Práca z domu – ako vytvoriť útulný pracovný priestor?

Domáca kancelária podľa vašich predstáv

Práca z domu má mnoho výhod. Patrí medzi ne väčšia voľnosť, časová flexibilita či zníženie nákladov – ako na stravovanie, tak aj na dochádzanie. Nehovoriac o možnosti vychutnať si šálku kávy v obľúbenom hrnčeku v župane a papučkách. Aby ste však zaistili, že tento nový spôsob práce bude produktívny a predovšetkým pohodlný, je dôležité starostlivo naplánovať, ako bude vyzerať vaša domáca kancelária.

Vyberte si správny priestor

Malé domácnosti často neponúkajú toľko priestoru na vyhradenie samostatnej miestnosti pre domácu kanceláriu. Nemusíte sa však obávať, niekedy postačí aj útulný malý kútik. Vytvorte si pracovnú stanicu vytiahnutím pohodlnej stoličky a malého stolíka napríklad v rohu kuchyne. Keď stoličku nepoužívate, môžete ju presunúť do inej časti obytného priestoru a stôl pritlačiť k stene, aby zbytočne nezaberali priestor. Mobilná pracovná plocha zabezpečí stále miesto v čase, keď ju budete potrebovať, no vhodne poslúži aj pri voľnočasových aktivitách. Nezabudnite ju oživiť rastlinkou v kvetináči, fotkou v rámiku a pohodlným podsedákom či mäkkým vankúšikom.

Vybavenie domácej kancelárie

Keď si vyberiete priestor, je dôležité, aby ste mali jasno v tom, ako ho vybaviť. Dobrý stôl a funkčné stoličky sú nevyhnutné. V tomto ohľade sú veľmi užitočné výškovo nastaviteľné stoly. Ďalším praktickým riešením, ktoré zaručuje minimálnu záťaž, sú sklopné nástenné stolíky. Zárukou pohodlia je voľba stoličky a dizajn, ktorý sa prispôsobuje fyziologickým potrebám ľudského tela. Vzhľadom na hodiny, počas ktorých pracujeme v sede, nie je výber kancelárskej stoličky maličkosťou. Ergonomické kancelárske stoličky sa starajú o váš chrbát a držanie tela a vo všeobecnosti sú veľmi pohodlné.

TIP
Buďte kreatívni, kúpte si širokú dosku, namorte ju a položte na prepravky. Môžete nájsť lacný konferenčný stolík vo výpredaji, vymaľovať ho a sadnúť si na podlahu. Netradičné pracovné miesto môžete doplniť o pohodlné vankúše, farebné podsedáky či mäkučké deky. Ak sa rozhodnete pre výškovo nastaviteľný stôl a budete častejšie preferovať prácu v stoji, zaobstarajte si pohodlnú podložku alebo koberček pod nohy. Investovať môžete aj do pracovného stola na kolieskach, ktorý sa dá pohodlne premiestniť.

Poriadok a prehľadnosť

Keď už si vyberiete stoličku a stôl, je načase zamyslieť sa nad typom úložného priestoru, kde uskladníte všetky prvky vašej každodennej práce, od dokumentov až po kancelárske potreby. Na to sú veľmi účinné napríklad police a zásuvkové jednotky, či napríklad podstavce. Využite každý priestor, ktorý máte k dispozícii, pohrajte sa aj s vertikálnym úložiskom – od vysokých knižníc až po nástenné úložné priestory. Použite hrnčeky, plechovky, vázy na uskladnenie pier, ceruziek atď. Nie všetky úlohy v dnešnej dobe vyžadujú skladovanie, všetko sa dá uložiť digitálne, ale pre tých, ktorí to potrebujú, je vertikálne uloženie tým najlepším riešením, ktoré šetrí miesto.

Dbajte na vhodné osvetlenie

Postarajte sa o vhodné osvetlenie priestoru pre výkon vašej práce. Aby ste celý deň netrpeli svetlom obrazovky počítača, zmiernite namáhanie očí vďaka jemnému a teplému zdroju svetla. Ak sa počas dňa radi pohybujete po dome, vyberte si štandardné žiarovky alebo stolné lampy. Pre malé priestory dobre poslúži pripínacia lampa.

Vedeli ste, že?
Príroda upokojuje dušu – mať na pracovisku zelenú rastlinu, akvárium alebo nádobu s mušľami je viac než vítané. Skúste ponechať voľný priestor na stole a kvetináče umiestniť na stojan, prípadne na policu, alebo použiť visiace kvetináče. Začlenením dekoratívnych bytových doplnkov a dostatkom rastlín zjemníte okraje funkčného pracovného priestoru.

Dekorovanie domácej kancelárie

Police, nástenky alebo tabule s odkazmi môžu pôsobiť ako zaujímavý dizajnový prvok. Nástenná výzdoba vytvára okolo domácej kancelárie hranicu, ktorá ju pomáha oddeliť od zvyšku miestnosti. Vystavte si napríklad rodinné fotografie tak, aby vytvorený pracovný priestor bol stále súčasťou pôvodnej miestnosti. Oživte svoju domácu kanceláriu hrejivými dekami a vankúšikmi rôznych tvarov. Navodíte tým pocit útulnosti, ale predovšetkým zlepšíte funkčnosť a využitie celkového pracovného prostredia.

TIP
Pri rutinnej kancelárskej práci často zabúdame na pohyb či zmenu polohy. Dobrou voľbou je výmena stoličky za fitloptu alebo prácu v stoji. Pokiaľ vám to domáci priestor neumožňuje, zvoľte aspoň ľahký strečing alebo krátku prechádzku – pomôže nielen telu, ale osvieži i myseľ.

Urobte si ,,pyžamový deň“

Ak vaša práca nevyžaduje okrem laptopu žiadne ďalšie pomôcky, môžete si výnimočne dopriať aj prácu priamo z postele. Postačí vám raňajkovací stolík, ktorý si preložíte cez nohy, a môžete si vychutnávať pyžamový deň v príjemných posteľných obliečkach. Avšak pozor, takéto dni nepraktizujte príliš často. Celkovo je lepšie zaviesť rutinu, akou fungujete v kancelárii, aj doma. Prejsť rannou hygienou, dopriať si výdatné raňajky, prezliecť sa do domáceho oblečenia, prehodiť teplý župan či sveter a pripraviť sa na deň, aký bežne strávite v práci, ale tentokrát z pohodlia vášho domova.

So správnym nápadom môžete domácu kanceláriu umiestniť do akejkoľvek miestnosti v byte či dome. Malý pracovný priestor dokáže vyrásť v rohu kuchyne, v podkroví alebo dokonca v spálni. Všetko, čo potrebujete, je efektívna pracovná plocha a pohodlné riešenie sedenia s dávkou vkusných bytových doplnkov.

Prezraďte nám, ako vyzerá váš domáci pracovný kútik? 🙂

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.