Moje meno je damask a prinášam nesmrteľný luxus

Nová éra elegancie vo vašom interiéri

Dávno už neplatí, že satén je jediný materiál, ktorý do vašej spálne vnesie luxus. Omnoho luxusnejšie pôsobia damaskové obliečky. Tento druh materiálu ponúka nespočetné možnosti, kombinovať možno svetlý podklad s tmavou vrstvou vzorov a opačne. Damask patrí k menej obvyklým materiálom, no práve vďaka nemu bude vaša spálňa i domácnosť pôsobiť elegantne a zároveň originálne.

Elegancia do každého interiéru

Nadčasový vzhľad damasku sa hodí do každého interiéru. Vedeli to už naše babičky, a preto damaskové textílie ako posteľné obliečky, vankúšiky, obrusy, obrúsky či prestieranie nechýbali v žiadnej svadobnej výbave. V mnohých domácnostiach sa dedí po generácie a nejeden slávnostný stôl zdobí aj 50 rokov starý obrus, bez známok „zuba času“.

Damask je jednofarebná tkanina so vzorkovaním rôznych tvarov a veľkostí. Plochy vzorov sú na okrajoch hrubo odstupňované a svetlo alebo tmavo kontrastujú s hladkým podkladom. Kontrast vzniká tak, že sa strieda osnovná a niťová väzba, na povrchu sú viditeľné vždy iba pozdĺžne osnovné alebo priečne nite.

Damasková tkanina, často označovaná aj ako damaskový hodváb, bola pôvodne určená pre kostolné rúcha a čalúnenie nábytku. Neskôr sa využívala len na niektoré ľahšie druhy oblečenia.

Názov získal podľa orientálneho mesta

Tento druh tkaniny pochádza pravdepodobne z Číny. Do Európy sa dostal cez Sýriu, kde došlo v 12. storočí k značnému rozkvetu jeho výroby, takže sa začal nazývať podľa sýrskeho hlavného mesta – Damask. Pôvodne sa damask vyrábal z hodvábnych alebo ľanových priadzí, neskôr sa začali používať syntetické filamenty (vlákna) a predovšetkým mercerovaná bavlna. Damasková tkanina je väčšinou jednofarebná, známe sú však aj vzorované s niťou farby odlišnej od osnovy.

Damaskové obliečky

V súčasnosti sa využíva hodvábna, vlnená alebo bavlnená väzba, či väzba v kombinácii so saténom s charakteristickým vzorom. Vzory sú vtkané priamo v látke a nedajú sa teda vyprať ani zodrať. Najjemnejšie a najprepracovanejšie sa tvoria z tých najjemnejších priadzí, ktoré musia byť husto a veľmi pevne tkané, aby dlho vydržali.

Damask má dlhú životnosť a je nenáročný na údržbu

Pri praní damasku je potrebné používať prostriedky na jemnú bielizeň. Program závisí od typu práčky, vhodný je napríklad program vlna“ alebo jemná bielizeň“. Maximálna teplota prania by mala byť 60 °C.

Damaskové textílie je možné vložiť aj do sušičky pri nastavení rovnako šetrného programu ako pri praní.

O damasku platí, že…

  • Má elegantný nadčasový vzhľad.
  • Neodolateľný hodvábny lesk.
  • Je príjemný na dotyk.
  • Má dlhú životnosť a ľahko sa udržiava.

Doprajte si luxus Ďalekého východu v podobe damaskových obliečok, ktoré vás prekvapia svojou hebkosťou, ľahkou údržbou a dlhou životnosťou. Damask je totiž veľmi príjemný materiál a kvôli prirodzeným vlastnostiam bavlny zvyšuje kvalitu spánku. Splývavý materiál s prepracovanými plastickými vzormi vám na dotyk môže pripomínať hodváb. Prináša do spální luxus a zároveň je veľmi praktický. Bavlnená priadza damasku v lete chladí a v zime vás príjemne zahreje.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.