Interiér podľa konceptu wabi-sabi

Ako nájsť krásu vo všednosti?

Japonská kultúra je nevyčerpateľnou studnicou inšpirácie, a to aj napriek tomu, že zvyčajne vychádza z jednoduchosti. Čisté línie a neutrálne farby v spojitosti s prírodnými prvkami prinášajú do interiéru najmä pokoj, ktorý je v dnešnej uponáhľanej dobe nevyhnutný. Ak vás však klasický minimalizmus tak úplne nenadchol, možno si vaše srdce získa koncept wabi-sabi, ktorý vidí dokonalosť vo veciach nedokonalých, neobvyklých a neúplných.

Nedá sa definovať, iba precítiť

Vyjadriť slovami, čo sa vlastne za výrazom wabi-sabi skrýva, je náročné aj pre rodeného Japonca. Tak ako väčšinu svojich tradícií, aj koncept wabi-sabi vnímajú srdcom, a teda každý trochu inak. Slovo wabi v sebe nesie jednoduchosť, skromnosť a život v harmónii s prírodou. Opisuje človeka, ktorý je spokojný s tým, čo má, a nepotrebuje sa naháňať za hromadením statkov. Označuje tiež pokoj a umožňuje nám uvedomiť si, že nech sme v akejkoľvek situácii, niekde sa ukrýva krása a čaká na to, aby sme ju objavili. Sabi je v preklade kvet času, patina, starožitný vzhľad alebo elegantná jednoduchosť. Tento výraz opisuje stav vytváraný časom a krásu prichádzajúcu s vekom.

Filozofia wabi-sabi vytvára pocit, ktorý nachádza harmóniu v nekomplikovanom, nenápadnom, tajomnom a pominuteľnom. Základom pochopenia tohto japonského konceptu je uvedomenie si, že práve chybičky krásy, asymetria, jazvy, praskliny či akékoľvek známky času sú dôkazom jedinečnosti a skutočnej krásy.

Vedeli ste, že?
Pôvod konceptu sa zvyčajne datuje do 16. storočia a spája sa s rozvojom čajovej kultúry v Japonsku, najmä s jej premenou, počas ktorej čajový majster Sen no Rikjú nahradil okázalé čajové súpravy za jednoduché, z čajovej miestnosti odstránil všetko, čo nebolo potrebné, a celkovo prinavrátil estetiku čajových rituálov k jej základom. Korene wabi-sabi však siahajú omnoho hlbšie. Keďže koncept vychádza zo zen-budhizmu, jeho úplné počiatky môžeme datovať do obdobia okolo roku 563 pred naším letopočtom.

Podstatou je oduševnená jednoduchosť

Koncept wabi-sabi vo veľkej miere ovplyvnil aj interiérový dizajn. Ak máte pocit, že je tou správnou voľbou aj pre váš domov, základnými piliermi, od ktorých sa treba pri zariaďovaní odraziť, sú minimalizmus, vzdušnosť, zemité farby, prírodné materiály a motívy. Ak začínate od úplných základov, v prvom rade si priestor upracte. Vytrieďte oblečenie, dekorácie, nábytok či knihy a nechajte si len to, k čomu máte vytvorený vzťah a dobre vám to slúži. Japonská kultúra sa pevne drží hesla: menej je viac.

Interiér vybavte len nevyhnutnými kusmi nábytku, najlepšie takými, ktoré môžete presúvať a používať na viac spôsobov podľa potreby. Flexibilita je dôležitou súčasťou tohto konceptu, ktorý predstavuje spojenie praktickosti s estetikou. Nepreháňajte to ani s dekoráciami. Pre wabi-sabi je typický jeden detail, ktorý upúta a vyvolá pocit údivu. Ak máte viac obľúbených dekorácií a nechcete sa ich vzdať, skúste použiť tzv. metódu rotujúcich cenností. Vystavíte len časť z nich a po čase ich vymeníte za iné. Takýmto spôsobom sa vám nezunujú a váš príbytok ponúkne pri každej zmene nový pohľad do vašej duše.

V harmónii s prírodou

Uprataný, jednoduchý a vzdušný interiér bez nepotrebných vecí pôsobí upokojujúco a vyvoláva v nás pocit voľnosti, slobody a nespútanosti, ktoré sú pre wabi-sabi významné. Neznamená to však, že si príbytok nemáte spestriť. Vneste doň život prostredníctvom rezaných kvetov, listov, šišiek, gaštanov, mušlí či iných prírodných suvenírov. Príroda je základným kameňom priestoru inšpirovaného konceptom wabi-sabi. Zakomponovať ju môžete aj prostredníctvom obliečok, prestieraní, dekoračných vankúšov a prikrývok. Pozor si dajte len na to, aby ste motívy neprekombinovali.

Pokiaľ chcete, aby váš interiér vyzeral autenticky, držte sa myšlienky svetovo uznávaného dizajnéra interiérov Axela Vervoordta, že priestor by mal vyzerať, akoby ste ho našli, nie vytvorili. Nebojte sa odhaliť betónové múry, priznať pukliny v stene, neskrývajte doškriabané parkety, nenarovnávajte každý obraz. Domov je miestom, kde sa žije a stále sa v ňom niečo deje. Práve vďaka tomu je skutočný a vytvára kontrast k bezchybne upraveným interiérom, ktoré vidíme vo väčšine časopisov či na weboch o bývaní.

TIP
Ak sa vám rozbije hrnček či tanier, zlomí dekorácia alebo roztrhne obľúbený kus oblečenia, nevyhadzujte ich. Snažte sa ich opraviť, aj keď nie s dokonalým estetickým výsledkom. Inšpirujte sa japonským umením kintsugi a zbavte sa myšlienky, že daný predmet stratí svoju krásu. Priznajte jeho chyby a vytvorte jedinečný kúsok, ktorý u nikoho iného nenájdete.

Bytový dizajn ponúka neobmedzené možnosti, no domov, v ktorom sa budete cítiť dobre, si vytvoríte najmä vďaka obľúbeným predmetom, ktoré vám pripomínajú krásne zážitky a milovaných ľudí. Nábytok a doplnky, na ktorých sa vytvorila patina času a rozprávajú svoj vlastný príbeh, vás najviac priblížia k pochopeniu podstaty wabi-sabi, ktorou je okrem objavenia krásy vo všednosti aj pochopenie pominuteľnosti a z toho vyplývajúca potreba naplno si vychutnávať prítomný okamih.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.