Bavlnené rúška – všetko, čo by ste o nich mali vedieť

Zdravie na prvom mieste

Rúška sa v súčasnosti stali akousi rovnošatou a zároveň synonymom ochrany nášho zdravia. Aktuálne je po nich veľký dopyt, keďže do platnosti vošlo nariadenie, ktoré nám udeľuje povinnosť nosiť rúško na verejnosti. Jednorazové rúška sú už dlhodobo nedostatkovým tovarom nielen u nás, ale aj v zahraničí. Riešením je nosenie bavlneného rúška, ktoré je praktické a viacnásobne použiteľné, čo šetrí nielen naše peňaženky, ale aj planétu.

Ako nosiť rúško

Treba si uvedomiť, že rovnako, ako nás rúško dokáže chrániť, môže sa pri jeho nesprávnom nosení stať šíriteľom nákazy. Ak má byť rúško účinné, je nevyhnutné naučiť sa s ním správne manipulovať. Stačí si osvojiť niekoľko základných pravidiel.

1. Pred nasadením si umyte ruky

Rúško si nasadzujeme na tvár čerstvo umytými alebo vydezinfikovanými rukami. V opačnom prípade by sme ho mohli kontaminovať a jeho nosenie by nám bolo viac na škodu, ako na úžitok.

Vedeli ste, že?
Nasadené rúško nesmiete chytať za prednú, tvárovú časť. Ak tak urobíte, je nutné vydezinfikovať si ruky gélom alebo ich umyť vodou a mydlom po dobu aspoň 20 sekúnd. Rovnako neprijateľné je skladať si rúško z tváre na krk alebo čelo. Takýmto spôsobom môžete vírus rozšíriť na zvyšok tváre, vlasy alebo oblečenie.

2. Musí dobre sedieť

Aby rúško plnilo svoju funkciu, musí zakrývať nos, ústa aj bradu. Čím viac priľne k tvári, tým lepšie. Zdravotnícke jednorazové rúška majú hornú časť vystuženú a ohybnú. Takéto rúško sa nasadzuje najprv na koreň nosa, na ktorom vystuženú časť prispôsobíte obrysom vašej tváre, a až potom ho zaviažete. Aj bavlnené rúško je možné ušiť takýmto spôsobom. Stačí do hornej časti vsunúť ohybný drôt a prešiť.

TIP
Ak nosíte dioptrické okuliare, zvoľte rúško vystužené drôtom. Jednoduché rúško bez výstuže nie je možné prispôsobiť krivkám tváre. Medzi lícami a rúškom tak vzniká priestor, cez ktorý si vzduch nadýchate priamo pod okuliare. Výsledkom budú neustále zarosené sklá.

3. Jedno rúško nestačí

Všetky rúška majú po nasadení na tvár obmedzenú životnosť. Tie jednorazové vydržia funkčné 2 až 3 hodiny. Jednorazové rúško nikdy nepoužívajte viackrát. Bavlnené rúška trvácne a môžete ich používať dokola. Podmienkou je ich dôsledná dezinfekcia. Možno vás prekvapí, že bavlnené rúško má životnosť maximálne 20 minút. Po tejto dobe je už textília vlhká a rúško stráca ochrannú funkciu.

Ak viete, že budete mimo domu dlhšie ako 20 minút, pribaľte si so sebou náhradné rúško. Pozor, to použité nestačí zrolovať a odložiť do kabelky či tašky. Mohli by ste tak kontaminovať všetky predmety vovnútri. Použité rúško vložte do mikroténového vrecka alebo uzatvárateľnej nádoby a tak ho preneste domov.

TIP
Bavlnené rúško môžete používať aj dlhšie, keď medzi látku a vašu tvár vložíte papierovú vreckovku. Tá vytvorí provizórny filter a predĺži čas, za ktorý textília navlhne. Okrem papierovej vreckovky je možné použiť aj naskladaný toaletný papier alebo vystrihnutý kúsok z vrecka do vysávača.

4. Použité rúško operte

Použité rúško snímte z tváre ešte pred vstupom do vášho domova. Rúško dávajte dole zozadu, chytajte ho za šnúrky alebo gumičky a ihneď vložte do práčky alebo umývadla. Následne si umyte alebo vydezinfikujte ruky. Na internete koluje mnoho zaručených rád, ako zaobchádzať s použitým bavlneným rúškom.

Odborníci sa zhodujú v tom, že ho treba oprať pri teplote aspoň 60 stupňov a po uschnutí prežehliť na maximálnej teplote. Nie všetky bavlnené rúška je možné prať, a to hlavne kvôli gumičkám. V takom prípade sa odporúča zaliať rúško horúcou vodou a nechať chvíľu odstáť. Samozrejmosťou je tiež jeho prežehlenie.

