Ako správne prať vankúše, aby nestratili tvar a funkčnosť?

Vaše vankúšové kráľovstvo

Nezáleží na tom, či uprednostňujete vankúš, ktorý vyniká svojím objemom, máte radšej nízku podložku pod hlavu, alebo si zakladáte na jej anatomickom tvare. Starostlivosť si nevyberá. Má totiž vplyv nielen na to, po akej dobe bude potrebné vankúše vymeniť. Prečo je dodržiavanie zásad údržby také dôležité?

Dôvody údržby vankúšov

Hygiena je primárnym a zásadným dôvodom starostlivosti o váš vankúš. Ovplyvňuje priebeh a trvanie spánku, podieľa sa na samotnom zdraví človeka. Aj preto prach, roztoče a mikroorganizmy nepredstavujú ideálnu spoločnosť v spálni. Naopak, môžu byť príčinou alebo spúšťačom niektorých ochorení, a to nielen u alergikov.

Hromadenie ďalších nečistôt, akými sú pot, krv, vlasy, zvyšky mejkapu či pokožky, taktiež prispieva k zlej hygiene vankúša, a tým aj k zhoršeniu stavu pleti u osôb so sklonom k akné. Zachovanie optimálnej plnosti vankúša zasa pomáha udržať krk a chrbticu v jednej línii. Ak je táto funkcia narušená, zvyšuje sa pravdepodobnosť únavy a stuhnutia svalov.

Tip: Optimálna plnosť vankúša pomáha udržať krk a chrbticu v jednej línii.

Spôsoby údržby vankúšov

Názory na dĺžku pravidelného používania vankúša sa líšia. Okrem hygieny a zachovania tvaru to súvisí s jeho vonkajším i vnútorným materiálovým zložením. Viacerí odborníci však za maximum považujú 5 rokov. To môžete dosiahnuť pravidelným vetraním, pracím programom so strednými otáčkami a špeciálnym prostriedkom určeným na konkrétny typ textílie a výplne. Kvôli zachovaniu pôvodných vlastností vankúša sa radšej vyhnite aviváži a chlórovým bielidlám.

Spôsob prania môže byť šetrný ku tkanivám i životnému prostrediu súčasne. Stačí siahnuť po ekologických prípravkoch, ktoré nezaťažujú prírodu, a predsa plnia daný účel. Mydlové orechy obsahujúce saponín sú iba jedným z mnohých príkladov. Dostupným a lacným riešením je tiež ocot alebo sóda bikarbóna. Biely destilovaný ocot pôsobí ako zmäkčovadlo, no postará sa aj o mastnotu či rôzne škvrny. Jedlá sóda zase zabezpečí, aby materiál v práčke nezožltol. Výborne poslúži aj všade tam, kde je voda príliš tvrdá.

Tip: Jedlá sóda vám pomôže v boji proti zažltnutým posteľným obliečkam.

Vankúše perte po 6 – 12 mesiacoch, s tretinou zvyčajnej dávky pracieho prášku, minimálne 5x pláchajte a odstreďujte najviac 30 sekúnd. Postupujte podľa vyznačených symbolov na etikete výrobku. Všímajte si, či môžete prať aj samotnú výplň. Tento zákaz platí pre 100 % polyuretán, čiže pamäťovú penu. Vtedy je povolené iba pranie návleku. Väčšina vankúšov vyžaduje teplotu prania 60 – 95 °C. Výnimku 40 °C predstavuje kombinácia peria a páperia. Vankúš Natur Wool sa neodporúča prať vôbec.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.