Paplón a jeho zloženie

Kvalita a funkčnosť ukrytá pod povrchom

Dobré tepelnoizolačné vlastnosti sú základom každého kvalitného paplóna. Na výsledku príjemného tepla, ktoré spod prikrývky neuniká, ale, naopak, konštantne zahrieva telo počas celej noci, majú zásluhu rôzne druhy materiálov. Už dávno neplatí, že hrubší paplón rovná sa lepšie zahriatie. Faktom však zostáva, že každému vyhovuje iná teplota počas spánku, iná veľkosť prikrývky či jej výplň, napríklad kvôli zdravotným problémom a pod. Zloženie paplóna by preto malo mať hlavné slovo pri jeho výbere.

Ako sa vám zaspáva? Budíte sa v noci, odkopávate sa alebo opätovne snažíte zababušiť do prikrývky? O tom, že kvalitu spánku ovplyvňuje pomerne veľké množstvo faktorov, ste už určite počuli. Pravdepodobne ste zachytili aj informáciu, že ani paplón v tom nie je nevinne. Možno vás však prekvapí, že samotné jeho zloženie je v tejto súvislosti síce podstatné, no vysoká dôležitosť spočíva v jeho výrobnej technológii.

Keď je vlákno duté…

Moderná škandinávska technológia. To je odpoveď na otázku, ako dosiahnuť požadované vlastnosti hrejivosti a zároveň ľahkosti. Polyesterové duté vlákno je pri výrobe vrstvené do jemných pavučín a priamo vkladané do prikrývky. Priestorovo tvarované vlákno si tak zachováva pôvodný objem, a to na dlhú dobu. Chemikálie sú v tomto prípade tabu, čo je dobrá správa (nielen) pre alergikov.

Čo znamená, že vlákno je duté a aký to má vplyv na funkčnosť paplóna? Vzduch v jeho vnútri pôsobí ako izolant, vzniká tzv. termoizolácia. Množstvo týchto vlákien, ako aj spôsob prešitia prikrývky, má následne vplyv na jednotlivé stupne jej hrejivosti. Na základe nich si môžete vybrať sezónny alebo celoročný typ paplóna, typ, ktorý zodpovedá prostrediu, v ktorom prespávate (chladnejšie, teplejšie) alebo vyhovuje vašim individuálnym požiadavkám.

Konjugované a silanizované vlákno

V prvom rade je potrebné doplniť, že hoci výplň paplónov tvoria prevažne umelé zložky a ich výroba spĺňa prísne požiadavky medzinárodných noriem pre oblasť ekológie textilu uplatňovaných v rámci EÚ, ich hlavnou úlohou je napodobniť vlastnosti prírodných materiálov. To znamená, že konečný produkt má v podstate plusy z oboch druhov materiálov, napriek tomu, že nie je materiálovo rôznorodý.

Konjugované vlákno je priestorovo tvarované a zlepšuje objemnosť výrobku. Paplón je vďaka nemu „nadýchaný“, no s bonusom absencie jeho vysokej hmotnosti. Pocit, kedy ste boli v nemennej polohe uväznení pod ťarchou periny, je minulosťou. Silanizované vlákno zabezpečuje mäkkosť, jemnosť, hebkosť a splývavosť. Paplóny tak zostávajú príjemné na dotyk, napriek tomu, že majú „umelý pôvod“.

Riziká spojené s jednotlivými typmi výplne

Jednotlivé typy výplne paplónov môžu so sebou niesť určité riziká, i keď tie sú špecifické skôr pre určité skupiny ľudí, predovšetkým alergikov. Práve alergici musia výber podriadiť kritériám zodpovedajúcim ich zdravotným potrebám. Zjednodušene povedané, vyberajú si materiály, ktoré nevytvárajú vhodné prostredie pre prítomnosť mikroorganizmov a zároveň také, pri výrobe ktorých neboli použité zdravotne dráždivé látky.

S typmi paplónov sa spájajú aj riziká týkajúce sa hygieny. Je potrebné uvedomiť si, že na zachovaní originálnych vlastností výplne sa podieľa predovšetkým starostlivosť o paplóny – to, či ich vetráme, perieme, ako často, akým spôsobom, akými prípravkami a pod. V prípade, že nebudú dodržané pokyny výrobcu, ktoré uvádza etiketa každého výrobku, totiž môže dôjsť k znehodnoteniu produktu, respektíve k strate jeho schopnosti izolovať teplo. Vplyv na objem či mäkkosť je rovnako nezanedbateľný.

