Námesačnosť a jej vplyv na spánok

Príznaky a prevencia

Jednou zo spánkových porúch, ktorá významne ovplyvňuje kvalitu nočného odpočinku, je námesačnosť alebo somnambulizmus. Dokáže síce pobaviť, ale aj pekne potrápiť, a to nielen človeka, ktorý ňou trpí, ale i jeho okolie. Líši sa námesačnosť u dospelých a u detí?

„Spánok je jediná správna situácia pre neaktívnosť; bdenie je stav, v ktorom by nemalo byť miesto pre lenivosť. U ohromného počtu ľudí je paradoxné, že napol spia, keď bdejú, a napol bdejú, keď spia alebo chcú spať.“ (Erich Fromm)

Námesačnosť ako spánková porucha

Námesačnosť vzniká nedokonalým, neúplným prebudením z hlbokého spánku. Ide o poruchu prebúdzania z non-REM fázy spánku (fázy ortodoxného spánku). Stavy námesačnosti sa vyskytujú väčšinou o jednu až tri hodiny po zaspaní. V tejto dobe je najviac hlbokého spánku, na ktorý sa námesačnosť viaže.

Porucha sa najčastejšie vyskytuje v detskom veku a v dospelosti obvykle ustupuje. Typickým príznakom je mimovoľné opustenie lôžka a chôdza, často s návratom do postele, môže dôjsť aj k močeniu mimo toaletu a sťahovaniu nábytku. Postihnutého nie je možné prebudiť a po prebratí je často psychicky zmätený.

„Príčiny somnambulizmu nie sú jednoznačne objasnené, uvažuje sa aj o určitej genetickej predispozícii. Najčastejšie postihuje deti predškolského a mladšieho školského veku, bez rozdielu výskytu medzi pohlaviami,“ objasňuje MUDr. Kateřina Seltenreichová PhD. z neurologického oddelenia Centra pre poruchy spánku v Nemocnici Na Homolce, Praha 5.

Vedeli ste, že?
Okrem genetiky ovplyvňujú kvalitu spánku aj vonkajšie faktory, ktoré spôsobujú čiastočné prebudenie. Medzi tieto patrí napríklad:
• hluk,
• spánok v cudzom prostredí,
• plný močový mechúr,
• horúčka,
• spánkové apnoe,
• stres a nervozita,
• nadmerná fyzická či duševná aktivita,
• potlačované emócie,
• úzkosť i psychické traumy.

Ak námesačnosť pretrváva aj do dospelosti, vzniká často z dôvodu mimoriadneho stresu, depresie alebo v súvislosti s užívaním drog či niektorých druhov hypnotík.

Spíte alebo bdiete?

Počas prebúdzania z hlbokého spánku v prvej časti noci dochádza k zmätenosti – k dezorientácii v čase a mieste, spomaleniu reči a reakcií na vonkajšie podnety či otázky. Pri nútenom prebudení môže byť správanie človeka dokonca vzdorovité, energické a v niektorých prípadoch až agresívne (napriek spomalenej mozgovej reaktivite). Aj preto by ste sa mali vyhnúť budeniu námesačného a namiesto toho ho pokojne „odprevadiť“ späť do postele (nechať tento stav prirodzene doznieť).

Vedeli ste, že?
Prvé zmienky, ktoré obsahujú správu o dokumentácii stavu, kedy je mozog na určitý čas čiastočne prebudený a čiastočne pod vplyvom spánku, pochádzajú z roku 1840 od Marca, lekára francúzskeho kráľa, a z roku 1905 od nemeckého neurológa von Guddena. Obaja použili termín „spánková opitosť“. Polysomnografické potvrdenie poruchy (vďaka špeciálnemu monitoringu spánku) však bolo zaznamenané až v roku 1965.

Príznaky námesačnosti

Námesačnosť je podľa DSM-5 (Diagnostický a štatistický manuál duševných porúch) definovaná ako opakujúce sa epizódy vstávania z postele a chôdze behom spánku. Námesačného človeka obvykle identifikujete podľa neprítomného pohľadu, strnulého výrazu v tvári a zmätenej komunikácie s okolím. Ak mu však položíte otázku, pravdepodobne vám na ňu odpovie. Jeho správanie sa naviac javí ako cieľavedomé. Ako bolo spomenuté, v niektorých prípadoch môže byť taktiež agresívny. Medzi ďalšie príznaky patrí:

  • spomalené dýchanie,
  • znížený krvný tlak,
  • psychická zmätenosť po prebudení,
  • úplná alebo čiastočná amnézia v súvislosti s vykonanou činnosťou,
  • problematické prebúdzanie.

Námesačnosť so sebou nesie riziká predovšetkým v spôsobení úrazu. Vzhľadom na to, že ňou trpia najčastejšie deti, je nutné dbať na ich bezpečnosť – je vhodné skontrolovať zavreté okná a dvere a odstrániť ostré predmety. „Námesačníkovi môže, samozrejme, hroziť napríklad pád z balkóna – dvere vedúce na balkón a von z bytu je preto potrebné zamykať a kľúč neponechávať v zámku,“ upozorňuje MUDr. Seltenreichová.

Diagnostika somnambulizmu

V prípade podozrenia na námesačnosť sa vykonáva nočné polysomnografické vyšetrenie. Všetko sa deje v priebehu spánku v spánkovom laboratóriu. Toto vyšetrenie sa realizuje sériou elektród upevnených obvykle v oblasti tváre. Súhrn uvedených procesov sa označuje ako polysomnografia a pozostáva z elektroencefalogramu (EEG), elektromyogramu svalov brady (EMG) a elektrookulogramu (EOG). Môže byť ešte doplnený o videozáznam spánku a sledovanie dýchania.

