Praktické a vkusné stolovanie vo sviatok i všedný deň

Prestrite si do tej správnej atmosféry

Prestieranie sa stalo takmer nevyhnutným doplnkom jedálenského stola. Chráni ho pred znečistením i poškodením, ale plní aj nemenej dôležitú dekoračnú funkciu. Prestieranie stola je rituál, na ktorom by sa mali podieľať všetci členovia rodiny. Práve to, aký druh prestierania zvolíme, dodá nášmu stolovaniu tú správnu atmosféru. Látkové prestieranie by nemalo chýbať pri žiadnom stolovaní. Aj ranné pitie kávy s ním môže byť omnoho veselšie.

Benefity látkového prestierania

Rovnako ako žiadneho člena rodiny, nemali by sme pri stolovaní opomínať ani vkusné prestieranie. Obrus doladí sviatočnú tabuľu k dokonalosti a bežným rodinným obedom dodá na nevšednosti. Látkové prestieranie je veľmi výhodné nielen z hľadiska trvanlivosti a odolnosti, ale aj zdravia. Oproti plastovým a iným materiálom má látkové prestieranie jednu obrovskú výhodu – dá sa po každom ušpinení vyprať. Do látkových prestieraní sa pre ich ľahšiu údržbu často pridávajú umelé vlákna (polyester), z materiálov prevláda bavlna, ľan či slávnostne pôsobiaci damask.

Textilné prestieranie je skrátka originálne, praktické, má štýl a naviac vytvára na stole skvelý doplnok. Nemenej hodnotný je tiež jeho ekologický význam – nižšie opotrebenie, a teda aj dlhšia životnosť materiálu, jednoduché a menej intenzívne pranie pri nižších teplotách, bez použitia agresívnych pracích prostriedkov. Prestieranie je teda možné opätovne použiť, čím súčasne zabraňujeme tvorbe zbytočného odpadu.

TIP
Veľkosť hlavného obrusu by mala byť o 20 až 30 centimetrov väčšia, než je doska stola. Ak však vlastníte moderný jedálenský stôl, napríklad v kombinácii kovu so sklom, stačí použiť behúň. To isté platí aj pri doskách z masívneho dreva. Použiť môžete napron alebo behúň, nie je teda potrebné zakrývať celý stôl.

Vedeli ste, že?

  • Napron je väčšinou štvorcový a najlepšie sa hodí na štvorcové stoly. Behúň má tvar dlhého šálu a je vhodný na stoly obdĺžnikové.
  • Nie vždy je potrebné tieto doplnkové obrusy použiť. Ak máte krásny a zachovalý damaskový obrus, je škoda používať niečo na jeho zakrytie. Sám osebe pôsobí luxusným a slávnostným dojmom.
  • Oproti tomu hladký jednofarebný obrus si určite nejaké to spestrenie zaslúži. Pozor však na materiál. Obidva obrusy by mali byť z rovnakého alebo aspoň z veľmi podobného materiálu.

Vďaka širokej ponuke vzorov a farieb bavlneného prestierania môže byť príprava stolovania aj zábavou. Zvlášť pre deti. Vybrať si môžete podľa vášho štýlu, ale aj podľa sezóny a príležitosti. Okrem prestierania na bežný deň je v ponuke aj prestieranie podľa ročného obdobia alebo sviatku. Na jar skúste kvetinový vzor a v lete oživte stôl napríklad námorníckym motívom. Na jeseň zvoľte teplejšie alebo neutrálnejšie farby. V zime bude jasnou voľbou červené prestieranie so symbolmi Vianoc. Bavlnené alebo ľanové obrúsky zlaďte s obrusom, prestieraním alebo s kuchynskými utierkami. Tak teda oživte váš stôl, vašu jedáleň a užite si chvíle, kedy ste s rodinou pohromade.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.