Deka a práčka: Sú, alebo nie sú kamaráti?

Ako správne prať deku?

Mäkká, ale materiálovo pevná, ľahká, no dostatočne hrejivá, s bonusom estetickosti – radosť zababušiť sa. Kvalitná deka pre mnohých predstavuje nutnú súčasť bytového textilu v obývačke, obzvlášť počas zimných večerov. Ak k tomu pridáme šálku horúceho nápoja, vôňu zapálenej sviečky, pútavú knihu alebo zaujímavý film, k pocitu dokonalej pohody veľa nechýba. Verte, že aj správne pranie deky ho pomôže umocniť. Prezradíme vám, ako prať deku, aby bol aj naďalej zachovaný pôvodný stav materiálu a jeho unikátne vlastnosti.

Je pranie deky dobrou voľbou?

Určite áno. V súčasnosti je pranie deky s nastavením studeného a jemného cyklu bežnou záležitosťou takmer pri všetkých druhoch textílií. V každom prípade si treba všímať etiketu so symbolmi, ktoré tvoria základné pravidlá starostlivosti a šetrnej údržby. Iba tak sa vám deka odvďačí stálosťou materiálu a dlhou životnosťou.

Ak sú obavy ohľadom prania v práčke neopodstatnené, ako často môžeme prať deku? V prvom rade by sme mali deku vetrať, a to pravidelne. Až potom má hlavné slovo čistenie v práčke. Tentokrát sa však pravidelnosti vyhnite. Aby prikrývka nezmenila svoje vlastnosti hrejivosti a priedušnosti, neperte ju častejšie ako raz za 3 mesiace.

Samozrejme, pri znečistení jedlom a nápojmi či pri dennodennom priamom kontakte s pokožkou si bude deka vyžadovať častejšiu údržbu. Syntetickým vláknam pranie v podstate neubližuje, opačným príkladom je však vlna. Našťastie je prirodzeným odpudzovačom špiny, a tak môžete vlnené deky používať bez prania dlhšie.

Pletená deka s dizajnom vtáčikov

Ako prať deku?

Spôsob, akým budete prať deku, ovplyvní, respektíve neovplyvní jej tepelno-izolačné vlastnosti. Všeobecne platí, že zmäkčovacie prostriedky, aviváž a bielidlo majú červenú. Stopku má aj vysoká teplota vody. Pozor tiež na sušenie! Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu i vykurovacím telesám, materiál vrátane jeho farebného vyhotovenia by mohli poškodiť.

Sušenie v sušičke nie je vhodné vždy. Opäť platí pravidlo pozorného všímania symbolov na etikete konkrétneho výrobku. Ak sa však pre sušičku rozhodnete, ideálne je vytiahnuť z nej deku mierne vlhkú a dosušiť ju na vzduchu.

TIP
Pred samotným praním nezabudnite deku vyprášiť a odstrániť prípadné škvrny. Kontrolou eventuálnych uvoľnených švov alebo dier predídete ďalšiemu poškodeniu prikrývky.

Základné pravidlá pre šetrné pranie deky:

  • Deku perte samostatne, bez ďalšej bielizne. Pri vlne merino sa kvôli vyššej náchylnosti na mechanické poškodenie materiálu odporúča vložiť ju do plátenného vrecka. Niekedy je však pranie zakázané a povolené výhradne chemické čistenie.
  • Na práčke zvoľte prací program pre ručné pranie, jemné textílie alebo vlnu (podľa zloženia vašej deky).
  • Prací cyklus by mal mať 400, maximálne 600 otáčok a teplotu najviac 30 °C (niektoré deky z polyesteru môžete prať aj pri vyššej teplote – uvádza ju etiketa produktu).
  • Obzvlášť dôležité je používať prípravky, ktoré sú určené na konkrétny typ vlákna. Napríklad na vlnenú deku sú to tie s obsahom lanolínu.

Vedeli ste, že?
Najmä pri veľkých dekách je vhodné vopred skontrolovať kapacitu práčky. Nezabúdajte, že mokrá deka je ťažšia než suchá. Okrem toho záleží aj na uložení deky do bubna. Ak ju zrolujete do klbka, práčku tým môžete nerovnomerne zaťažiť a deka sa nemusí poriadne vyčistiť. Zohľadniť treba aj rozmery – pokiaľ sú väčšie, môžete deke dopriať samostatné pranie, kde bude mať dostatok priestoru na voľný pohyb a dôkladné vyčistenie každej časti.

