Kontrasty v interiéri

Ako s nimi pracovať pri zariaďovaní?

Využitie kontrastu pridá interiéru rozmanitosť, atraktívnosť, útulnosť či sofistikovanosť – podľa toho, čo je vaším cieľom pri zariaďovaní. Týka sa veľkých plôch, ale aj malých predmetov, ktoré do seba navzájom esteticky zapadajú. Jasnou dominantou „kontrastovania“ sú farby v interiéri, avšak nie je to len o nich. Aby priestor zaujal, vyžaduje správnu a vkusnú kombináciu viacerých prvkov. 

Paradox kontrastu

Pojem kontrast je vnímaný ako výrazná odlišnosť, rozdielnosť znakov či vlastností, ktoré pôsobia protikladne. Existuje však aj iná definícia, ktorá hovorí o kontraste ako o zmene vo farbe vyvolanej jej blízkosťou k inej farbe. Prečo ju spomíname? Kontrast je protipól, no pri zariaďovaní interiéru má, paradoxne, aj inú úlohu – spájať. Dokáže prepojiť rôzne textúry, materiály či tvary tak, aby bol výsledok vizuálne príťažlivý a dynamický. Bonusom, ktorý netreba opomenúť, je nadčasovosť kontrastných interiérov. 

Elegantná obývačka, hravá detská izba, útulná spálňa, nevšedná kúpeľňa či štýlová kuchyňa – nie je dôležité, aký prívlastok chcete interiéru prideliť. Kontrast je totiž prispôsobivý a možno ním docieliť rôznorodý efekt. Funguje na jednoduchom princípe, a tým je prepájanie rozdielov. Prvky si navzájom konkurujú, no zároveň sa zdôrazňujú. Dôležité je však zachovať rovnováhu. Ak to s kontrastom preženiete, interiér bude prekombinovaný a celkový dojem sa minie účinku.  

Typy kontrastov – ako s nimi vieme pracovať?

Naplňte miestnosť rôznymi typmi dizajnového kontrastu. Ako? Tak, že sa pohráte s dramatickosťou priestoru. Možností je niekoľko:

  • Farby – svetlé/tmavé, jemné/sýte, tlmené/pestré, teplé/studené.
  • Tvary – oblé/hranaté, priame/atypické línie, jednoduché/zdobené.
  • Textúry – hladké/drsné, tenké/hrubé, jednoliate/štruktúrované.
  • Povrchy – lesklé/matné, zrkadlové/pohlcujúce svetlo.

Kombinovať však môžete aj rôzne štýly. Pomôže to najmä, keď sa neviete jednoznačne rozhodnúť. Pokiaľ na to pôjdete s citom, zladiť sa dajú napríklad aj čisté línie škandinávskeho štýlu so zlatými glamour akcentmi. Môže ísť o jemnú hru zariadenia, ale aj o výrazné kombinácie s presahom až do eklektického štýlu. Ten spája viaceré prvky, ktoré sú na prvý pohľad častokrát v protiklade. Možno hovoriť o starších a novších dizajnoch, rôznych vzoroch, štruktúrach a farbách. Dostáva sa čoraz viac do popredia a umožňuje tak vytvárať nezvyčajné kombinácie, ktoré sú však prepájané vkusne a s citom. 

Vedeli ste, že? 
Veľmi jemný kontrast je do priestoru možné vniesť aj vďaka jedinému solitéru. Zaujímavý môže byť výber dekorácie či umeleckého diela, ktoré v sebe spájajú kontrastné prvky – drevo alebo slama s kovom, sklo s textíliou, plast s machom a podobne. 

Harmonická atmosféra

Bez ohľadu na to, aký štýl je váš obľúbený, či máte radi vzdušný priestor, alebo chcete využiť každý jeden centimeter v izbe, výsledkom kontrastu má byť súlad. Zámerným zladením odlišných predmetov (farebne, tvarovo, textúrovo, povrchovou úpravou) pridáte interiéru hĺbku, čo spôsobí, že si viac nebudete klásť otázku: Čo tomu ešte chýba?

Každá jedna domácnosť je individuálna, avšak na „kontrastovanie“ možno použiť základný univerzálny model. Samozrejme, je len odrazovým mostíkom k vytvoreniu vašej jedinečnej a originálne vyzerajúcej domácnosti. Takej, v ktorej aj veci bežnej potreby dostanú reprezentatívnu funkciu. 

Návrh interiéru verzus zhmotňovanie predstáv

Čo máme na mysli pod univerzálnosťou? Všeobecné pravidlá, ktoré vedia byť tou pravou inšpiráciou. Pomôžte si schémou palety farieb sústredenej v Ostwaldovom kruhu. Odtiene nachádzajúce sa oproti sebe sú kontrastom, ktorý vyznieva harmonicky. Zároveň vám napovedá, ako kombinovať studené a teplé tóny farieb. 

