Balkón, terasa, zimná záhrada – vytvorte si svoju oázu pokoja a pohodlia

Útulný exteriér pre dokonalý relax

Pre niekoho je balkón, lodžia alebo terasa len nepotrebným miestom, ktoré sa dá využiť maximálne na sušenie bielizne. Pre iného je však kúskom malého osobného raja. Odhliadnuc od jeho veľkosti môže byť tento otvorený priestor dokonalým a útulným miestom pre relaxáciu. Stačí ho len vyzdobiť, oživiť pomocou kvetín, dekorácií, textílií a vhodne ich usporiadať. Základom je postarať sa o vybavenie. Nebojte sa staršieho a použitého nábytku, dokážete si ho prerobiť podľa vlastnej fantázie.

Z dôvodu úspory miesta je najlepším riešením skladací nábytok, napríklad kovové stolčeky a stoličky. Využijete ho aj v prípade, že na balkóne vešiate bielizeň. Kde je miesta viac, tam sa uživia aj väčšie stolíky a stoličky s opierkami. Pohodlie poskytnú aj ležadlá a lavice s čalúnením. Výborné je aj ratanové alebo drevené posedenie, ktoré sa dá vyrobiť trebárs z drevených paliet a vankúšov.

5 TIPOV NA TRENDY V ROKU 2021

Základom je pohodlie

Veľký priestor a veľké pohovky s mäkkým čalúnením doplnené behúňmi a slnečníkmi. Pohodlie budú v roku 2021 sprevádzať aj farby roka – optimistická žltá a stredne sivá. V priestore vyniknú samostatne, ale i v kombinácii.

Exotika ako na Bali

Veľké zelené rastliny, veselé farby, obrázky, makramé a nábytok z exotických drevín (teak, akácia, eukalyptus). Prevláda sivá farba nábytku v kombinácii so žiarivou žltou.

Zaoblený nábytok a ratan

Oblé hrany nábytku navodzujú pocit pokoja, bezpečia a krásne zútulnia terasu. Rovnako ako prútené kreslá a stoličky doplnené o vankúšiky a sedáky.

Rustikálny štýl a vintage

Trochu ako návrat do minulosti, návšteva u babičky alebo pobyt na staršej chate. Móda z minulosti sa stále vracia a to sa ani v roku 2021 nemení. Odkryté drevené trámy či repasované starožitné kúsky oživené háčkovanými vankúšikmi dodajú exteriéru ten pravý vintage nádych.

Patina je stále v kurze

Nábytok s patinou sa objavuje naprieč rôznymi štýlmi, okrem rustikálneho a vintage tiež v škandinávskom. Vybavenie, ktoré vyzerá (alebo je) roky staré, tento rok rozhodne zapôsobí.

Užitočné i vkusné textílie

K docieleniu relaxačnej atmosféry prispeje zdobenie vonkajšieho priestoru. Použiť môžete podľa potreby buď vonkajšie textílie, ktorým dážď neublíži, alebo klasické látky s tým, že máte všetku parádu v prípade rozmarov počasia kam ukryť. K popoludňajšiemu povaľovaniu by nemali chýbať mäkké a príjemné vankúšiky. Na večerné posedenie je vhodné mať po ruke niečo, čo vás zahreje. Využite k tomu prikrývky, plédy či deky, ktoré nielen zútulnia priestor, ale prídu vám vhod najmä počas chladnejších večerov.

Dekorácie a kvetiny

Tú pravú atmosféru dotvoria dekorácie a zeleň. Celý váš vonkajší kútik sa môže niesť v duchu romantického vidieka, morskej tematiky (plážové posedenie) či v štýle boho, kde nechýbajú strapce, brmbolce, koberčeky a veľa kvetín. Než začnete balkón, terasu či pergolu zdobiť, rozmyslite si, ktorá téma je vám bližšia.

TIP
Útulnosť dotvoria vonné sviečky, lucerny, solárne osvetlenie, kvetiny, plagáty alebo lapače snov. Využite trebárs starý rebrík, pretrite ho ľubovoľnou farbou a použite ako stojan na kvety. Ak vám to priestor dovoľuje, zaobstarajte si závesné hojdacie kreslo. Nezabudnite sa tiež chrániť pred slnkom, poslúži vám zvislá markíza alebo slnečník – i ten sa dá pekne ozdobiť.

TIP
Snažte sa vo veciach udržať poriadok a to, čo už nevyužívate, posuňte ďalej. Naopak, veciam, ktoré potrebujete, nájdite vyhovujúce miesto na uloženie. Poslúžiť môžu vonkajšie komody, úložné boxy alebo praktické lavice, ktoré využijete aj na posedenie. Nezabúdajte však na patričnú ochranu každého druhu nábytku a textílií, ktoré skladujete v exteriéri – ich životnosť závisí od vašej starostlivosti.

Nech už je váš exteriér malý, alebo, naopak, priestranný, s trochou kreativity a šikovnosti si z neho môžete vytvoriť oázu pokoja a pohodlia. K zveľaďovaniu však pristupujte tak, aby ste sa v ňom cítili dobre primárne vy. Nech je miestom, kde si budete s nadšením vychutnávať vašu rannú kávu a slnečné lúče, alebo podvečer pod dekou zas západ slnka s obľúbenou knihou či priateľmi pri pohári lahodného drinku.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.