Oplatí sa zainvestovať do drahšej deky?

Materiálové zloženie má zásluhu na vzhľade deky, ako aj na tom, nakoľko je príjemná na dotyk a do akej miery a na ako dlho vás dokáže zahriať. V tomto prípade viac ako inokedy platí, že kvalitná deka rovná sa vyššia cena. To, koľko za prikrývku zaplatíte, sa totiž môže odraziť aj na jej nemennosti a trvácnosti – jednoducho povedané, vydrží vám dlhšie.

Pletená ružová deka

Typológia diek:

  • Pletené: Väčšinou sú vyrobené z bavlny, prípadne z kombinácie bavlny a ďalšieho materiálu, akým je akryl (podobá sa vlne, odoláva vlhkosti, no môžu sa na ňom tvoriť hrčky) alebo polyester. Tento typ deky ponúka rôznorodosť farieb a motívov, preto nachádza využitie aj v podobe doplnku na sedačke alebo v „kútiku na čítanie“. Mínusom môže byť vyššia zrážanlivosť, preto nezabúdajte na pranie pri nízkej teplote.
  • Vlnené: Deky s tradíciou – aj tak môžeme nazvať prikrývky vyrábané z vlny. Patria im vysoké priečky obľúbenosti, a to aj napriek špeciálnej údržbe. Tento typ si drží predovšetkým paletu prírodných odtieňov, no ani zaujímavé vzory nie sú výnimkou. Vlnené vlákna sa môžu časom oslabiť, preto by ich pranie malo byť sporadickejšie.
  • Polyesterové: Deky zo syntetických materiálov sa vyznačujú dobrou odolnosťou a ľahkým čistením, pričom im nechýbajú ani vlastnosti hrejivosti. V súčasnosti je preferovaným materiálom prikrývok najmä mikrovlákno, ktoré sa často používa s prímesou prírodných vlákien. Vďaka tejto zmesi je údržba jednoduchšia a hrejivosť pomerne vysoká.

TIP
Na pranie zvyčajne stačí jeden prací cyklus. Najmä pri väčších dekách sa však môže stať, že sa voda poriadne neodstredí a vytiahnete ich z práčky príliš mokré. V takom prípade odporúčame spustiť druhý cyklus pláchania a odstreďovania, no už bez pracieho prostriedku.

Dôležité
Pokiaľ si nie ste istí praním deky v práčke, môžete vyskúšať ručné pranie. Bude vás síce stáť viac času i námahy, no zabezpečíte ochranu materiálu i vlastností deky pred poškodením. Rovnako sa môžete obrátiť aj na čistiareň, ktorá vybraný druh deky šetrne vyčistí.

Druhy diek, ktoré sa odporúčajú prať ručne:
Vyšívané a pletené deky, kde môže dôjsť k poškodeniu ručnej práce.
Prikrývky a deky zhotovené na mieru, pri ktorých výrobe boli použité špeciálne materiály.
Mohérové a hodvábne deky, ktoré sú špecifické tzv. našuchoreným vlasom a vyznačujú sa skvelými tepelnoizolačnými vlastnosťami.

Velúrová deka

Pripomíname, že sledovanie štítkov na produktoch a všímanie si odporúčaní pri používaní čistiacich prostriedkov je dôležité! V opačnom prípade aj drahá a kvalitná deka stráca svoju funkčnosť.

TIP
V súčasnosti existujú aj špeciálne parfémy a oleje určené do prania. Vďaka nim môžete udržať sviežosť a čistotu deky čo najdlhšie. Rovnako vhodným spôsobom je pravidelné vetranie deky a jej umiestnenie na priamom slnku, ktoré z nej dokáže vytiahnuť aj nepríjemný zápach. Pozorne si však prečítajte pokyny na etikete produktu, aby ste mali istotu, že tieto údržbové kroky sú pre daný typ materiálu bezpečné.

Milí čitatelia, boli vám naše rady užitočné? Dajte nám o tom vedieť. Potešíme sa tiež vašim osobným skúsenostiam, ktoré možno zachránia funkčnosť a charakteristické vlastnosti, ale aj estetickosť nejednej deky.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.