Cíťte sa doma ako v najluxusnejšom hoteli

Na výbere textílií záleží

Aj vám sa zdajú hotelové postele neskutočne komfortné, vankúše a periny ako obláčik, uteráky a osušky hodvábne na dotyk? Prezradíme vám, v čom sa ukrýva tajomstvo špičkových hotelových textílií, ale aj to, ako ich zakomponovať do vlastného bytového dizajnu. Inšpirujte sa a doprajte si kvalitu priamo u vás doma.

Čo radia skúsení odborníci?

Renomovaný magazín CN Traveller sa v roku 2021 spýtal popredných hotelierov, na čo kládli pri výbere posteľnej bielizne a kúpeľňových textílií najväčší dôraz. Tu je sedem praktických rád od tých najpovolanejších:

  • Hľadajte materiál, ktorý vás zaujme vzhľadom, ale zároveň je jemný a hladký a súčasne zostáva trvácny – obľúbené sú napríklad hladká bavlna, džersej či bavlnený satén, ktorý skvelo odvádza vlhkosť a prispieva tak k hlbokému nerušenému spánku.
  • Vyberajte si textílie, pri ktorých výrobca deklaruje zachovanie vlastností aj po početných opakovaných praniach.
  • Držte sa hesla – dvakrát meraj, raz strihaj. Nenakupujte hneď veľa kusov jedného typu textílie, ale radšej si doma výrobky odskúšajte – špičkoví hotelieri materiály najprv podrobujú testovaniu, kým sa rozhodnú pre finálneho dodávateľa. To isté platí v prípade uterákov a osušiek – svoje vlastnosti vám ukážu až po tom, ako sa do nich utriete alebo osušíte.
  • Zvoľte posteľnú bielizeň, s ktorou sa pri obliekaní a napínaní dobre manipuluje.
  • Investujte do kvalitných prostriedkov na pranie a rovnako do kvalitnej žehličky – tá pri správnej teplote a režime žehlenia neraz urobí s pokrčeným vypraným materiálom hotové zázraky.
  • Zaujímajte sa tiež o textúru materiálov, ktorá posteli či kúpeľni dodá ten správny šarm.
  • Posteľnú bielizeň i uteráky starostlivo uskladňujte, aby nezatuchli – ideálne v dobre prevetrávanom šatníku.

Alfou a omegou je materiál

Pri výbere samotnej posteľnej bielizne by ste mali pozerať aj na to, či má dobré absorpčné vlastnosti a či je vzdušná. Klasickou voľbou pri kúpe obliečok je kvalitná stopercentná bavlna, ktorá je príjemná na dotyk, navyše má dlhú životnosť a ľahko sa udržiava. Ak vám záleží na vzhľade i jednoduchej starostlivosti zároveň, vyskúšajte tzv. dlhovlákennú česanú bavlnu, ktorá je vyrobená zo špeciálne upravených jemných bavlnených priadzí, vďaka čomu dodáva bielizni luxusný saténový lesk a zároveň sa postará o nenáročnú údržbu. Takúto posteľnú bielizeň stačí po vypraní iba zavesiť, prípadne zľahka prežehliť. Podobné vlastnosti má aj nesmierne hebký džersej či luxusne pôsobiaci damask.

TIP
Hoci napínacie posteľné plachty a matracové chrániče patria k textíliám, ktoré sú menej viditeľné, neznamená to, že im máme venovať menšiu pozornosť. Práve naopak, aj ich kvalita dokáže prispieť k horšiemu či lepšiemu spánku. Nielenže chránia samotné lôžko pred roztočmi, prachom či ďalšími alergénmi, vytvárajú tiež potrebný pocit tepla.

Zásada číslo dva – myslite na objem a farby

Určite ste si všimli, že v hoteloch nie je zanedbateľná ani „kvantita“. Mnohé popredné siete často nešetria bohatou nádielkou vankúšov rozličných veľkostí, ktoré sa v čerstvo upratanej hotelovej izbe vynímajú na posteli v úhľadných kompozíciách. Na jednej strane je cieľom navodiť v hosťoch pocit absolútneho komfortu, na druhej strane poskytujú možnosť zvoliť si takú veľkosť či kombináciu vankúšov, ktorá vám bude počas spánku najviac vyhovovať. Niektorým ľuďom totiž postačuje jeden menší vankúš, zatiaľ čo iní sa radi obklopia viacerými. Nezabudnite ani na dekoračné prikrývky, ktoré posteľnú bielizeň ochránia a zároveň vytvoria obraz dokonalého poriadku.

Vedeli ste, že?
Hotelieri si často vyberajú bielu farbu posteľnej bielizne a uterákov, hoci na tejto farbe najrýchlejšie vidieť škvrny či fľaky od potu. Radšej však investujú do kvalitných textílií, ktoré majú dlhú životnosť a ľahko sa udržiavajú, než by zvolili menej „náročný“ odtieň. Biela totiž nielenže zväčšuje priestor a dodáva mu vzdušnosť, ale takisto evokuje čistotu a komfort. Keď teda vstúpite do izby žiariacej belosťou alebo do kúpeľne plnej hebkých bielych uterákov, automaticky nadobudnete pocit dôvery, pohody a bezpečia – jednoducho podvedome prijmete fakt, že hygiena je tu stopercentná.

