Biela farba v spálni

Ako vďaka nej vytvoriť útulné miesto pre spánok?

Biela je nestarnúcou klasikou, ktorá opticky otvorí každý priestor. Tiež ju máte radi, ale bojíte sa, aby z vašej ríše snov nevytvorila príliš sterilné prostredie? Poradíme vám, ako ju skombinovať, aké odtiene vybrať a čím ju zjemniť, aby to tak nebolo. Vedzte, že aj biela spálňa môže navodiť pocit tepla, bezpečia a pokoja.

Jedna farba, tisíce možností

Symbol čistoty, mieru, pokoja aj nových začiatkov. To všetko sa ukrýva vo význame bielej farby. Má svoje opodstatnenie na oblečení v zdravotníctve, gastronómii či v kozmonautike a v našich končinách sa stala farbou neviest. Nezastupiteľnú úlohu má aj v interiérovom dizajne. Keďže je neutrálna, pôsobí upokojujúco až liečivo a pozitívne, hodí sa do každej miestnosti – aj do tej, v ktorej spíme.

Keď je spálňa biela, miestnosť je rozjasnená, vzdušná a na pohľad väčšia. Pôsobí čistým a elegantným dojmom, no pri nevhodnom výbere odtieňov a doplnkov môže evokovať príliš sterilný a chladný pocit. Ten eliminuje kombinácia s drevom alebo hrejivými materiálmi, ako plyš, vlna či kožušina. Útulnejšiu atmosféru dotvoria sviečky a teplé osvetlenie. Keď pridáte béžovú či svetlú sivú a nepreženiete to s doplnkami, vytvoríte si spálňu v škandinávskom štýle, v ktorej istotne pocítite, čo je pravé hygge.

Možno však máte radšej glamour. V tom prípade pridajte zlaté doplnky a zrkadlá a pohrajte sa s textúrami. Použite tapetu s plastickým vzorom a ozdobné lišty, pridajte výrazný luster a obliečky z kvalitného materiálu a premeňte tak svoju spálňu na luxusné miesto. Alebo obdivujete hravosť? Predstavte si biely interiér, v ktorom je na jednej stene tapeta s čiernymi bodkami a kde-tu sa nachádzajú doplnky v pastelových farbách. Aj kontrastnejšie kombinácie môžu pôsobiť vkusne a príjemne.

Vedeli ste, že?
Farba spálne rozhoduje. Ak sa chcete poriadne vyspať a načerpať dostatok energie, určite do nej nevpustite neónové a výrazné farby, ktoré stimulujú mozog. Zabudnúť by ste mali na červenú, ktorá zvyšuje tep a ostražitosť, či oranžovú, ktorá podnecuje k aktivite.

Do každého interiéru

Či už obľubujete boho, minimalizmus, vidiecky štýl, alebo extravaganciu, biela zapadne všade. Pozor si však dajte na výber správneho odtieňa. Ak je vaša spálňa väčšia a preniká do nej dostatok denného svetla, môžete použiť chladné odtiene, napríklad signálnu bielu alebo snehobielu. Ak je ale vaša spálňa orientovaná na sever či severozápad, vneste do nej trochu slnka aj vďaka teplejším odtieňom so žltkastými tónmi, akými sú bavlnená, slonovinová či smotanová biela.

Je zrejmé, že bielu môžete kombinovať s akoukoľvek inou farbou aj vzorom. Jej variabilnosť oceníte pri zmene ročných období, alebo len vašej nálady a vkusu. Celkový vzhľad izby jednoducho upravíte výmenou posteľnej bielizne, prípadne iba prikrývky. Na stenu pridajte pár farebných obrazov alebo fotografií, na parapet položte lopatkovec či aloe a užite si rýchlu zmenu za pár drobných.

TIP
Absolútnym, no elegantným a nadčasovým kontrastom je čierno-biela kombinácia. Ak to s čiernou nepreženiete, pridáte zemité farby a prírodné materiály, máte vyhraté.

Nebojte sa staviť na bielu, kombinujte ju s teplejšími tónmi a materiálmi, aby v priestore vytvorila útulnejšiu atmosféru. Napíšte nám aj vaše tipy na kombinovanie farieb, textúr a materiálov v spálni, radi sa inšpirujeme.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.