Farby v obývačke

Ako ich kombinovať?

Izba, v ktorej bývame najčastejšie. Obývačka je miesto, kde relaxujeme pri televízii, oslavujeme s priateľmi či len tak vychutnávame domácu pohodu v kruhu rodiny. Je to náš privátny raj, do ktorého pozývame aj návštevy. Zariadeniu a farebnej kombinácii v obývačke by sme preto mali venovať patričnú pozornosť.

Zvoliť si tie správne odtiene a doplnky je hotové umenie. Farba stien obývačky by mala byť jemná a neutrálna, aby sa ľahko kombinovala. Ideálna je biela, ktorá je stále trendom moderných obývačiek. Pri nenápadných stenách môžete zapojiť kreativitu pri výbere farieb gauča, nábytku a doplnkov ako koberca, deky či vankúšikov. Materiály, ktoré do obývačky vyberáte, je dobré vymieňať v závislosti od ročného obdobia. Na zimu používajte doplnky z teplejších materiálov, ako plédu zmesového charakteru s prídavkom ovčej vlny alebo pletené návleky na vankúše, ktoré môžu byť viac ladené do zemitých farieb. V lete zas priestor osviežia ľahšie materiály – bavlnené návleky na vankúše, ľahšie plédy zo zmesových materiálov s polyesterom v jemných pastelových farbách.

Farba dokáže spôsobiť optické zväčšenie či zmenšenie priestoru. Tmavé odtiene miestnosť naoko zmenšia a uzavrú, svetlé ju, naopak, otvoria a výrazne zväčšia. Ideálne je dať do kontrastu svetlú aj tmavú farbu a zvoliť si, ktorá bude dominantná. Pri výbere farieb do obývačky by ste sa mali riadiť pravidlom
60-30-10. 60 % vašej obývačky by mala tvoriť dominantná alebo primárna farba, ďalších 30 % sekundárna farba a posledných 10 % doplnková – terciárna farba. Dominantná farba by nemala byť veľmi agresívna, vyhnite sa preto červenej, oranžovej či veľmi sýtym odtieňom.

Návleky na vankúše či deky zoženiete v inej farbe relatívne jednoducho, no predstavte si výmenu nábytku či maľovanie pre zbytočne unáhlené rozhodnutie. Pri výbere farieb sa môžete riadiť intuíciou alebo trendmi, no v konečnom dôsledku je váš pocit v izbe to jediné, na čom skutočne záleží.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.