Spánková medicína je interdisciplinárny odbor, takže úzko spolupracuje s ďalšími. „Poskytujeme diagnostiku a liečbu širokého spektra porúch spánku a bdenia u dospelých, najmä porúch dýchania v spánku (syndróm spánkového apnoe), nadmernej dennej spavosti (napr. narkolepsia), abnormálneho správania a pohybov v spánku a odlíšenie od nočných epileptických záchvatov,“ približuje MUDr. Seltenreichová.

Liečba námesačnosti? Iba symptomatická

Námesačnosť u detí sa najčastejšie vyskytuje vo veku do 5 rokov, no objaviť sa môže aj neskôr, v období dospievania. Je zvyčajne neškodná a vekom sa znižuje, až úplne odznieva. V niektorých prípadoch však pokračuje ako somnambulizmus u dospelých. Ako ho liečiť?

Poruchy spánku majú väčšinou psychické príčiny a súvisia s ostatnými poruchami. Dajú sa liečiť reguláciou spôsobu života, uvoľňovacími cvikmi a psychoterapeutickými opatreniami.

U detí sa terapia väčšinou nevyžaduje, pretože námesačnosť s vekom sama vymizne. „Liečba“ je tak zameraná len na prevenciu vedľajších efektov, ktorými by si dieťa pri nočných potulkách mohlo ublížiť.

Všeobecne sa tiež odporúča kratší spánok v priebehu dňa. Ak je dospelý pacient počas námesačnosti agresívny, môžu mu byť predpísané psychofarmaká. V kritických prípadoch sa používajú tiež benzodiazepíny, ktoré majú sedatívne účinky. V každom prípade však liečbu treba ponechať na kvalifikovaných odborníkov.

Upravte spánkovú hygienu

Je vhodné upraviť spánkové návyky tak, aby námesačník netrpel spánkovou depriváciou, podporiť zmeny v dennom rytme a skvalitniť spánkovú hygienu. Znamená to, že je dôležité, aby dieťa (ale i dospelý, ktorého sa porucha týka) kvalitne odpočívalo a relaxovalo. 

„Námesačnosť môže negatívne ovplyvňovať kvalitu života v čase svojho výskytu, ako napríklad nadmerná denná spavosť či obavy rodičov dieťaťa. Všeobecne aj tu platia známe zásady spánkovej hygieny, u detí je to najmä pravidelný režim a eliminácia emočných stresorov,“ odporúča MUDr. Seltenreichová.

TIP
Vhodnými bylinkami na stabilizáciu spánkového cyklu sú napríklad medovka, levanduľa alebo valeriána lekárska – pripravte z nich čaj a pite ho tak hodinu pred spaním. Upokojujúce účinky má aj chmeľ. Trebárs vankúšik/vrecúško naplnené touto usušenou rastlinou si môžete dať do postele, bylinky je ale treba vymieňať najmenej každých 14 dní. Jednou z alternatív môže byť aj podávanie homeopatík – túto liečbu však konzultujte so svojím lekárom alebo s odborníkom na homeopatiu.

K ľahšiemu zaspávaniu pomáhajú deťom (i dospelým) večerné rituály a pravidelnosť. Dieťa si lepšie zvykne na určitý denný rytmus, ktorý mu pomôže získať povedomie o tom, čo bude nasledovať. Medzi príjemné upokojujúce činnosti, ktoré pripravujú hlavne malé deti na spokojný spánok, patrí kúpanie, materské mlieko, večerná kaša, rozprávka na dobrú noc.

Prečítajte si viac o problematike spánku a tipoch na jeho zlepšenie.

U väčších detí prispeje k hladkému zaspávaniu výber vhodnej večere zo správnych potravín. Vyhnúť by ste sa mali cukrom alebo „zlým“ tukom, ktoré majú negatívny vplyv na produkciu spánkového hormónu (melatonín). V miestnosti určenej na spanie sa snažte zaistiť čo najlepšie podmienky. Medzi najdôležitejšie patria hlavne tma, príjemná teplota a čerstvý vzduch. Nezanedbateľným faktorom, ktorý taktiež prispieva ku kvalite spánku, je výber správnej postele, matraca, vankúša a posteľnej bielizne.

Spln nevyvoláva námesačnosť

Somnambulizmus, doslova „chodenie v spánku“, dal vznik historkám o námesačnosti. Je dokázané, že mesiac má vplyv na niektorých ľudí, keď na nich svieti, prípadne ruší ich spánok, no nevyvoláva námesačnosť. Námesačný človek je podľa povier ten, ktorý za splnu mesiaca vylieza z okna, chodí po strechách a rímsach. Keď sa na námesačníka vykríkne, prebúdza sa a padá do hĺbky. „Táto predstava má do značnej miery reálny základ a podobný prípad mohol byť v minulosti pozorovaný, nie je však obvyklým javom. Takisto vo väčšine prípadov vrážd spáchaných v stave predpokladanej námesačnosti bola táto diagnóza následne spochybnená,“ uzatvára MUDr. Seltenreichová.

Kvalitný nočný odpočinok je veľmi dôležitý pre naše zdravie a taktiež zdravie nášho partnera. Ak žiadne rituály a prostriedky nepomáhajú a problémy so zlým spánkom pretrvávajú, je lepšie sa obrátiť na odborníka. Nezabudnite však, že v takomto prípade je vždy potrebné postupovať citlivo, s láskou a porozumením.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.