Manuál starostlivosti o paplóny a vankúše

Pravidelná údržba lôžkovín

Pravidelné vymieňanie a pranie posteľných obliečok väčšina z nás považuje za bežnú a nevyhnutnú rutinu. Čo však vankúše a paplóny? Aj tie sa môžu po čase naplniť prachom, zvyškami potu a rôznymi mikróbmi. Určite si preto zaslúžia rovnakú pozornosť a starostlivosť ako posteľná bielizeň. Pýtate sa, ako prať paplóny a vankúše? Tu je odpoveď.

Pred desiatimi rokmi uskutočnila americká organizácia SleepBetter.org zaujímavý prieskum – testovala stav vankúšov a paplónov na študentských internátoch. Výsledky ukázali, že na každom vankúši sa nachádza v priemere okolo 350-tisíc kolónií živých baktérií. Hoci väčšina z nich je pre bežných ľudí neškodná, prieskum potvrdil aj výskyt takých organizmov, ako kvasinkové či plesňové baktérie. A tie už vedia vyvolať nepekné zdravotné problémy, ako sú alergie, astma alebo ekzémy. Samozrejme, v rámci prieskumu väčšina študentov priznala, že s výnimkou obliečok svoje lôžkoviny vôbec neperie. A to je základná chyba…

Vedeli ste, že?
Samotné paplóny a vankúše nie sú úplne „imúnne“ voči prachu, roztočom, vlhkosti a odumretým zvyškom kože (cez noc sa ich v našej posteli nahromadí neuveriteľných 15 miliónov!), hoci sú chránené obliečkami. Práve pri výmene posteľnej bielizne sa ich povrch najčastejšie zanáša prachom a mikróbmi z okolitého prostredia. Pravidelná údržba je vhodný spôsob, ako nežiaducich „podnájomníkov“ eliminovať.

Aká je vaša spánková hygiena?

Prostredie, v ktorom spíte, zvyky, rutiny, režim – faktory, ktoré majú vplyv na vašu spánkovú hygienu sa týkajú životného štýlu, ale aj starostlivosti o vankúše a paplóny. Je skvelé, keď ste do prania posteľných obliečok zakomponovali pravidelnosť, no pokiaľ zabúdate na periny, znižujete si kredit zdravého spánku.

Vankúš – vyžaduje častejšiu starostlivosť

Uvedomili ste si niekedy, že naša hlava „strávi“ na vankúši až tretinu života? Práve tvár je mimoriadne citlivá na povrch, ktorého sa počas spánku dotýka. Pokiaľ spíte na znečistenom a vyležanom vankúši, ktorý „nedýcha“, môže si to odniesť práve vaša pokožka. A to najmä vtedy, ak spíte na bruchu alebo na boku. Budíte sa opuchnutí, unavení, na tvári vám rýchlejšie pribúdajú vrásky a pleť vás môže trápiť aj vyrážkami alebo inými zápalovými prejavmi.

Ak vankúše používate na dennej báze, čo platí vo väčšine prípadov, mali by ste ich prať každý polrok, nanajvýš po roku. To je zároveň dôvod, prečo sa opotrebujú rýchlejšie než paplóny a je nutné vymeniť ich v priemere po piatich rokoch, no niekedy i skôr. Od čoho skoršia výmena závisí?

  • Typ pokožky – mastnejší alebo s kožnými problémami
  • Rýchlo sa mastiace vlasy alebo lupiny
  • Nadmerné potenie
  • Sliny – spávate s otvorenými ústami

TIP
Veľmi dôležité je každodenné natriasanie vankúša, ktoré udrží výplňový materiál vo forme čo najdlhší čas. Vankúš „našuchorte“ vždy pri raňajšom stlaní postele – vytvoríte si rutinu, ktorá vám zaberie pár sekúnd, no s výsledkom, ktorý predĺži jeho životnosť o niekoľko mesiacov.

To, že pri praní treba dodržiavať symboly na etikete výrobku, je zrejmé. Správna starostlivosť však zahŕňa aj ďalšie kroky. Aké? Ak máte práčku s kapacitou prania aspoň 7 kg, mali by sa vám do nej zmestiť 2 vankúše naraz. Nejde len o šetrenie energií a vášho času, ale tiež o odporúčanie, ktoré pomáha chrániť práčku – nárazy na bubon sú menšie, pranie „vyvážené“. Bubon však nesmie byť ani úplne plný (pravidlo 80 %). Ak potrebujete oprať iba jeden vankúš, nekombinujte ho kvôli lepšiemu zaplneniu práčky s inou bielizňou (už vôbec nie s uterákmi). Nesprávnym praním totiž môžete na vankúše preniesť nechcené mikróby.

