Jarná údržba domácnosti vyžaduje plán

Zaručené tipy pre veľké upratovanie

Poznáte to, na jar by ste mali umyť všetky okná, aby na vás susedia krivo nepozerali. Neupratujte však kvôli tomu, čo povedia ostatní. Jar je ako stvorená na to, aby ste svoj domov vyčistili a pripravili na nové ročné obdobie, ktoré bude plné slnka, kvetov a pozitívnej energie. „Zamakajte“, aby aj vaša oáza pokoja bola jeho súčasťou.

V každom interiéri sa práši a usadzujú sa tu najrôznejšie nečistoty a baktérie. Pravidelnému upratovaniu sa preto nikto z nás nevyhne. Nadšencov veľkého upratovania, ktoré zahŕňa umývanie okien, utieranie prachu, pranie záclon a ďalšie podobné činnosti, nie je mnoho. Avšak, jarné generálne poriadky by mali zasiahnuť i tie miesta, kam sa pri bežnom upratovaní nedostaneme. Stačí pritom dodržať niekoľko jednoduchých odporúčaní, ktoré vám upratovanie zjednodušia a urýchlia.

Zamyslite sa nad samotnou koncepciou bytu

Než sa do veľkého upratovania pustíte, nezabudnite na drobnosti, ktoré vám môžu ušetriť množstvo času. Dôležitú súčasť upratovania tvoria čistiace prostriedky a pomôcky. Patria sem gumové rukavice, ktoré chránia pokožku, hubky, utierky, handričky, drôtenky, prachovky, vysávač, mop a iné. Pripravte si všetko, čo budete potrebovať, a zvoľte si jedno miesto, na ktorom to nájdete. Pravdepodobne v kúpeľni budete žmýkať handry a meniť vodu do vedra. Nechajte si teda upratovanie tejto miestnosti až nakoniec.

Je dobré upratovať postupne miestnosť po miestnosti a vzájomne medzi nimi zatvárať dvere. Začnite s upratovaním tam, kde je relatívne čisto, teda v spálni. Upratovanie vám tu zaberie krátku dobu a naviac vydrží dlhšie. Nesmiete sa totiž unaviť hneď na začiatku. Potom sa zamerajte na miestnosti, ktoré sú viac frekventované (obývacia izba, kuchyňa a detská izba). Na záver si nechajte kúpeľňu a toaletu, tam sa udržuje čistota pomerne zložitejšie.

Myslite tiež na to, že pri upratovaní je potrebné postupovať zvrchu nadol. Začnite umývať police a skrine, nebojte sa špinu zmiesť na podlahu, ale na miesta, na ktorých ju nerozšliapete. Podlaha totiž príde na rad až v závere a zaberie vám tak najviac času.

Vedeli ste, že?
Dnes je úplne bežné, že ľudia pri upratovaní svojich domácností používajú rôzne chemikálie. Podľa najnovších vedeckých výskumov to však nemusí byť dobrý nápad. Ak sa práve chystáte upratovať, skúste obmedziť množstvo použitých chemikálií na úplné minimum. Veľa práce sa dá realizovať pomocou prostriedkov, ktoré poznali už naše babičky – octu, citróna alebo jedlej sódy. Hravo zvládnu vyčistiť a dokonale vyleštiť lesklé kovové plochy, keramiku i sklo. Ak predsa siahnete aj po chemických prostriedkoch, je potrebné následne v miestnostiach vyvetrať.

Zvoľte správnu stratégiu

V prípade okien postupujte tak, že ich nebudete umývať v každej miestnosti zvlášť, ale rovno v celom byte. Potom by sa vaša pozornosť mala sústrediť na vypranie textílií. Ide napríklad o záclony, posteľnú bielizeň, prikrývky, plédy, dekoratívne vankúšiky a všetko, kde sa usadzuje prach. Nasleduje vymetanie pavučín a prachu aj z ťažko dostupných kútov (napríklad za nábytkom), obývacích priestorov a chodieb.

Vedeli ste, že?
Okná by ste mali umývať, keď je vonku zamračené, ale bez dažďa. Síce vás pekné, slnečné počasie môže lákať k tomu, aby ste sa vrhli aj na túto činnosť, avšak nie je to správna voľba. Ak na okná totiž dopadajú slnečné lúče, môžu sa chemikálie, ktoré pri čistení používate, rýchlejšie odparovať. Na sklách tak zostanú šmuhy, ktorých sa nebudete vedieť ľahko zbaviť.