Ak túžite po žiarivobielej a voňavej bielizni, s akou máte do činenia v hotelových zariadeniach, dodržiavajte nasledujúce zásady:

  • Hoci iným farbám slnko neprospieva, bielym textíliám môže krátky pobyt na slnku osožiť. Pozor však, aby ste obliečky či uteráky nedržali v príliš vlhkom alebo prašnom prostredí plnom peľu či iných alergénov.
  • Používajte prášky na pranie určené výlučne na bielu bielizeň.
  • Fľaše s detergentom po použití zakaždým dobre uzatvorte – niektoré bieliace látky sa totiž môžu odparovať a čistiaci prostriedok potom nemá stopercentný účinok.
  • Používajte množstvo prášku či pracieho gélu presne podľa návodu – nikdy to s ním nepreháňajte!
  • Z času na čas môžete bielym textíliám dopomôcť aj prírodnou cestou, a to tak, že ich necháte pred praním odstáť v roztoku jedlej sódy bikarbóny alebo octu. Tie si poradia so škvrnami, sivým nádychom i žltými fľakmi od potu a zároveň bielizeň zmäkčia. Neutralizujú tiež pachy, redukujú hrčky, zbavia textílie zvieracích chlpov a dodajú jej žiarivosť bez použitia chlóru.
  • Nepreháňajte to s vôňou – namiesto aromatickej aviváže uprednostnite jemné prírodné parfumy na bielizeň.

TIP
Ak sa vám biela zdá príliš sterilná, zvoliť môžete aj iné odtiene. K populárnym farbám v hotelových zariadeniach v súčasnosti patrí napríklad modrá, ktorá vzbudzuje pokoj a nehu, tlmená zelená, ktorá sa považuje za odtieň zdravia a nastoľuje pocit duševnej rovnováhy i harmónie s prírodou, alebo žltá symbolizujúca radosť, hrejivosť a rodinnú pohodu. Zapamätajte si tiež, že svetlejšie farby vás nabudia do nového dňa, zatiaľ čo tmavšie vám umožnia ľahšie zaspávanie.

Zoberte si príklad z hotelovej kúpeľne

Súčasťou bežnej hotelovej pohostinnosti sú rôzne druhy uterákov a osušiek, ale aj príjemný župan, do ktorého sa po kúpeli alebo rýchlej očiste môžete zabaliť, alebo v ňom prebehnúť do miestneho wellness centra. Zdá sa vám počet uterákov zbytočný? Verte, že nie je známkou luxusu či márnivosti, ale predovšetkým dôslednej kúpeľňovej hygieny – po správnosti by sme totiž mali používať iný typ osušky alebo uteráka na telo, nohy, intímne partie, vlasy či tvár.

K základným vlastnostiam kúpeľňových textílií patria najmä hebkosť a výborná nasiakavosť. Kvalitu uterákov či osušiek spoznáte aj podľa hustoty vlákna – samozrejme, čím hustejšie, tým lepšie. Dvojvrstvové kúpeľňové textílie patria k tým najodolnejším. Ak vám záleží na tom, aby ste sa rýchlo osušili, viac vám napovie gramáž. Tá totiž ovplyvňuje saciu schopnosť uterákov. Čím je vyššia, tým rýchlejšie sa zbavíte zvyškov vody na svojom tele. Dobrou nasiakavosťou by mala disponovať aj kúpeľňová predložka, prípadne uterák, ktorý používate na osušenie nôh.

TIP
Nadýchaná štruktúra a veľký objem môže pri výbere uterákov či županov veľmi lákať, nemusí však byť prioritou. Pamätajte na to, že takéto kúpeľňové textílie síce pôsobia hrejivo a neskutočne komfortne, na druhej strane sa však dlhšie sušia a rýchlejšie opotrebujú.

Stálicou na trhu sú uteráky z jemnej bavlny vo vyššej gramáži, ktoré spoľahlivo sajú vlhkosť. Oslovia predovšetkým ľudí, ktorí milujú objemnejšie a mäkučké kúpeľňové textílie. Dobrou alternatívou sú uteráky a župany z bambusového vlákna. Takéto výrobky sú vláčne a ich bonusom sú antibakteriálne schopnosti – sú teda ideálnou voľbou pre ľudí s citlivou alergickou pokožkou alebo ekzémom. Praktickou voľbou pre ľudí s problematickou kožou tiež môžu byť kombinované priadze, ktoré spájajú plusy viacerých materiálov, trebárs mikrobavlny a modalového vlákna.

Tip na záver
Špičkové hotely nezabúdajú ani na umiestnenie použitých uterákov. Veľké množstvo závesných systémov či háčikov na správnych miestach sa postará o to, aby ste si vždy mali kam zavesiť osušku alebo župan, či už pred očistou, alebo po absolvovaní kúpeľa. Do kúpeľne patrí aj rebríkový radiátor, ktorý je ideálny na osušenie vlhkých textílií, pretože teplo odovzdáva cez väčšiu plochu než klasické vykurovacie teleso.

Komfort a pohodlie vnímame individuálne, preto aj vybavenie priestorov spálne či kúpeľne zostáva na osobných preferenciách. Podeľte sa s nami o vaše tipy pri výbere bytových textílií a prezraďte, čo u vás rozhoduje.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.