosť, hebkosť, mäkkosť, splývavosť i objemnosť výrobku.

Čoho sa vyvarovať:

  • Malá práčka – pranie paplónov sa odporúča iba v prípade, že bubon práčky je určený minimálne na objem 7 kg suchej bielizne, inak by mohlo dôjsť k poškodeniu práčky. Zároveň by bola ovplyvnená kvalita prania a následne i materiálu. Aj preto je lepšie prať paplón vždy samostatne, nie spolu s vankúšom alebo oblečením.
  • Časté pranie – hoci paplón používate každodenne, stačí ho prať po 2 – 3 rokoch. Pranie v kratších a opakovaných intervaloch by sa mohlo podpísať na jeho kvalite, a to aj pri dodržaní všetkých ostatných výrobcom odporúčaných pravidiel. Hygienu paplóna môžete podporiť tiež vetraním a výmenou posteľnej bielizne, ideálne každých 7 dní.
  • Veľké množstvo prípravku – aj keď máte k dispozícii vhodný prostriedok na pranie, mali by ste použiť iba jednu tretinu jeho zvyčajnej dávky pri bežnom praní. Pláchanie paplóna sa odporúča aspoň 5x (dosiahne sa tak úplne vymytie pracieho prípravku) a odstreďovanie nesmie presiahnuť 30 sekúnd (aby nedošlo k poškodeniu výplne).
  • Nízka/vysoká teplota prania – prací program by mal byť u väčšiny paplónov nastavený na 60 °C. Táto teplota je vhodná u výplne zo 100 % polyesteru a pri materiáli zo 100 % bavlny, 100 % polyesteru alebo pri materiáli s uhlíkovým vláknom či striebrom. Paplón s páperím a perím sa má prať na 40 °C. Niektoré kombinácie tkanín je možné prať na 60 – 95 °C.
  • Nedodržanie symbolov údržby – každá etiketa paplóna obsahuje základné informácie o tom, ako sa má, respektíve nemá s daným materiálom zaobchádzať. Niektoré textilné produkty totiž nemožno prať, napríklad paplón Natur Wool, ktorý tvorí 100 % česaná nebielená bavlna a výplň z kombinácie ovčej vlny a polyesteru.

Pozor na tieto prípravky!

Aviváž pre mnohých predstavuje neodmysliteľnú súčasť prania. Dobrou správou je, že sú dostupné jej ekologické varianty bez obsahu farbív a fosfátov, vhodné aj pre deti, alergikov či ľudí s citlivou pokožkou. Napriek tomu je jej použitie na paplóny diskutabilné. Všeobecne prevláda tvrdenie, že môže ovplyvniť vlastnosti, akými sú priedušnosť a nasiakavosť, čo je v tomto prípade viac ako neželané.

pracka-pranie-avivaz-udrzba
(Zdroj: thespruce.com)

Pracie prášky bežne obsahujú bielidlo schlórom. To je dôvod, prečo majú mať pri praní paplónov stopku. Týka sa to predovšetkým prírodných materiálov. Ak etiketa výrobku povoľuje pranie v domácnosti, je nutné zvoliť špeciálne prípravky,
napríklad Miele na perie, Natur Woll Shampoo na vlnu a pod. Avšak, opatrnosť materiálového určenia pracieho prostriedku si vyžaduje aj mikrovlákno, keďže je náchylnejšie na jeho ukladanie.

Ekologické tipy a triky pri praní paplónov

Ekologické pranie nie je (nemalo by byť) iba trendom. Spôsob prania so zreteľom na ochranu prírody je šetrný k životnému prostrediu, samotným tkaninám, a teda i k výplni prikrývok. V neposlednom rade je jeho benefitom zdravie človeka. Aj preto sa stáva ekodrogéria čoraz viac dostupným štandardom určeným na konkrétne druhy bielizne a typy materiálov. Známymi značkami sú napríklad Sonnet, Frosch, Amway, Ecover, Ecogenic, Klar, Sodasan.

Tip: Časté a opakované pranie vášho paplóna, je skôr na úkor ako na úžitok. Hoci paplón používame každodenne, prať ho stačí raz za 2 roky. Jeho kvalitu však môžete predĺžiť pravidelným vetraním.

Ich BIO alternatívou sú suroviny zo základnej výbavy domácnosti. Klasikou pri praní je ocot (ideálne biely destilovaný). Má mierne bieliace účinky a funguje ako prírodné zmäkčovadlo. Postará sa o mastnotu a škvrny od potu, ktoré sú pre znečistenie vankúšov a paplónov typické, ako aj o odstránenie zvyškov pracieho prostriedku. Octová aróma prirodzene vyprchá, s množstvom to ale netreba preháňať, overeným je 0,5 – 1 dcl.

(Zdroj: alomaids.com)

Sóda je súčasťou mnohých babských receptov, vrátane tých s čistiacim efektom. Pri praní sa používa sódabikarbóna (Sodium bicarbonate) i takzvaná praciasóda (Natriumcarbonat). Druhá zmienená však na paplóny obsahujúce vlnu nie je vhodná. Oba druhy, ale jednotlivo, tvoria zloženie látok prítomných v podomácky vyrobených pracích prípravkoch, ako napríklad mydlový sliz.

Mydlové orechy (Zdroj: farmersalmanac.com)

Vegáni a milovníci ekoprania obľubujú mydlové orechy. Šupky z plodov indického stromu Sapindus mukorossi obsahujú saponín, ktorý v styku s vodou pôsobí ako mydlo, no po vypraní nezanecháva chemické rezíduá. Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek prací prípravok, pozorne si všímajte, či vyhovuje zloženiu vašej prikrývky. Jej hygiena totiž nie je jediným cieľom prania. Nezabúdajte, že rovnakú dôležitosť má zachovanie materiálovej stálosti, ktorá podmieňuje dĺžku životnosti letných, zimných i celoročných paplónov.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.