Posteľné obliečky: V hlavnej úlohe flanel

Čas na hrejivé a hebké obliečky

Mäkké, jemné, hrejivé a ideálne na zimu – také sú flanelové obliečky. Kto sa nimi už mal možnosť prikryť, vie, že je to najlepšia voľba počas zimných mesiacov. Flanel vás rozhodne nenechá „chladnými“ a zaručene zahreje. Čomu za to vďačí? Prečo v tomto období staviť na flanelové obliečky? Dokážu viac ako ponoriť vás do objatia príjemného tepla.

(Nielen) pre zimomravých

Keď sa povie flanel, jedna z vlastností, ktoré ho charakterizujú, má navrch. Je ňou hrejivosť. Flanel je totiž tkanina, ktorá je typická výbornou termoizoláciou – dokáže vás nielen rýchlo zahriať, ale v teple aj po dlhý čas udržať. Túto schopnosť má vďaka špecifickému postupu výroby.

Vyrába sa z prírodnej 100 % bavlny, no s dodatočnou úpravou, tzv. česaním. Pri tomto procese látka získava „vyšší hrejivý vlas“, a to z jednej alebo oboch strán (rozdiely sú napr. medzi posteľnou bielizňou a oblečením). Hoci hlavným materiálom na výrobu je najmä bavlna, jej alternatívou sú vlna, viskóza a syntetické materiály.

TIP
Sledujte zloženie posteľnej bielizne, ale aj jej gramáž. Kvalitné obliečky by mali mať plošnú hmotnosť aspoň 160 g/m².

Husto tkaný, ale priedušný

Flanelové obliečky sú z veľmi husto tkanej priadze zhotovenej v keprovej alebo plátnovej väzbe. Medzi vláknami nie sú takmer žiadne medzery. Napriek tomu je flanel výborne priedušný (aj dobre nasiakavý), počas nočného odpočinku umožňuje pokožke voľne dýchať a nezabúda ju pritom príjemne hriať. Práve to z neho robí ideálny materiál na zariadenie spálne v zimných mesiacoch.

Zahreje aj pocitovo

Predstavte si situáciu – prechádzate sa po vonku a aj keď teplomer ukazuje okolo 0 °C, pocitovo sa vám zdá, akoby bolo niekoľko stupňov pod nulou. Nielen počasie, ale aj flanel možno vnímať na pocitovej úrovni. Môže za to ďalšia jeho vlastnosť – hebkosť. Keďže povrchová úprava tkaniny pozostáva z jemných hustých vlasov, je to presne ten materiál, do ktorého sa chcete zababušiť.

Vedeli ste, že?
Do flanelu sa „babušili“ už v 16. – 17. storočí, keďže išlo o teplejší variant vlny a zimy boli tuhé. Hrejivosť a odolnosť materiálu spôsobili, že oblečenie z flanelu malo priaznivcov v rôznych kútoch sveta – praktické využitie našlo u vojakov, vďaka typickej kockovej potlači sa však postupne stalo obľúbeným módnym doplnkom. K tomu prispeli niektoré známe osobnosti, napr. Marilyn Monroe, Sean Connery vo filme Goldfinger či skupina The Beach Boys. Flanelky predstavovali i ikonické oblečenie rockerov, o čo sa zaslúžil najmä Kurt Cobain zo skupiny Nirvana.

Kockový materiál?

Hoci flanel je známy predovšetkým v tejto podobe, ide o textíliu, ktorá môže disponovať ľubovoľnou potlačou. Ak vám teda vyhovujú vlastnosti flanelových obliečok, no obávate sa estetického prevedenia, robíte tak celkom zbytočne. Nech je vaša spálňa zariadená v akomkoľvek štýle, túto hrejivú posteľnú bielizeň jej viete prispôsobiť – farbami, vzormi či rôznorodými motívmi.

Ako je to so starostlivosťou?

Schnú rýchlo. To je výhoda flanelových obliečok. Plusom je i to, že žehlenie pri nich odpadá. Aby ste sa vyhli prípadným mínusom, stačí dodržiavať základné pravidlá údržby:

  • Perte na 40 – 60 °, v závislosti od toho, z akej tkaniny je flanel vyrobený – bavlna/polyester (vždy sledujte etiketu výrobku).
  • Pred každým praním obráťte obliečky naruby – kvôli špeciálnej „česanej úprave“ látky (zabezpečíte tým stálosť farieb, trvácnosť materiálu a postaráte sa o prevenciu „žmolkovania“).
  • Hoci žehlenie nie je nutnosťou, po prežehlení obliečky z flanelu vydržia hladšie dlhší čas (napr. v porovnaní s klasickými bavlnenými textíliami).
  • Prílišné vysušenie im neprospieva, preto nezabudnite program sušičky prispôsobiť symbolom na etikete výrobku.

Stačí obmeniť metódu výroby a z bavlny je razom flanel, látka s novými vlastnosťami. Tie z nej robia adepta najmä do chladnejších mesiacov, keďže jej schopnosť zahriať vyniká aj spomedzi ďalších materiálov posteľnej bielizne. Predností má viacero, ak zaostríte na kvalitu. Spríjemniť zimu sa dá aj posteľnou bielizňou, čo poviete?

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.