Dezinfekcia posteľnej bielizne

Čo sa ukrýva v našich perinách?

Správna starostlivosť o posteľnú bielizeň pomôže zachovať stálosť a kvalitu materiálov a zabezpečiť hygienu. Práve dodržiavanie odporúčaných hygienických návykov môže do značnej miery vplývať aj na vaše zdravie. Akú úlohu v tomto smere zohráva dezinfekcia? Čo predstavuje účinné riešenie v boji s roztočmi, baktériami a rôznymi alergénmi?

Dôležitosť prania

Efektívnosť dezinfekcie spočíva predovšetkým v praní. Treba si uvedomiť dve veci. Po prvé, aj počas spánku sa potíte (v letných mesiacoch obzvlášť) a pot a odumretá pokožka sú živnou pôdou pre roztoče. Po druhé, keďže ide o textil, pranie sa jednoducho vyžaduje. Predstava, že by ste denno-denne, počas celého mesiaca a bez opratia, nosili rovnaké oblečenie, určite nie je príjemná.

O pocity ale tentoraz nejde. Je zrejmé, že z hygienického hľadiska môže mať nepravidelne a zriedkavo menená posteľná bielizeň negatívny dopad na zdravie. Predsa len, naše telo je s ňou v každodennom kontakte. Hlavná otázka znie, ako často a na koľko stupňov ju prať? Odpoveď na jej druhú časť sa odvíja od symbolov na etikete konkrétneho produktu, respektíve od materiálu obliečok či posteľnej plachty. Najčastejšie však ide o teplotu 60 °C.

Vo všeobecnosti sa odporúča prať posteľnú bielizeň prevrátenú na vnútornú stranu,pri nižších otáčkach odstreďovania. Aj v tomto prípade platí pravidlo menej je niekedy viac – v preplnenom bubne práčky totiž nedosiahnete požadované výsledky, naopak, prací prostriedok sa môže na tkanine hromadiť. Pokiaľ sa chystáte prať väčšie množstvo posteľnej bielizne, radšej ho rozdeľte na „dve práčky“. Čo sa frekvencie prania týka, odporúčanie znie: aspoň každý druhý týždeň, ideálne však v pravidelných týždenných intervaloch.

Dôležitosť žehlenia

Materiálová rôznorodosť posteľnej bielizne spôsobuje, že žehlenie nie je vždy nutnosťou. Látky ako mikrovlákno, satén, krep a pod. sa vyznačujú špeciálnou úpravou, vďaka ktorej sa výrazne znižuje ich krčivosť. Pravdou však zostáva, že žehlenie patrí medzi účinné formy dezinfekcie, pretože dokáže znížiť výskyt mikroorganizmov. Ak trpíte alergiou, tvoria sa vám ekzémy alebo bojujete s rôznymi zdravotnými problémami, žehleniu sa radšej nevyhýbajte. V tejto súvislosti stojí za zmienku aj sušenie v sušičke, keďže horúci vzduch pôsobí na mikróby.

Samostatným problémom pri alergiách môže byť vetranie. To sa v rámci starostlivosti o posteľnú bielizeň, paplóny a vankúše jednoznačne odporúča, no peľová sezóna mu nemusí hrať do kariet. Pre periny preto bude prospešná kombinácia čerstvého vzduchu a priamych slnečných lúčov (aj mrazivé počasie je dobrou voľbou).

TIP
Vyvarovať sa treba veľmi skorému vetraniu, kedy môže byť zvýšená vlhkosť vzduchu, a tiež dlhodobému vystaveniu slnečnému žiareniu. Mohlo by kvôli tomu dôjsť k zmene farebnosti materiálu.

Dôležitosť dezinfekčných prostriedkov

Pokiaľ hovoríme o dezinfekčných prostriedkoch, ktoré sa používajú pri praní, teda pracích prípravkoch, opäť je alfou a omegou všímanie si etikety výrobku. Na základe nej zistíte ich vhodnosť, dozviete sa, či môžete alebo nemôžete použiť aviváž (neodporúča sa napr. pri mikrovlákne).

TIP
Okrem špecializovaného drogistického tovaru na konkrétny typ materiálu posteľnej bielizne sú dostupné i alternatívy v podobe kuchynského pomocníka – octu. Ocot je nielen výbornou dezinfekciou, ale tiež „zástupcom aviváže“, keďže sa dokáže postarať o mäkkosť textílií.

Dezinfekcia sa netýka iba výmeny posteľnej bielizne, ale aj lôžka ako takého. Chránič matraca sa dá vo väčšine prípadov vyprať. Existujú však i prípravky, ktoré zabraňujú rozmnožovaniu roztočov v tkaninách a matracoch, a tak frekvencia prania nemusí byť každomesačnou záležitosťou. Príkladom je Sanytol proti roztočom v spreji. Samostatnou kategóriou je čistenie parou. Ide o ekologický a zdraviu neškodný spôsob dezinfekcie, ktorý ocenia najmä (no nielen) alergici.

Ďalšie dezinfekčné opatrenia, rady a tipy

  • Výmenu posteľnej bielizne prispôsobte aktuálnemu zdravotnému stavu (napr. chrípke) a tiež ročnému obdobiu (v lete sa obliečky a plachta odporúčajú meniť v týždňových intervaloch).
  • Pokiaľ vás trápi choroba, dezinfekciu posteľnej bielizne podporí aj každodenná výmena pyžama, najmä, ak je jedným z príznakov horúčka, a tým aj nadmerné potenie.
  • Paplóny taktiež vyžadujú pranie, no tentoraz je jeho frekvencia menej častá, vo všeobecnosti každé 2 – 3 roky. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k zmene materiálových vlastností a kvality. Vankúše môžete prať každoročne. To je však zároveň dôvodom, prečo je ich životnosť kratšia ako u prikrývok.
  • Nikoho neprekvapí, že upratovanie, respektíve utieranie prachu, vysávanie a umývanie podlahy podporí hygienu v spálni, vytvorí prostredie, ktoré v kombinácii základných dezinfekčných pravidiel a dezinfekčných prostriedkov nebude prospešné len zdraviu, ale aj celkovej psychickej pohode.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.