Paplón – potrebuje veľkú a silnú práčku

Paplóny nevyžadujú rovnakú frekvenciu prania ako vankúše, očiste ich postačí podrobiť každé dva až tri roky. Ich výmena je potom aktuálna po približne 8 až 10 rokoch. Pranie je však o čosi náročnejšie pre ich veľkosť. Ak ich chcete vyčistiť doma, mali by ste mať práčku s bubnom, ktorý má dostatočne výkonný motor a väčší objem, takže dokáže oprať viac ako 7 kg bielizne. V opačnom prípade sa radšej spoľahnite na profesionálnu práčovňu. Automatické práčky dokážu štandardne vyprať aj perové paplóny s výplňou do 400 gramov.

Pri praní platí zásada, že objem práčky má byť zaplnený maximálne na 80 percent. Jedine takto sa môže prací prostriedok dostať rovnomerne ku všetkým vláknam, paplón sa v bubne voľnejšie pohybuje, a zároveň sa pri plákaní dostane dovnútra dostatok vody na to, aby sa vymyli aj posledné zvyšky detergentu.

TIP
Paplón vkladajte do práčky tak, že ho najprv zložíte na polovicu a potom stočíte do podoby slimačej ulity. Je to najlepší spôsob, ako optimálne rozložiť jeho hmotnosť počas prania.

Zásady prania

Hlavná zásada znie: Čítajte etikety všité do každého paplóna či vankúša. Periny možno prať pri teplote od 60 °C do 95 °C. To platí pre väčšinu materiálov, ako sú bavlna, polyester, uhlíkové vlákno, striebro či rôzne zmesi materiálov. Ak vlastníte paplóny a vankúše plnené prírodným perím, tie znesú maximálnu teplotu 40 °C. Periny z ovčej vlny je lepšie zaniesť do práčovne. Úplný zákaz prania platí pre vankúše z pamäťovej peny. Polyuretánové výrobky však majú aj ochranný návlek, ktorý môžete bez obáv vložiť do práčky.

TIP
Rovnomerné rozloženie perín pri praní (ale tiež sušení) zabezpečíte tak, že do bubna spolu s vankúšmi alebo paplónom vložíte aj tzv. vlnené guľôčky do sušičky, prípadne bežné tenisové loptičky zabalené do bielych ponožiek. Tie zabránia zlepeniu lôžkovín a zároveň ich našuchoria.

Zapamätajte si, že pri očiste perín treba pracími prostriedkami šetriť. Ak sa v bubne vytvorí príliš veľa peny, zabráni sa mechanickému treniu lôžkovín, takže sa buď neodstránia všetky nečistoty, alebo sa sústredia na jednom mieste. Odporúča sa používať iba jednu tretinu bežnej dávky detergentu. Vyberte si režim jemného prania na nízkych až stredných otáčkach (do 500 otáčok) s maximálne 30-sekundovým odstreďovaním. Naopak, periny treba v práčke dobre, teda minimálne päťkrát prepláchať, aby sa zbavili zvyškov pracieho prostriedku.

Nepodceňujte ani druh pracieho prostriedku. Ak chcete vankúše a paplóny zachovať v pôvodnej forme čo najdlhšie, vyhnite sa aviváži aj chlórovým bielidlám. Aviváž zbavuje periny ich prirodzených vlastností, ako sú nasiakavosť a priedušnosť. Rovnako dokáže poškodiť aj páperové periny, pretože obsahuje enzýmy, ktoré ničia ochranný tukový film páperia. Nahradiť ju môžete trebárs bielym octom, pretože prirodzene zmäkčuje materiály. Z detergentov si vyberajte najmä tie prírodné, ako sú mydlové orechy. V prípade páperových lôžkovín môžete staviť aj na prípravok určený primárne na vlnu, ktorý obsahuje lanolín.

