Stolovanie v roku 2022 z pohľadu trendov

Prestrite si na stole štýlovo

Zútulňovanie interiéru sa prediera do popredia ako nikdy predtým a neopomína ani priestory kuchyne a jedálne. Etiketa stolovania má síce prísne pravidlá, no trendy túto oblasť neobchádzajú. Naopak, prinášajú zaujímavé inšpirácie pre navodenie príjemnej atmosféry počas vychutnávania si obľúbených pokrmov. Akú podobu má prestieranie, respektíve dizajnovo prestretý stôl v roku 2022?

Spôsob fungovania v domácnosti sa zmenil, čas v nej trávený sa predĺžil. Ukázalo sa, že dobrá organizácia a ergonómia priestoru sú nutnosťou a rovnako tak i flexibilita zariadenia spojená s komfortom. Praktická a funkčná stránka bývania sa však bez vytvorenia pocitovo príjemného interiéru prejavila ako nedostatočná, čo sa odzrkadlilo v samotných trendoch – v popredí je atmosféra, prepojenie s prírodou, vytvorenie harmonického prostredia, ktoré pozitívne vplýva na psychiku. Odtiene farieb sa tak podstatne viac „vyfarbili“.

Farba roka 2022

Spoločnosť Pantone Color Institute každoročne inšpiruje módny, grafický či dizajnérsky priemysel výberom jediného farebného víťaza spomedzi stoviek rozmanitých odtieňov. Pre tento rok sa ním stal odtieň s názvom Very Peri. Fialová tak zaujme miesto aj na textúrach a motívoch bytového zariadenia. Pozitívne bude vplývať na váš duševný svet predovšetkým v podobe decentných farebných akcentov (nie veľkých plôch alebo nábytku), napríklad na dekoráciách alebo textilných doplnkoch.

Vedeli ste, že?
Hoci spoločnosť Pantone už viac ako 20 rokov udáva farebné trendy, prvýkrát v jej histórii nepochádza „tohtoročná farba“ z existujúceho portfólia, ale vznikla ako úplne nový fialový odtieň s podtónmi červenej a modrej. Nový, symbolizujúci tvorivého ducha, kreativitu, zmenu, vynaliezavosť, možnosti, ktoré sa nám otvárajú.

Farebný výber je však vo všeobecnosti rozšírený, a to o zemité tóny. Trendom je totiž i udržateľnosť a sila prírody v interiéri. Prírodné materiály, tkaniny s dlhou životnosťou a jednoduchou údržbou, hnedá, béžová, sivá, tmavšia zelená a modrá, ale aj oranžová či sýtočervená – kuchyňa tak môže byť oveľa útulnejšou ako doposiaľ. Dlho preferovaný minimalizmus ustúpil „hrejivému bývaniu“.

Nielen atraktívne, ale hlavne príjemné stolovanie

Štýl hrá aj naďalej hlavnú úlohu a okrem farieb zasahuje vzory, motívy či tvary. Pestrosť a oblé línie si taktiež nachádzajú miesto na stole. Mixovanie vzorov je viac ako prijateľné, vrstvenie vo forme textílií, prestierania, stolových doplnkov či kuchynského riadu je vítané. Dominuje matná povrchová úprava a lesk je tentokrát v úzadí.

TIP
Okrem kvalitného obrusu neváhajte použiť aj štólu a prestieranie (zvoľte napríklad jednofarebný obrus a vzorové prestieranie alebo naopak, obrus s motívom a monochromatické prestieranie a obrúsky). V strede stola umiestnite podnosy či tácky a až na ne poukladajte dekorácie, obedový servis, soľničku, dochucovadlá, nápoje a čokoľvek, čo skrášli chvíle stolovania. O to v nadchádzajúcom roku ide – spríjemniť si domácnosť.

Každodenné zvyklosti aj špeciálne príležitosti

Zmysel pre originalitu nie je citeľný iba v kreatívnych profesiách. Práve zariaďovanie je skvelá príležitosť, kedy môžete popustiť uzdu fantázii. V kuchyni je rozmanitosť citeľná – niekto si utierky, chňapky či zástery rád zavesí na dizajnové nástenné háčiky a zladí ich s nábytkom a dekoráciami. Iný zase v plnej miere využije úložné priestory, len aby pracovná plocha a interiér pôsobili čo najviac vzdušne. So stolovaním je to podobné. Existujú domácnosti, v ktorých je vkusne prestretý stôl nevyhnutnosťou, ale aj také, ktoré si na atraktívnom výsledku dávajú záležať iba pri špeciálnych udalostiach.

Dá sa nájsť spoločný menovateľ? Jednoznačne. V oboch prípadoch si chcete vychutnať dobré jedlo a za stolom stráviť spoločné chvíle pohody. Keďže farby vedia dodať interiéru hĺbku, vzory a materiály podčiarknuť želaný výsledok, stačia detaily, ako obrus, prestieranie, obrúsky či podušky na stoličky, a nielen samotný stôl, ale i celkový interiér má razom iný charakter. To, ako sa budete cítiť, ovplyvňujú dobroty, obľúbená spoločnosť, ale tiež jednoduché možnosti, ktoré sa ponúkajú v podobe nenáročných, ale účinných zmien.

Zaujala vás farba roka alebo dávate prednosť nesmrteľným zemitým tónom? Vyskúšali ste si na vlastnej koži, ako aj drobné farebné zmeny naplnili vaše očakávania? Podeľte sa s nami v komentároch.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.