TIP
Ak si netrúfate na šitie rúšok doma, môžete si objednať rúška, ktoré aktuálne vyrába SCANquilt. Máte možnosť si ich zaobstarať v balení po desať alebo päť kusov. Ochranné rúška na tvár sú dvojvrstvové a viacnásobne použiteľné. Vyrobené sú z dvoch vrstiev 100 % bavlny. Pred prvým použitím je potrebné rúška vyprať a vyžehliť.

Kde ho zohnať?

Rúška sú v súčasnosti nedostatkový tovar a spoliehať sa na naskladnenie lekární alebo objednanie zo zahraničia sa nie vždy vyplatí. Hlavne vtedy, keď rúško potrebujeme hneď. Nedostatok rúšok zaregistrovalo aj mnoho šikovných ľudí a vyzerá to tak, že každý, kto vie šiť, ponúka svoju tvorbu rúšok na predaj.

Pri objednávaní handmade rúšok si dajte pozor na päť vecí: materiál, strih, počet vrstiev, veľkosť, výstuž.

Na materiáli záleží

Textilné rúška sa vyrábajú poväčšine z bavlny. Nie je však bavlna ako bavlna. Na rúška by mala byť použitá pevnejšia, husto tkaná bavlna. Keď ju natočíte k oknu, nemala by prepúšťať príliš veľa svetla. Pozor na uväzovanie! Ako sme písali vyššie, niektoré gumičky nie sú vhodné na pranie v práčke. Nezabudnite sa predávajúcej opýtať na spôsob a materiál uchytenia.

Rôzne strihy pre rôzny komfort

Štandardné rúškoobdĺžnikový tvar, ktorý sa dá natiahnuť vďaka zažehlenému riaseniu. Veľkým hitom sú rúška, ktoré svojím tvarom pripomínajú respirátor. Takéto rúško je náročnejšie na výrobu, no príjemnejšie na dlhšie nosenie.

1, 2 alebo aj 3 vrstvy

Rúška sa medzi sebou líšia aj počtom vrstiev. Základné sa skladá len z jednej vrstvy látky. Tie zložitejšie mávajú dve až tri vrstvy, pričom obsahujú aj „vrecko“ na filtračnú vložku. V domácich podmienkach to môže byť už vyššie spomenutá papierová vreckovka.

3 veľkosti pre všetkých

Kým jednorazové rúška mávajú jednotnú veľkosť, bavlnené nájdete v troch rôznych veľkostiach. Výrobcovia rozlišujú medzi pánskym, dámskym a detským rúškom. Ak zoženiete len 1 univerzálnu veľkosť, nezúfajte. Je použiteľná pre všetkých.

Výstuž pre väčšiu ochranu a okuliare

Ako sme už písali vyššie, rúška so všitým drôtom odporúčame najmä ľuďom nosiacim okuliare. Jednoduché rúško bez výstuže vedie v kombinácii s dioptrickými okuliarmi k permanentne zaroseným sklám. Okuliare si tak budete neustále skladať z tváre a či chcete, alebo nie, budete sa dotýkať rúška.

Ušite si rúško doma

Znie to horšie, než aké to v skutočnosti je 😊. Nemusíte vlastniť šijací stroj, úplne vám postačí ihla, niť, bavlnená látka (napr. kuchynská utierka alebo stará návliečka na vankúš), nožnice a pár špendlíkov. Nemusíte vedieť vyšívať ozdobné vzory ani šiť oblečenie. Pokiaľ dokážete vyšiť základný rovný steh, dokážete ušiť aj rúško. Návodov, ako si vyrobiť handmade rúško, je na internete celá kopa. My odporúčame začať tým najjednoduchším – jednovrstvovým, obdĺžnikovým. Ušitie takéhoto rúška vám bez stroja a bez väčších skúseností zaberie cca polhodinu.

TIP
Rovnako ako iné rúška, aj rúška od SCANquilt slúžia ako čiastočná ochrana pred šírením vírusov. Po vypraní a vyžehlení je rúško možné použiť znova. Tento výrobok nie je zdravotnícka pomôcka a neposkytuje stopercentnú ochranu pred ochorením. Spolu s dodržiavaním ďalších hygienických pravidiel (časté a dôkladné umývanie rúk, vyhýbanie sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí, pravidelná dezinfekcia povrchov v domácnosti a na pracovisku) je nosenie rúška jedným z prostriedkov pri prevencii vírusových ochorení.

Je na vás, aké rúška preferujete alebo máte k dispozícii. Dbajte však nielen na vlastnú ochranu, ale aj na ochranu vášho okolia.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.