reNOVÉ – Prerábame kuchyňu

Malá kuchyňa verzus veľká kuchyňa

Kuchyňa je centrom diania v domácnosti, či už pri príprave jedla, alebo búrlivých rodinných diskusiách. Ozýva sa z nej zvuk kuchynského náčinia, ale i hlasný smiech členov rodiny po zrekapitulovaní príhod daného dňa. Ide o tvorivý priestor, ktorý si zaslúži dávku patričnej pozornosti. Kompletná renovácia, ako aj drobné estetické úpravy v zariadení by mali zodpovedať vašim predstavám, no takisto spĺňať zásadu praktickosti.

Nech už plánujete drobné vylepšenia, alebo kompletnú prestavbu kuchyne, odrazovým mostíkom nebude len finančný rozpočet. Ak v nej pravidelne varíte a trávite čas s rodinou, prerábka kuchynskej linky ovplyvní kvalitu vášho bývania. Prinášame vám tipy, ako sa popasovať s priestorom akýchkoľvek rozmerov, aby vyhovel vašim predstavám i potrebám.

Zmeniť vzhľad sa dá aj drobnosťami, ktoré úplne nezruinujú váš rodinný rozpočet. Veľa muziky za málo peňazí môžu priniesť práve drobnosti vo forme doplnkov, ktoré prinesú nový vietor do plachiet.

TIP
Pri „kozmetickej“ rekonštrukcii pracujte s dekoráciami a doplnkami. Prestieranie, chňapky či utierky korešpondujúce so štýlom kuchynskej linky totiž dokážu v nemalej miere ovplyvniť celkový vizuál miestnosti.

Práca so svetlom a zónami

Aj z menšieho priestoru môžete vyťažiť maximum! Nie vždy potrebujete búrať priečky, aby ste získali viac odkladacej plochy a dosiahli vzdušnosť interiéru. Dvere k atraktívnej kuchyni vám otvoria dve základné pravidlá – práca so svetlom a efektívne rozdelenie jednotlivých zón (skladovanie, umývanie a príprava potravín, ich tepelné spracovanie, miesto na konzumáciu).

Ako zariadiť malú kuchyňu?

  • Skombinujte rôzne druhy osvetlenia – prisadené, visiace – v závislosti od tvaru kuchynskej linky a dispozičného riešenia miestnosti. Ideálne je staviť na neutrálne biele svetlo. Dbajte aj na celkový vzhľad kuchyne, vyhnite sa napríklad žltým odtieňom, ktoré priestor vizuálne zostarujú. Modrý odtieň zase pôsobí nelichotivo pre kuchyne v rustikálnom, vintage alebo provensalskom štýle.
  • Miestnosť čo najviac presvetlite, a to aj výberom farieb a materiálov – neutrálne odtiene jednoznačne splnia účel, ale pokojne môžete siahnuť po jemných pastelových farbách (napr. Haint Blue, Chateau Grey).
  • Stavte na integrované spotrebiče (ak sa rozhodnete aj pre umývačku, zvoľte zároveň menší drez – jeho bežná šírka je cca 80 cm) a široké zásuvky – plnovýsuvy poskytnú viac miesta ako skrinky s dvierkami a tiež lepší prehľad vo vybavení (organizérmi funkčnosť kuchyne ešte znásobíte).
  • Horné skrinky nech siahajú až po strop – prinesú ďalšiu odkladaciu plochu pre príležitostný riad alebo menej používané kuchynské spotrebiče, zároveň vás odbremenia od utierania prachu na ťažko dostupnom mieste.
  • Zvoľte samonosné police alebo dlhé police na konzolách (v závislosti od štýlu kuchyne, počtu členov domácnosti, absencie/dostatku úložného priestoru) – ak sa doma stravujete pravidelne, na vystavený riad nebude mať prach čas sadať.

TIP
Pri kompletnej rekonštrukcii porozmýšľajte nad tým, či by vám komoru plnohodnotne nenahradili potravinové skrinky. Poraďte sa napríklad aj s interiérovým dizajnérom, ktorý vám odporučí, ako ich do menšieho priestoru úsporne zapracovať.