Ak výrobca umožňuje sušiť periny v sušičke, zvoľte nižšiu teplotu, ideálne do 80 °C. Ak túto možnosť nemáte, zvoľte prirodzené uschnutie v dobre vetranom priestore, pričom vankúše aj paplóny pravidelne pretrepávajte.

Chcete to skúsiť ručne?
Vankúše môžete oprať aj ručne – najlepšie je použiť teplú vodu a tekuté mydlo, v ktorom vankúš necháte odstáť asi polhodinu. Potom ho dobre vyžmýkajte a dôkladne preplachujte pod tečúcou sprchou. Ak chcete byť dôslední, môže to trvať aj 15 až 20 minút. Nakoniec vankúš rozprestrite a nechajte voľne vyschnúť, pričom ho nezabudnite pravidelne natriasať.

Ako si poradiť s odolnými škvrnami?

Škvrnu na vankúši alebo paplóne, trebárs od potu, moču alebo jedla, môžete vyčistiť bežnými prípravkami na škvrny. Samozrejme, na etikete si dobre skontrolujte, či vaša obľúbená prikrývka alebo vankúš znesú chemické prostriedky. Ak si nie ste istí, zaneste ich radšej do práčovne. V prípade prírodných materiálov je lepšie siahnuť po overených „babských“ receptoch, napríklad:

  • Zvykne vám tiecť krv z nosa, alebo mávate silnú menštruáciu? Verte, že krv môže cez obliečky preniknúť až k paplónu a tam zanechať nepríjemnú škvrnu. V tom prípade by ste mali automaticky oprať nielen obliečku, ale takisto vyčistiť ešte relatívne čerstvú škvrnu studenou vodou. Potom môžete použiť sódu bikarbónu zmiešanú s vodou.
  • Na zažltnuté fľaky je najlepším liekom biely destilovaný ocot, ktorý treba po troške naliať priamo na inkriminované miesto ešte pred praním, alebo sóda bikarbóna, ktorá sa mieša v pomere štyroch lyžičiek na štvrtinu šálky vody. Ocot zároveň pôsobí ako vynikajúca prírodná dezinfekcia.

TIP
Ak sa chcete vyhnúť znečisteniu, naučte svojich domácich miláčikov, že posteľ je zakázaným „územím“. Takisto si do nej nikdy nenoste jedlo. Predstava raňajok alebo večerného vyjedania na lôžku síce vyzerá pohodovo, omrvinky a zvyšky jedla sa však môžu stať živnou pôdou pre roztoče, ako aj lákadlom pre neželaný hmyz. Navyše, mastné či ďalšie odolné škvrny sa cez obliečky môžu ľahko „zažrať“ až do paplóna či vankúša.

Zopár tipov na záver

  • Periny nikdy neperte spolu s oblečením alebo ďalšími textíliami, ako sú kuchynské utierky, uteráky či osušky.
  • Na žmýkanie použite šetrný program s nízkymi otáčkami. Predídete tak možnému poškodeniu výplne vankúša a paplóna. Pozor aj na čas žmýkania – nemal by prekročiť minútu.
  • Lôžkovinám neprospieva dlhotrvajúce sušenie na priamom slnku či vykurovacích telesách.
  • Paplóny a vankúše zvyčajne netreba žehliť, vyhnite sa však aj vysávaniu, ktoré by mohlo narušiť ich nadýchaný objem.
  • Každé ráno ich, naopak, dôkladne ponatriasajte a doprajte im tiež „odpočinok“ v dobre vyvetranej miestnosti, aby sa zbavili zvyškovej vlhkosti, a to minimálne dve hodiny predtým, ako ich uložíte do perináka.
  • Naše staré mamy zvykli vetrať periny v oknách alebo na plotoch. To bolo, samozrejme, logické v prostredí, ktoré nebolo natoľko znečistené ako to dnešné. Vo vzduchu je dnes množstvo prachových častíc a peľu, ktoré by mohli periny znečistiť. Na druhej strane, slnečné žiarenie pôsobí ako prirodzená dezinfekcia, ničí baktérie a mikróby. Pozor však, aby vo vzduchu nebola príliš veľká vlhkosť, ako napríklad počas letných rán – v tej si roztoče doslova hovejú. Ideálne na vetranie perín sú prekvapivo slnečné, ale zároveň mrazivé a mierne veterné zimné dni, keď je vzdušná vlhkosť veľmi nízka.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.