Prečo sa oplatí investovať do kvalitných obliečok?

Úprimnosť materiálov

Vyblednutá farba, zapínanie hapruje a kvôli zmene tvaru musíte takmer každú noc naprávať paplón – ak práve riešite jeden z týchto problémov, znamená to, že v snahe ušetriť za posteľnú bielizeň sa vám podaril presný opak. Prečo kupovať iba kvalitné obliečky na posteľ a ako ich rozoznať?

Rozmery vám dávajú signály

Pre niekoho jednoznačná premenná pri výbere obliečok, no pre iného ľahko prehliadnuteľný číselný údaj. Vyplýva to zo správania spotrebiteľov, ktorí sú schopní urobiť kompromis vo veľkosti návliečok na prikrývku a vankúš, ak je ich cena nízka. Keď sa rozhodnú pre väčšie rozmery, buď musia paplón každý deň naprávať, pretože im počas spánku v obliečkach „cestuje“ a pri krku im tak zostáva iba látka, alebo sa rozhodnú pre úpravu obliečok, čím si však nič netušiac zarobia na zbytočný problém.

Povedzme, že máte šikovné ruky i chuť do práce, a tak obliečky zostrihnete na požadovanú veľkosť a svojpomocne zašijete. Pokiaľ však nemáte „obnitkovač“, šijací stroj, ktorý zabráni tomu, aby sa látka párala, po pár praniach sa na tkanine začnú rozpletať vlákna. Rovnako nemusí stačiť, ak posteľnú bielizeň prešijete rovnomerným stehom. Aby vydržala niekoľko rokov, vyžaduje si kvalitu nití a lemov a 5 stehov na centimeter tkaniny.

Samostatnou kategóriou sú atypické rozmery, a teda tie, ktoré nekorešpondujú s u nás používanými vankúšmi, ale najmä paplónmi. V slovenských spálňach sa bežne stretnete s proporciami obliečok 140 × 200 cm, ale aj 220 × 200 cm a 240 × 200 cm, ak ide o partnerské obliečky (rozmer 200 cm môže byť vo všetkých prípadoch nahradený 220 cm, a to pri predĺžených obliečkach pre vysokých ľudí). Čo z toho vyplýva? Ak nájdete „atyp“, pravdepodobne nebude vyrobený na Slovensku či v susednom Česku. V takom prípade si dajte zvlášť pozor na zloženie.

Materiál je o kvalite aj o pocite

Keď je konkrétny materiál obliečok kvalitný, nemusí to automaticky znamenať, že pre vás bude na dotyk príjemný. Bavlna väčšinou sadne každému, čo však neplatí napr. pre taký satén alebo flanel. Preto majte jasno v tom, ktorý typ posteľnej bielizne uprednostňujete, a následne sa zamerajte na jeho kvalitu.

  • Dôležitá je hustota priadze – aspoň 200 až 300 nití na palec štvorcový. Nie vždy však výrobcovia tento údaj uvádzajú. Dôležité je, aby bola látka „hutná“, čiže aby tkanina nepresvitala (skúste ju zodvihnúť oproti slnečnému, resp. dennému svetlu).

TIP
Ak je hustota priadze príliš vysoká, pravdepodobne bude príliš vysoká aj cena. Ide však o zbytočné preplácanie materiálu, keďže prémiové obliečky majú hustotu okolo 300 nití na palec štvorcový.

  • Gramáž látky môže byť smerodajná, ale iba do istej miery – napr. bavlnený satén je ľahká a hladká látka, ktorá pre svoju kvalitu nepotrebuje vysoké hodnoty. Zvyčajne však o kvalite hovoríme pri číslach 120 až 140 g/m².
  • Kontrolujte strih, švy, lemy – aby neboli obliečky krivo zastrihnuté a nerovnosti zašité v lemoch, na ktoré boli použité ešte aj slabé nite.
  • Zaujímajte sa o pôvod obliečok – ak budete vedieť, kto je výrobca a čo charakterizuje jeho značku, budete mať aj jasnejšiu predstavu o tom, či boli pri výrobe použité bezpečné materiály a zdraviu neškodlivé nereaktívne farby.

TIP
Každý z materiálov ponúka unikátne vlastnosti, ktoré vyhovejú aj špecifickejším potrebám, či už ide o dizajn, vzdušnosť, lepšie tepelnoizolačné vlastnosti alebo nenáročnosť údržby. Venujte pozornosť informáciám od výrobcov, aby ste si dokázali zvoliť produkt presne podľa vašich preferencií.

Kvalitné obliečky = dobrá investícia

Posteľná bielizeň vplýva na spánok, podieľa sa na tom, ako a či vôbec je komfortný, pokojný a v neposlednom rade zdravý. Samozrejme, závisí aj od ďalších faktorov, no podstatné je, že mnohé z nich viete ovplyvniť. Správnym výberom. Estetické hľadisko je síce pre mnohých prioritné, no kritérium kvality by malo byť jeho rovnocenným partnerom. Vtedy si budete do perín líhať naozaj s radosťou a oceníte aj ďalšie vlastnosti, ktoré materiály ponúkajú – predovšetkým pri striedaní ročných období, kedy je komfort lôžkovín prvoradý.

Kvalitné obliečky sú dobrou investíciou do vášho zdravia a tiež do zariadenia domácnosti. Vydržia vám roky, a to aj pri pravidelnom praní a vo vzoroch a farbách, ktoré vás pri kúpe zaujali. Aj to je zároveň dôvod, prečo sú tiež skvelým tipom na darček či svadobný dar.

A ako je to u vás, milí čitatelia? Prihliadate skôr na cenu alebo kvalitu? Podeľte sa s nami o vaše nákupné preferencie pri výbere bytových textílií. 🙂

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.