Farby: V hlavnej úlohe pastelové tóny

Úsvit novej nádeje pre vašu spálňu

Výber farieb odráža osobný štýl. Platí to ako pri výbere oblečenia, tak aj pri zariaďovaní domácnosti. V spálni máme tendenciu automaticky siahať po neutrálnych odtieňoch, čo je prirodzené a vábivé aj po estetickej stránke. Tým pravým lákadlom by však mali byť pastelové tóny. Aká farba do spálne je spomedzi nich najvhodnejšia?

Ako vymaľovať spálňu

V spálni oddychujeme aj načerpávame nové sily. Aj preto pri jej zariaďovaní venujeme extra pozornosť výberu postele, matraca, kvalitného vankúša a periny. A čo steny? Aj vy ste ich nechali biele v domnienke, že neutrálnym odtieňom nič nepokazíte? Chybu ste neurobili. Biela spálňa je naozaj nadčasová a vie byť aj útulná – napokon, aj v tomto prípade je možné ladenie tón v tóne s ďalším vybavením interiéru. Ak ste však prirodzení milovníci farieb, neochudobňujte sa o ne ani v spálni.

Pastelové sú vítané!

Čo sa stane, ak pustíte jemné farebné odtiene do odpočinkovej miestnosti? Vytvoríte tú správnu atmosféru – pre dokonalý relax, príjemnú intimitu aj prebúdzanie plné energie. Pocity bezpečia, uvoľnenia a harmónie sú v spálni žiadané, a preto tu majú čestné miesto aj pastelové farby. Prezradíme vám, ktoré to sú:

  • Jemná žltá odbúrava stres a prispieva k ničím nerušenému spánku. Zároveň však imituje východ slnka, bude sa vám teda pri nej nielen príjemne zaspávať, ale aj prebúdzať.
  • Bledozelená a jemná mätová pôsobí upokojujúco na oči i myseľ, je farbou prírody a harmónie. Okrem iného sa tiež skvelo kombinuje s ďalšími decentnými tónmi.
  • Svetloružová (aj „staroružová“) a levanduľová fialová sú zástupkyňami romantiky a lásky. Nahrádzajú červenú, ktorá v spálni pôsobí až agresívnym dojmom a stimuluje mozog.
  • Koralová vyznieva energicky a hrejivo, ale zas nie až tak výrazne, aby bránila pokojnému zaspávaniu.
  • Tyrkysová a bledomodrá sú farbami medzi „dňom a nocou“. Vhodnými kandidátmi sú preto najmä vo fáze zaspávania. Do určitej miery čo do sviežosti suplujú bielu.

TIP
Hoci sa pastelové odtiene medzi sebou navzájom veľmi dobre a ľahko kombinujú, zachovať v spálni farebnú striedmosť je predsa len stávkou na istotu. Ak ide o steny, mixujte maximálne dva farebné odtiene. Myslite pritom na to, že podlaha a nábytok taktiež vstupujú do hry.

Večery upokojujúce, rána žiarivé

Kvalitu spánku majú na svedomí rôzne faktory a farby k nim nepochybne patria. Z toho vyplýva aj dôslednosť ich výberu. Ten by mal zohľadniť základné pravidlo – odtiene vyberajte tak, aby vás večer upokojili a ráno naštartovali. Ako vyzerá tento paradox v praxi? Jednoduchšie, ako sa zdá. Kľúčové je zvoliť si nosný pastelový odtieň na stenu/steny a ďalšie jemné farby s účelom prebúdzania prenechať menším plochám a povrchom.

Farebná schéma (nielen) podľa vkusu

Farby nemajú vplyv len na naše pocity a nálady. Ovplyvňujú aj optické vnímanie priestoru. Je preto obzvlášť dôležité premyslieť si, aký odtieň sa hodí na steny spálne. Aj na ďalšie s tým súvisiace otázky je dobré poznať odpoveď: Vymaľovať všetky steny? Ponechať strop biely alebo mu taktiež dopriať „pestrosť“? Je spálňa dostatočne priestranná a prirodzene presvetlená? Pokiaľ sa sami neviete rozhodnúť alebo chcete potenciál priestoru využiť naplno, neváhajte osloviť interiérového dizajnéra. Pomôže vašim predstavám získať reálne kontúry.

Jemné pastelové farby sa ukazujú vo všetkých prípadoch ako vhodné riešenie. Navyše sa skvelo dopĺňajú s prírodnými odtieňmi, ktoré sa spravidla nachádzajú na podlahe alebo nábytku či oknách. Pri maľovaní stien síce musíte brať do úvahy viaceré premenné, ale tieto odtiene budete zbytočne považovať za riskantné. Naopak, môžete si s nimi dovoliť aj experimentovať – pôvodne hladkým stenám skúste dopriať štruktúru. Dekoratívne omietky a takzvaný gradient pôsobia efektne.

TIP
Stále platí, že ak je hoci len jedna farba steny spálne odlišná, môže výrazne (aj keď ide o jemný odtieň) zmeniť charakter miestnosti. Myslite preto aj na povrchovú úpravu, respektíve prípadné odlesky – matné steny budú pôsobiť upokojujúcejšie.

Prečo vpustiť pastelové farby do vašej spálne?

  • Dajú sa ľahko zakomponovať do akéhokoľvek štýlu bývania.
  • Interiéru vdýchnu sviežosť a zároveň ho urobia príjemne pokojným.
  • Aj jednoducho zariadenú spálňu premenia na nápaditú.
  • Pomôžu lepšie vyniknúť textúram, tvarom či rôznym motívom.
  • Hodia sa k drevu, ku kovu, zladíte ich s tmavými aj svetlými odtieňmi.

Trendy majú slúžiť ako inšpirácie, nie ako pravidlá. Avšak pastelové farby sú pre harmonické zariadenie spálne nestarnúce, do jej interiéru vnášajú nehu aj šmrnc, decentnosť aj štýl vymykajúci sa nudnému zariadeniu. Skúste ich tentoraz dopriať stenám. Finálny výsledok bude stáť za to – posteľná bielizeň či nábytok vyniknú v krajšom svetle, a to vo svetle jemných, ale pre oko zaujímavých odtieňov.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.