Prečo sa v noci potíme?

Pozor na nesprávne zvolený materiál, pod ktorým spíme

Nočné potenie zažil snáď každý. Či už pri chorobe, zo stresu pred skúškou, alebo v rámci hormonálnych zmien. Príčin nadmerného potenia je však omnoho viac a nie všetky súvisia s naším zdravotným stavom. Môže ho vyvolať aj nevhodne zvolený paplón, obliečky alebo vysoká teplota v miestnosti. Čo robiť, aby nám nadmerné potenie nerušilo spánok?

Pátranie po príčine

Aj keď je potenie pre nás prirodzené a zdraviu prospešné, nie je príjemné zobudiť sa v mokrom pyžame, s mokrými vlasmi a pocitom, že niečo nie je v poriadku. Ak sa to už stane, snažíme sa spraviť čokoľvek, aby sa podobná situácia neopakovala. Pátrame po príčine, aby sme ju mohli čo najskôr odstrániť, no možností je veľa. Môže ísť o chorobu, zlú teplotu v miestnosti, stres, vedľajší účinok liekov, nevhodný paplón, materiál obliečok alebo pyžama.

Pokiaľ sa nočné potenie vyskytuje často, v prvom rade sa zamyslite, či nemáte v miestnosti príliš vysokú teplotu. Ideálna teplota pre spánok je približne 18 °C. Pred spaním poriadne vyvetrajte a nadýchajte sa čerstvého vzduchu. Predtým, ako navštívite lekára s podozrením na zdravotný problém, skontrolujte materiál, z ktorého je vyrobené vaše pyžamo a obliečky. A čo paplón? Nie je pre vás príliš hrejivý?

Správny paplón, väčšie pohodlie

Kedysi sa typ paplóna neriešil a ľudia boli radi, že sa mali čím zakryť. V dnešnej dobe plnej možností si každý nájde to, čo mu najviac vyhovuje. Ste nenároční a stačí vám jeden paplón počas celého roka? V tom prípade zvoľte univerzálny typ s celoročným využitím.

Ak ste však zimomravý typ, počas roka využijete periny dve, prípadne variant dva (alebo až tri) v jednom. Takýto komfort ponúka paplón DUPLEX PLUS. Dva paplóny rôznej hrúbky môžete používať samostatne, alebo vďaka suchým zipsom spolu.

Nezabúdame ani na náročnejších spáčov. Pre nich je určený paplón s čiastočkami striebra, ktoré zabraňujú prítomnosti mikroorganizmov. Paplón obsahuje aj uhlíkové vlákna, ktoré slúžia na zachytávanie elektrostatických polí vysielaných naším telom a uvoľňujú elektrostatické náboje do vzduchu. Viete, že čím je napätie statickej elektriny nižšie, tým je náš spánok kvalitnejší?

TIP
Prepotené obliečky či pyžamo dáte ľahko oprať. Ak je však potenie dlhodobé, utrpí ním aj váš matrac, ktorého čistenie je už o niečo náročnejšie. Aby ste matrac nemuseli meniť príliš často, a tým aj ušetrili, zaobstarajte si matracové chrániče.

Stavte na kvalitné materiály

Niekedy však len správne zvolený paplón nestačí. Najmä u ľudí, ktorí sa nadmerne potia kvôli chorobe. Počuli ste už o hyperhidróze? Samotné nadmerné potenie je v tomto prípade diagnózou, ktorá postihuje až 10 % populácie. Pomáha úprava životosprávy a dodržiavanie pitného režimu, no dôležitá je tiež hygiena a výber a údržba posteľnej bielizne či matraca.

Obliečky JERSEY

Začnite tým, že vymeníte syntetické materiály za 100 % bavlnu alebo iné kvalitné látky. Damask patrí medzi luxusné materiály, ktoré sú vhodné počas celého roka. Je veľmi prispôsobivý – v lete chladí a v zime zas príjemne zahreje. Typicky zimným hrejivým materiálom je flanel, v lete zas ochladí džersej či satén.

No obliečky nie sú jediným materiálom, na ktorý si treba posvietiť. Na to, či sa prebudíme spotení, alebo sa nám bude spať príjemne, vplýva aj naše pyžamo. Pri nadmernom potení je vhodný kašmír, hodváb či ľan. Dbajte preto na výber toho, v čom prežijete každú noc, aby ste sa cítili naozaj komfortne.

Rady na záver

  • Nočné potenie občas postihne každého z nás. Ak je však dlhodobé, skúste zmenu teploty v miestnosti, výmenu paplóna, posteľnej bielizne či pyžama. Ak nič z toho nepomôže a nadmerné potenie vás začne obmedzovať, poraďte sa s lekárom.
  • Častejšie pranie paplóna, vankúša a bielizne je pri nočnom potení samozrejmosťou. Nezabúdajte na správnu údržbu.
  • Ak vám na pyžame alebo lôžkovinách ostanú žlté fľaky od potu, na ktoré bežný prací prostriedok nestačí, použite typ špeciálne určený na túto problematiku. Pomôcť si však môžete aj domácimi receptami. Zaberú citrón, sóda bikarbóna či prášok do pečiva.
  • Nadmerné potenie môže byť aj psychickým problémom. Ste často v strese? Vyskúšajte jogu alebo meditáciu. Na dobrý spánok sú účinným liekom.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.