Farby v interiéri – ako na nás vplývajú a podľa čoho ich vyberať?

Na vhodnej farbe záleží

Pri rekonštrukcii interiéru si väčšinu pozornosti uchmatne výber štýlu, nábytku či doplnkov. Neodmysliteľnou súčasťou je však aj voľba vhodných farieb – premýšľali ste niekedy nad ich významom a vlastnosťami? Ak nie, vyskúšajte si vopred pripraviť návrh interiéru, a zohľadnite množstvo svetla, či veľkosť a funkciu jednotlivých miestností. Pri finálnom výbere farieb vám môžu byť nápomocné i naše tipy.

Úvod do typológie farieb

Predtým, ako sa pustíte do konkrétneho výberu, povedzme si niečo o členení farieb.
Základom je delenie na:

  • primárne – modrá, červená a žltá, ktoré sa nedajú namiešať z iných farieb,
  • sekundárne, ktoré vznikajú zmiešaním primárnych a zaraďujeme k nim zelenú, oranžovú či fialovú,
  • terciárne farby, ktoré sú výsledkom zmiešania primárnych a sekundárnych. Vďaka pridaniu bielej, sivej a čiernej z nich následne vznikajú ďalšie odtiene.

Rozlišujeme tiež teplé a studené farby. K teplým patria odtiene červenej, oranžovej či žltej, ktoré domov vnášajú optimizmus a energiu. K studeným zaraďujeme spektrum farieb okolo modrej, zelenej a fialovej, ktoré symbolizujú čistotu, sviežosť a pokoj. Pokiaľ nechcete výber farebných kombinácií nechať len na svoj vkus a pocit, pomôžte si vzorkovníkom a rozhodnite sa pre farby, ktoré spolu ladia. Kombinácie môžu byť harmonické, kontrastné, alebo môžete využiť ladenie tón v tóne.

TIP
Ak nechcete, aby váš domov pôsobil prekombinovane, držte sa pravidla o použití maximálne troch rôznych farieb v miestnosti. Jednu z nich si zvoľte ako dominantnú a ďalšími dvomi ju doplňte.

Odtieň do každej miestnosti

Či si to uvedomujeme, alebo nie, farby v interiéri ovplyvňujú našu psychiku a náladu. Aj preto sa niektoré do jednotlivých izieb hodia, iným by ste sa zas mali oblúkom vyhnúť. Viete, ktoré vám navodia príjemný spánok a ktoré podporia kreativitu či chuť do jedla?

Spálňa – oáza pokoja

Miestnosť, v ktorej potrebujeme vypnúť, oddýchnuť si a načerpať nové sily, si vyžaduje upokojujúce a harmonické farby. Vhodnými sú svetlé odtiene ružovej či zelenej a modrej, ktoré navyše navodia pocit bezpečia. Ideálne sú tiež prírodné odtiene, napríklad piesková. Vyhnite sa sýtym farbám ako červená a oranžová, ktoré by vás mohli zbytočne udržiavať bdelých.

Obývačka – relax pre celú rodinu

Aj obývačka je oddychová miestnosť, ktorej pristanú skôr svetlé farby. Svetlozelená, levanduľová, sivá alebo biela a ich kombinácie vytvoria prostredie ideálne na relax. Výrazné odtiene by na veľkých plochách mohli pôsobiť rušivo, pokojne ich však doplňte vo forme dekoračných vankúšikov, diek, závesov, obrazov či kvetináčov.

Kuchyňa – miesto konverzácií a chutí

V kuchyni sa nebojte použiť aj sýtejšie farby. Červená podporí chuť do jedla a rozprúdi konverzáciu, žltá navodí dobrú náladu a kreativitu, oranžová dobije energiu, hnedá priestor zútulni a prinesie doň pokoj. Môžete zakomponovať aj čiernu, ktorá je symbolom sily, dominancie a elegancie. Vo všeobecnosti však v kuchyni uprednostnite teplé tóny pred studenými.

TIP
Chcete byť trendy? Skombinujte v interiéri farby roka podľa spoločnosti Pantone – základnú sivú a žiarivú žltú. Ak sa nebojíte farieb a hravosti, pozitívnu žltú výborne doplní aj tyrkysová. Vyskúšajte tiež kombináciu sviežej mentolovej a prírodnej škoricovej či spojenie netradičnej levanduľovej s klasickou bielou.

Detská izba – 3 v 1

Vybrať farby do detskej izby, ktorá plní funkciu spálne, herne aj učebne, nemusí byť jednoduché. Doprajte deťom farby, použite však svetlé odtiene, ideálne ladené do modrej, zelenej či ružovej. Príliš veľa červenej alebo oranžovej môže viesť k horšiemu spánku a agresivite. Keďže všetkého veľa škodí, skombinujte menej odtieňov a radšej sa pohrajte s ich aplikáciou. Steny oživia namaľované zvieratá, kvety či obľúbené predmety. Viac farieb a vzorov pridajte prostredníctvom dekorácií, obliečok či vankúšikov, ktoré môžete jednoducho meniť.

Kúpeľňa – kde sa snúbi praktickosť s oddychom

Kúpeľňa je praktická miestnosť, no nezabúdajme ani na jej relaxačnú funkciu. Prírodné odtiene sú nestarnúca klasika, ktorú môžete doplniť zaujímavými vzormi, akými je terrazzo či mramor. Ak ju však chcete farebne oživiť, siahnite po levanduľovej, žltej alebo mentolovej, ktoré do priestoru vnesú optimizmus a harmóniu. Navyše, svetlé odtiene kúpeľňu prevzdušnia a opticky zväčšia.

Pracovňa – studnica nápadov

Pracovňa je ideálnou miestnosťou na použitie farieb roka 2021. So sivou však opatrne. Podobne ako čierna pôsobí vo veľkom množstve ponuro a môže byť spúšťačom úzkosti či depresie. Kreativitu naštartujete oranžovou a v malom množstve červenou. Vaše rozbehané myšlienky upokojí napríklad jemná šalviová či svetlá modrá.

Vedeli ste, že?
Obľúbeným trendom je tzv. color blocking. Ide o maľovku časti steny, väčšinou v tvare poloblúka či iného geometrického tvaru, ktorý obvykle zvýrazňuje kus nábytku alebo dekorácie. Ak sa vám zariadenie niektorej izby zunovalo, no do veľkých zmien sa vám nechce, okrem výmeny textílií a doplnkov alebo presunutia nábytku môžete skúsiť aj tento nenáročný trik.

Či sa budete riadiť najnovšími trendmi, alebo priestor prispôsobíte konkrétnemu štýlu, farby vyberajte najmä podľa emócií, ktoré vo vás evokujú. Inšpiráciu môžete čerpať kdekoľvek – na blogoch či sociálnych sieťach, v časopisoch, v prírode aj u susedov. Ak je však zariaďovanie pre vás španielskou dedinou, obráťte sa na odborníkov, ktorí vašim predstavám vdýchnu život.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.