Základná teória o ladení farieb vychádza z toho, že odtiene ležiace v kruhu oproti sebe sú kontrastné. Keď ich v interiéri umiestnite vedľa seba, budú pôsobiť atraktívne. Samozrejme, záleží aj na intenzite. Ak sú obe farby svetlé alebo obe tmavé, kontrast sa stráca (hoci výsledok môže byť pekný). Naopak, kombinácia svetlého a tmavého odtieňa vyniká. 

Vedeli ste, že…?
Čierna, biela, hnedá, sivá či béžová do kolesa farieb nepatria. Aj keď sa čierno-biely kontrast považuje za snáď najpoužívanejší, v tomto prípade ide o neutrálne farby, ktoré menia tón farieb kruhu.

Ako kombinovať?

Pre farby platia rozmanité varianty kombinovania. Pri mixovaní kontrastov „farebného kruhu“ máme jasný cieľ – komplementárnu farebnú schému. Kombinujte dve farby, ktoré ležia oproti sebe, napríklad oranžovú s modrou, fialovú so žltou, červenú so zelenou. Nezabúdajte, že Ostwaldov kruh je pomôcka, a teda výsledný odtieň konkrétnej farby vôbec nemusí byť pestrý. Navyše, na samotný odtieň má vplyv aj štruktúra materiálu či jeho povrchová úprava

TIP
Môžete kombinovať aj tri farby v interiéri (v rámci kruhu s rovnakým rozstupom medzi sebou). V tomto prípade je lepšie staviť na bledšie odtiene. Existuje aj iná alternatíva – určte si, ktorá farba bude dominovať, ktorá ju bude sprevádzať a ktorá bude ich akcentom. 

Práve v prípade kombinovania viacerých farieb je efektným a jednoduchým spôsobom, ktorým do miestnosti vnesiete kontrast (a v prípade potreby ho aj pomerne rýchlo a bez vysokých výdavkov odstránite), tzv. color blocking. Aplikovaním abstraktných či geometrických prvkov na jednu stenu dokážete vytvoriť skutočne unikátny interiér. 

Pri tvaroch je to o niečo jednoduchšie. V podstate prepájate hranaté s oblým. Chce to však cit pre estetickosť, aby ste vedeli odhadnúť ich správny pomer – 50 : 50 nie je vždy jednoznačným víťazom. Pri zariaďovaní sa osvedčilo aj „rozbitie“ rovnakých tvarov iba jedným odlišným, no s podmienkou, že musí byť výrazný. 

TIP
Máte hranatý konferenčný stolík aj sedačku? Ako kontrast zaveste na stenu okrúhle zrkadlo alebo rámy na fotografie a kvety vložte do oválnych kvetináčov. Hodia sa aj okrúhle taburetky či svietidlá. Okrúhly stolík zase skvelo doplní obdĺžnikový koberec či hranaté nástenné obrazy, pokojne rôznych rozmerov. Aj vankúše na sedacej súprave či vo vašej spálni môžu tvoriť kontrast. Klasiku doplňte buď okrúhlymi a valcovitými dekoračnými vankúšmi, alebo nízkymi a predĺženými vankúšmi obdĺžnikového tvaru. Vyhrať s tvarmi sa môžete napríklad aj pri prestieraní stola. 

Textúry a povrchy dovoľujú o niečo väčšiu slobodu pri kombinovaní. Vo všeobecnosti platí, že materiály, ktoré pôsobia tvrdo (napríklad kov, masív) je potrebné zjemniť. Ak dominujú matné povrchy, stačí jedna či dve veci s leštenou úpravou (podľa veľkosti), ktoré môžu zabrániť fádnemu vzhľadu. Kedy utlmiť? Pri zariaďovaní nestráca na obľúbenosti využívanie metalických farieb či vysoký lesk nábytku. Rovnako tak máme tendenciu obklopovať sa hladkými materiálmi. 

TIP
Drsné povrchy a „ťažké“ materiály v obývačke pomôžu zjemniť
huňaté deky, lesklé vankúše, ako i mäkké koberce. Kožená sedačka či kovový stolík si ich vyslovene pýtajú. Opačným príkladom môže byť čalúnená posteľ. Zamatovým materiálom poťahových látok posteľná bielizeň z mikroplyšu veľmi nepristane, hoci to je len jeden z príkladov. Našťastie, sortiment prikrývok a obliečok je bohatý. 

Zachovanie uceleného a vkusného výsledku vyžaduje cit a správny odhad v kombinácii kontrastov. Začať môžete minimálnymi úpravami, no ak sa do toho bojíte pustiť sami, neváhajte osloviť interiérového dizajnéra. Základom je, aby zariadenie splnilo vaše predstavy a cítili ste sa doma príjemne

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.