Ďalším miestom, kam by ste mali v rámci upratovania zamieriť, je kuchyňa. Ide o jedno z miest, ktoré sa v domácnosti udržiava najťažšie. V kuchyni by ste sa mali zbaviť zašlej špiny a mastnoty, ktorá vzniká pri varení. Nemali by ste zabudnúť na vnútorný priestor skriniek, mikrovlnnú rúru, varné dosky ani na oblasti okolo drezu a vodovodné batérie, kde sa často usádzajú najrôznejšie nečistoty. Nakoniec prídu na rad toaleta a kúpeľňa.

TIP
Využívajte viac moderných technológií, handru na podlahu zastúpi mop s teleskopickou tyčou. Na okná je možné zaobstarať si špeciálne čističe (napr. robotické), ktoré šetria čas a predovšetkým uľahčia prácu. Drevené a laminátové podlahy či koberce za vás uprace robotický vysávač. Menšie plochy, kde sadá prach, rýchlo a šetrne upracete antistatickými utierkami a handrami z mikrovlákna.

Buďte aj vy kráľovnou poriadku

Poznáte Marie Kondo? Oslovila množstvo žien po celom svete predovšetkým svojimi dvomi knihami, v ktorých radí, ako upratovať tak, aby to bolo dlhodobo efektívne. Známa sprievodkyňa upratovaním má zaujímavé pravidlo, podľa ktorého je dôležitou súčasťou upratovania aj pretriedenie vecí či oblečenia, ktoré sme minimálne rok nepoužívali alebo nás nerobia šťastnými. Na jednej strane to znie ako banalita, ale viete sa naozaj zbaviť vecí bez predsudkov či výčitiek? V tejto rade však tkvie polovica úspechu upratovania. Pretože čím menej vecí máte, tým menej upratujete. Nehovoríme však, že pri každom upratovaní ste povinné niečo vyhadzovať. Technika Marie Kondo skôr hovorí o mimoriadnom upratovaní, kedy ide naozaj o väčšie zásahy. Za pokus to ale určite stojí.

Zopár rád od Marie:

  • Upratujte postupne. Nemusíte stráviť celú sobotu iba touto činnosťou. Pondelok môže byť vhodný deň na vytriedenie oblečenia. V utorok môžete urobiť generálku v chladničke.
  • Upratujte podľa kategórií vecí, nie podľa miestností.
  • Dbajte na to, aby ste veci z jednej kategórie mali v jednej miestnosti, ideálne na jednom mieste. Napríklad kancelárske potreby v jednom šuflíku.
  • Ak sa zbavujete vecí, vždy sa zbavujte len tých svojich. Nikdy nevyhadzuje veci ostatných bez povolenia.
  • Zapojte aj členov rodiny. Čím viac rúk, tým väčší úspech.

Vedeli ste, že?
Niektorí ľudia sa venujú upratovaniu nielen z dôvodu, že majú doma neporiadok. Niekto má práve upratovanie ako koníček, iní sa upratovaním vyrovnávajú trebárs s pocitom úzkosti. Na tomto tvrdení sa zhodujú aj psychológovia. Upratovanie nám môže dopomôcť k psychickej pohode a je istým druhom terapie, pretože kto má neporiadok doma, má ho aj v hlave.

Mať pani na upratovanie je dnes celkom bežná vec. Vyžehlí, uprace, vytrie podlahu, umyje riad, no nie zadarmo. Ak vám to rodinný rozpočet nedovoľuje, môžete občas privolať upratovaciu firmu, napríklad iba na umytie okien, prípadne za účelom odborného vyčistenia čalúneného nábytku. Do ničoho sa však nenúťte, s dobrým načasovaním si svoj príbytok určite hravo upracete aj sami. Pohľad na uprataný domov vo vás vyvolá pocit nielen z dobre odvedenej práce, ale vyplaví aj endorfíny navodzujúce pocit šťastia, ktorý každému prospeje.

Nezabúdajte, že upratovanie domácnosti nie je údelom jedného člena rodiny. O všetko je dobré sa podeliť – aj o domáce práce. 🙂 Máte na upratovanie rokmi overenú taktiku? Podeľte sa s nami o vaše rady, tipy a triky.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.