  • Malé obkladačky tvoriace zástenu vymeňte za veľkoformátový obklad (pamätajte na decentnosť vzorov), za materiál totožný s pracovnou doskou (pozor na oblasť za varnou doskou), alebo za „klasickú stenu“ natretú špeciálnou umývateľnou farbou (napr. Dulux EasyCare).
  • Stôl zvoľte ideálne rozkladací, obdĺžnikového tvaru (v mini kuchyni môže byť alternatívou predĺženie časti pracovnej dosky do podoby pultu popri stene) a stoličky s užšou a vyššou konštrukciou.

TIP
Okrem prestierania, ktoré hrá v kuchyni významnú rolu nielen z dizajnového, ale aj funkčného hľadiska, si môžete priestor „prikrášliť“ aj čerstvými kvetinami či difuzérom, ktorý má svoje dizajnové čaro.

Keď vás priestor neobmedzuje

Rozmery miestnosti vás nelimitujú, v hlave máte jasnú predstavu o štýle a vzhľade kuchynskej linky. Nie, zariaďovanie nebude automaticky jednoduchšie. Precízne plánovanie a návrh interiéru má aj tentoraz svoje opodstatnenie. Veľkú, ale nepraktickú kuchyňu určite nechcete.

Ako zariadiť kuchyňu v dome?

  • Priestranný interiér si pýta optimálne rozmiestnenie osvetlenia, ale tiež nábytku, aby vznikli samostatné, ale navzájom prepojené oblasti (platí, aj keď uvažujete, ako zariadiť kuchyňu spojenú s obývačkou) – pri kuchynských zónach sa držte pomyselného trojuholníka, aby ste sa pri príprave jedál zbytočne nenabehali.
  • Ostrovček je skvelou voľbou – pokojne mu doprajte atypický tvar, alebo si ho dajte vyhotoviť v materiáli, ktorý tvorí harmonický kontrast k zvyšnému zariadeniu (drevo/kameň/kov).
  • Stolovanie nech je otázkou viacerých miest – veľký stôl, pokojne okrúhleho tvaru, poslúži ako hlavná jedáleň, ostrovček s barovými stoličkami vytvorí miesto na vychutnanie si raňajok.

TIP
Behúne a koberčeky nie sú pre kuchyne neznámou. Nielenže sa postarajú o jej zútulnenie, ale spolu s kvalitnými obrusmi, zaujímavým prestieraním či pohodlnými podložkami na stoličku dokážu výrazne ovplyvniť jej atmosféru.

  • Zástena v metalických farbách (napr. medená kamenná dyha), výraznejšie vzory v podobe majoliky alebo obkladačky šesťuholníkového tvaru sú vítané, rovnako tak veľkoformátové obklady.
  • Presklené vitríny nemajú miesto iba v obývačke – predstavte si široký a po strop vysoký úložný priestor s policami, sklenenými dvierkami a masívnymi úchytkami pripomínajúcimi držadlo – to pravé miesto nielen pre váš dizajnový kuchynský riad.

TIP
Príjemnú zmenu v kuchyni bez veľkých búracích prác viete dosiahnuť napríklad výmenou úchytiek na kuchynskej linke. Fantázii sa medze nekladú. Môžete mať úchytku každú v inom prevedení, alebo môžete staviť na vintage v podobe úchytiek v štýle majolika. Nebojte sa experimentovať.

  • Ak ste naozajstným milovníkom kávy alebo zbožňujete čaj, doprajte si osobitné miesto na ich prípravu – mohutnú komodu (s kávovarom, etažérom so sušienkami) a nad ňou policu s obľúbenými šálkami a hrnčekmi. Nezabudnite na praktickú utierku, ktorú je vždy dobré mať poruke.
  • S výberom farieb môžete byť odvážnejší (elegantná čierna milo prekvapí, avšak pri sýtych odtieňoch sa držte tlmených tónov), rovnako tak s voľbou materiálov – podlaha, steny a kuchynská linka nebudú tvoriť fádny celok.

Či už máte vašu vysnívanú kuchyňu, alebo ju ešte iba plánujete, nezabúdajte, že ide o najviac využívaný priestor v byte či dome. Práve preto si zaslúži vašu patričnú pozornosť. Zariaďujte ju tak, aby vám prinášala každodennú radosť pri rýchlych raňajkách, kávičke s priateľkou či veľkej rodinnej oslave.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.