Biofilický dizajn v roku 2023

Tipy, ako dostať prírodu k sebe domov

V dnešnej dobe trávia mnohí z nás až 90 % času v interiéri. Pritom pobyt v prírode je nám prirodzený, dobíja nás energiou, pomáha zlepšiť fyzické aj psychické zdravie, navyše pozitívne vplýva aj na náš pracovný výkon či sústredenie. Nielen čerstvý vzduch, ale aj vnímanie prírody všetkými zmyslami nám pomáha získať tieto benefity. Preto, keď nemáme možnosť alebo čas ísť von, prenesme si prírodu do svojich príbytkov.

Zariaďovanie v biofilickom dizajne

Ide o environmentálny dizajn, ktorý upevňuje zdravie človeka. Do interiéru ho môžeme preniesť v rôznych formách, či už v podobe klasiky, akou sú izbové rastliny, alebo aj prepojením interiéru s exteriérom prostredníctvom veľkých okien či posuvných dvier, ktoré poskytnú jedinečný výhľad. Prepojenie domova s prírodou nie je totiž len o prinesení konkrétnych prvkov zvonku dovnútra – spočíva aj vo vizuálnom, materiálovom či audio spojení.

Predsa len však začnime tou najčastejšou realizáciou. Rastliny v domácnosti čistia vzduch, produkujú kyslík, vizuálne navodzujú pokoj a celkovo vnášajú do umelého priestoru život. Pár tipov na izbové rastliny vhodné do spálne sme vám už priniesli. Ak sa vám však máli alebo vám uvedené z akéhokoľvek dôvodu nevyhovujú, vedzte, že v spálni dobre poslúžia napríklad aj zelenec, papraď či filodendron.

TIP
Bio čistenie vzduchu sa zíde v každom kúte domácnosti. Či už si dáte kvety do spálne, obývačky, alebo do kúpeľne, zvoľte živé a výber čo najviac prispôsobte ich umiestneniu, ale aj vlastným možnostiam. Ak napríklad bývate dlho v práci a na polievanie kvetov si zvyčajne spomeniete len cez víkend, rastliny, ktoré si vyžadujú závlahu každý deň, asi nebudú práve pre vás.

Dá sa to aj inak

Vizuálnu harmóniu svojho domova s prírodou dosiahnete aj vďaka rastlinám, zvieratám alebo akémukoľvek prírodnému motívu na obrazoch, kobercoch, obliečkach či tapetách. Práve posledné spomenuté sa stále viac vracajú na výslnie – zaraďujú sa aj medzi trendy v spálni pre rok 2023.

Pocit ako v prírode navodíte tiež prostredníctvom farieb a materiálov. Nielen rôzne odtiene zelenej, ale aj hnedej a modrej alebo celá paleta dúhy vytvoria tú správnu atmosféru, pokiaľ im to dovolíte. Prírodné materiály, akými sú ľan či bavlna, oceníte najmä v podobe posteľných obliečok alebo iných textílií. Drevo, ratan, morská tráva či kameň zas vyniknú na doplnkoch.

TIP
Nezabudnite odostrieť a často vetrať. Atmosféru navyše dotvoríte zvukmi prírody. Šum mora, padajúceho lístia alebo zvuk dažďa môžu poslúžiť aj ako účinná uspávanka.

Aký štýl zvoliť?

Keďže sme s prírodou spätí oddávna, jej prvky sa objavujú v mnohých štýloch interiérového dizajnu. Práve odklon od skutočnej prírody v dôsledku urbanizácie či technického pokroku viedol k tomu, že majú ľudia stále silnejšiu potrebu zakomponovať prírodné prvky do svojich domovov. Tiež cítite podobné volanie? Smelo do toho.

Inšpiráciu ponúka feng-šuej – staré čínske umenie, ktoré vychádza zo súladu s prírodou. Vneste do príbytku zemské elementy v podobe dreveného nábytku, sviečok, akvária či fontány alebo kovových doplnkov. Ak sa vám to zdá príliš ezoterické, čerpať môžete aj zo škandinávskeho, boho, etno alebo vidieckeho štýlu. Každý si – či už sám, alebo s pomocou šikovného interiérového dizajnéra – môže doma vytvoriť miesto pripomínajúce skutočný, ideálne svoj obľúbený kus prírody.

Tip na záver
Nielen pozerať sa na prírodu, ale aj žiť v súlade s ňou a ochraňovať ju je dôležité. Preto sa snažte aj pri zariaďovaní príbytku nakupovať lokálne, od udržateľných značiek, čo najviac vecí v domácnosti recyklovať, keď doslúžia, nájsť im nové využitie, prípadne si ich vyrobiť svojpomocne. Druhú šancu na život môžete dať dokonca vďaka Kvetúlku aj izbovým rastlinám.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.