Údržba vo veľkej miere ovplyvňuje kvalitu výplne paplóna

Ako sme už naznačili, údržba paplónov si vyžaduje viac ako vašu pozornosť. Pracie prostriedky šetrné k textíliám a tiež ich primerané množstvo (1/3 dávky ako pri bežnom praní) predĺži životnosť prikrývky. Všeobecne platí, že pri údržbe je vhodné vyvarovať sa práškov na pranie, ktoré obsahujú bielidlo s chlórom. Dodržiavanie hygieny je nutnosťou, no s častým praním to netreba preháňať (na rozdiel od vetrania).

Paplón perte (ak to jeho materiál povoľuje) po 2 – 3 rokoch, aspoň 5x ho plákajte a maximálne 30 sekúnd odstreďujte. Každý typ výplne si vyžaduje konkrétnu teplotu prania (prostredníctvom symbolu je uvedená na etikete, zvyčajne je to 60 °C s výnimkou peria a páperia) a konkrétny postup sušenia, prípadne žehlenia. U väčšiny paplónov sa však žehlenie neodporúča, rovnako ani sušenie v sušičke (vyhnite sa tiež sušeniu na priamom slnku alebo v tesnej blízkosti vykurovacích telies).

Kombinácie výplní a ich benefity pre spotrebiteľov

Paplóny sa vyrábajú z prírodných materiálov (vlna, perie), umelých materiálov (polyesterové duté vlákno), prípadne z ich kombinácie (zmes ovčej vlny a polyesterového dutého vlákna). Naše subjektívne vnímanie môže za to, že každý z nás uprednostňuje iné materiálové zloženie. Individuálne potreby sú jedna vec, zdravotné vec druhá. Výber paplóna preto neberte na ľahkú váhu, minimálne majte prehľad o tom, ktorý typ je vhodný do vašej spálne. Tentoraz sa oplatí byť náročným zákazníkom…

Typy paplónov podľa zloženia:

  • Z jemného polyesterového vlákna – 100 % polyester je pre zákazníkov najviac vyhovujúcou výplňou. Jemné, duté, priestorovo tvarované vlákna scansoft pripomínajú vlastnosti prírodných prikrývok, a tak sa tešia vysokej obľúbenosti. Poskytujú pohodlie, trvácnosť a hrejivosť, ktorá spĺňa očakávania ľudí preferujúcich pri spánku väčšie teplo, ale tiež ľudí, ktorým vyhovuje menej stupňov Celzia pod paplónom.
  • S obsahom striebra (pre alergikov) – výplň obsahujúca ióny striebra poteší najmä alergikov, no siahnuť po nej môže každý, kto si potrpí na dokonalý pocit čistoty. Striebro je známe svojimi antimikrobiálnymi účinkami, čím prispieva k lepšej hygiene.
  • S výplňou ovčej vlny v kombinácii s jemnými, dutými, priestorovo tvarovanými vláknami scansoft – ovčia vlna má výbornú termoregulačnú vlastnosť, intenzívne chráni proti chladu, veľmi dobre dokáže absorbovať ľudský pot, no napriek tomu ju nedefinuje vlhkosť. Tieto benefity ľudia využívajú už od nepamäti. V súčasnosti sa k nim vďaka polyesterovým mikrovláknam pridávajú aj ďalšie, napríklad lepšia vzdušnosť a hebkosť.
  • Paplóny plnené perím pre klasikov – v minulosti sa bežne dedili z generácie na generáciu a doteraz sú známe vysokou hrejivosťou a životnosťou. Sú tiež dokonalým pohlcovačom vlhkosti, ktorá však počas noci nie je citeľná. V súčasnosti prechádza perie a páperie vo výrobe sterilizáciou pri teplote 130 °C, a tak ho charakterizuje zdravotná neškodnosť. Prikrývky s touto prírodnou výplňou by mali byť kazetovo prešívané, kvôli rovnomernému rozloženiu peria, čiže i tepla. Viac páperia je odrazom vyššej kvality, avšak prítomnosť peria je taktiež žiaduca, napríklad aj z dôvodu zachovania objemu.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.