Ako na čistenie a odstraňovanie škvŕn z matraca?

Účinné rady pre dôkladnú údržbu

Mnoho ľudí si neuvedomuje, na čom každú noc zaspáva a čo dýcha. V matracoch, čalúnenom nábytku a kobercoch existujú organizmy živiace sa všetkými telesnými zvyškami, ktoré po vás i vašich domácich miláčikoch zostali. Hĺbkové čistenie je preto dôležitou súčasťou starostlivosti a môže byť prospešné jednak pre životnosť produktov, no predovšetkým pre vaše zdravie.

Pred začatím akéhokoľvek čistiaceho režimu by ste mali vždy skontrolovať odporúčania na čistenie od výrobcu. Následne môžete postupovať týmito krokmi:

  • Odstráňte všetku posteľnú bielizeň a plachty a vyperte ich v horúcej vode. Teplotu prania vždy prispôsobte materiálu posteľnej bielizne.
  • Povysávajte matrac, aby ste odstránili povrchový prach a čiastočky. Použite k tomu pomôcku na čalúnenie na vysávači.
  • Vyčistite škvrny pomocou vhodného čistiaceho prípravku na ich odstraňovanie. Na moč či iné biologické škvrny a zápach je najlepšie použiť enzymatický čistiaci prostriedok.
  • Žlté škvrny na matraci sú pravdepodobne výsledkom nahromadenia potu a telesného tuku. Zašpinené časti môžete skúsiť vybieliť zmesou (50/50) šálky peroxidu vodíka a teplej vody plus ¼ čajovej lyžičky jemného saponátu na riad. Roztok nalejte do rozprašovača a postriekajte povrch matraca.
  • Škvrny utierajte od vonkajšieho okraja smerom k stredu, aby sa nerozšírili. Chcete sa predsa vyhnúť nadmernému navlhčeniu matraca. Keď škvrna zmizne, utrite oblasť špongiou alebo vlhkou handričkou, aby ste ju opláchli a odstránili všetky stopy čistiaceho prostriedku. Následne miesto utrite suchou handričkou a matrac nechajte dôkladne vyschnúť.

TIP
Na fľak od čerstvej krvi použite studenú až ľadovú vodu a následne ho posypte kuchynskou soľou. Pri zaschnutých škvrnách môžete aplikovať citrónový roztok, ktorý pripravíte z lyžičky citrónovej šťavy a 100 ml vody. Votrite ho bielou handrou do škvrny a nechajte pôsobiť. Podobným nehodám a problémom s odstraňovaním nepríjemných následkov v podobe znečistenia matraca môžete predísť tak, že si zaobstaráte vhodný matracový chránič. Práve vrchná ochranná podložka matraca mnohonásobne predĺži jeho životnosť, ochráni poťah, zvýši hygienu lôžka a taktiež poskytne tepelnú izoláciu.

  • Ak nemôžete dať matrac von na slnko a čerstvý vzduch, pomôcť môže aj jedlá sóda. Posypte vrstvou celú vrchnú časť matraca a nechajte pôsobiť niekoľko hodín – alebo ešte lepšie celú noc. Jedlá sóda rozkladá kyselinu a absorbuje všetku zvyšnú vlhkosť alebo zápach. Čím dlhšie môžete nechať sódu bikarbónu na matraci, tým lepšie bude fungovať! Následne otvorte všetky okná v miestnosti, aby dovnútra preniklo svetlo a slnko. Slnečné UV lúče pomôžu zahubiť všetky plesne alebo baktérie na matraci.
  • Ideálnym nástrojom na matrac a čalúnený nábytok je parný čistič, ktorý dávkuje prací prostriedok a vysáva škvrny z kobercov a čalúnenia. Toto zariadenie kombinuje horúcu vodu a priemyselné čistiace prostriedky na vytvorenie silného naparovacieho efektu. Parný čistič následne vháňa paru do matraca, čím ničí plesne, roztoče a zároveň ho aj dezinfikuje.
  • Ak nedisponujete parným čističom, môžete využiť naparovač odevov, prípadne si vypomôcť prúdom pary z naparovacej žehličky. Prenikajúca para zničí roztoče číhajúce pri povrchu. Následne matrac opätovne povysávajte, aby ste ich odstránili.
  • Prevráťte matrac a zopakujte kroky na druhej strane. Nevymieňajte plachtu a posteľnú bielizeň, kým matrac úplne nevyschne.
  • Aj keď je dobré zaviesť pravidelné čistiace postupy a s jednoduchými škvrnami si hravo poradíte aj sami, pri väčšom znečistení odporúčame využiť služby odborníkov, ktorí sa čisteniu venujú profesionálne.

Vedeli ste, že?
Podľa štúdie Ohio University žije vnútri používaného matraca 100 000 až 10 miliónov roztočov. Roztoče sú mikroskopické pavúkovce podobné hmyzu, ktoré sa živia odumretými kožnými bunkami. Hoci sú malé, ich nepriaznivé účinky na zdravie môžu byť zásadné. Americká nadácia pre astmu a alergiu identifikovala roztoče ako hlavnú príčinu alergií v domácnostiach; alergických je na nich viac ako 20 miliónov ľudí. Alergické reakcie na roztoče v matraci môžu zahŕňať kýchanie, svrbenie/slzenie očí, svrbenie kože, nádchu a kašeľ. V matraci môžu žiť aj baktérie, huby a plesne, ktoré sú spojené s ochoreniami dýchacích ciest a infekciami dutín.

Hĺbkové čistenie matraca odporúčame vykonávať každých šesť mesiacov. Matrac by ste mali meniť po uplynutí záruky, ktorá môže byť v rozmedzí 10 až 20 rokov. Pravidelné hĺbkové čistenie môže matracu dopomôcť slúžiť čo najlepšie, kým nenastane čas na jeho výmenu, a zároveň vám pomôcť k lepšiemu spánku.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.