Triky starých materí v domácnosti – škrobiť či neškrobiť?

Návrat k tradíciám

Naši predkovia si postup škrobenia vecí odovzdávali rovnakým spôsobom ako recepty na konzerváciu – z generácie na generáciu. Nosiť nenaškrobený golier blúzky alebo manžety rukávov sa považovalo takpovediac za „nevychované“. Skrátka, všetko bolo škrobené – od odevov cez obrusy a plachty až po posteľnú bielizeň. Ako je to však so škrobením v súčasnosti?

Správne naškrobené veci pôsobia honosným elegantným vzhľadom a majú stabilný tvar. Princíp škrobenia je založený na tom, že čisté oblečenie sa vyperie vo vode s prídavkom škrobu. V dôsledku toho sa na povrchu tkaniny vytvorí ochranný film, ktorý má priaznivý vplyv na jej hustotu, dobre drží tvar a zabraňuje rozpadnutiu materiálu. Nečistoty nevsakujú hlboko do látky. Zažltnuté oblečenie je vybielené, nadobúda svieži vzhľad a zároveň vytvára bariéru šetrnú k životnému prostrediu. Za jedinú nevýhodu možno považovať to, že naškrobenou tkaninou prechádza menej vzduchu.

Vedeli ste, že?
Využitie škrobu poznali už v starovekom Egypte, pred viac ako 5 500 rokmi z neho vyrábali lepidlo a pridávali ho aj do papyrusových listov. Škrob im slúžil taktiež pri výrobe tkaninových obväzov.

Jednoduché tipy, ako veci správne naškrobiť

Každá tkanina je iná, vyznačuje sa rôznou hustotou, zložením a farbou. Na základe vlastností konkrétneho typu materiálu je potrebné škrobiť rôznymi spôsobmi. Na domáce, navyše ekologické a šetrné škrobenie môžete použiť akýkoľvek škrob: kukuričný, pšeničný, ryžový, zemiakový atď. Na tieto účely sa najčastejšie používa zemiakový škrob. Ak ho porovnáte s kukuričným škrobom, má žiarivobielu farbu a dokonale zahusťuje jedlo.

Vedeli ste, že?
Škrob je polysacharid a je najväčším kalorickým zdrojom pre väčšinu ľudí. Jeho makromolekula je zložená z veľkého počtu molekúl glukózy. Škrob si rastlina ukladá v podobe zrniek ako zásobnú látku do semien, plodov a hľúz. Zemiakové hľuzy obsahujú 20 % škrobu, obilniny 50 až 80 % škrobu. V domácnosti používame aj čistý škrob, a to pod názvom MAIZENA (kukuričný škrob) a SOLAMYL (zemiakový škrob). Čistý škrob sa používa na výrobu pudingových práškov, ale aj na škrobenie bielizne.

V závislosti od koncentrácie roztoku použitého pre škrob sa rozlišujú nasledujúce typy tohto procesu:

  • Mäkký škrob – posteľná bielizeň, záclony, ľahké letné tkaniny (napríklad šifón).
  • Stredne tvrdý škrob – pánske košele, obrusy, veci s čipkou, volány, župany, mašle alebo látkové obrúsky, oplatí sa zvýšiť koncentráciu roztoku.
  • Tvrdý škrob – goliere, manžety košieľ a ďalšie detaily oblečenia, ktoré potrebujú pevný a odolný tvar (napr. spodničky tanečných dolly/tutu sukieň či krojov).

Ak chcete škrobením dosiahnuť požadovaný výsledok, postupujte takto:

Škrob má síce bieliace vlastnosti, vďaka čomu dokáže odstrániť drobné škvrny, no i napriek tomu je dôležité oblečenie pred škrobením dobre vyprať.

  • Nalejte vodu do umývadla, prípadne väčšieho hrnca, a zrieďte škrob podľa pomeru pre konkrétny typ tkaniny.
  • Do výsledného roztoku pridajte horúcu vodu. V ideálnom prípade by sa mala získať viskózna priehľadná konzistencia, bez hrudiek, klzká na dotyk.
  • Ak je roztok zakalený, mal by sa variť 5 minút.
  • Pre lepšiu impregnáciu pridajte trochu viac vody a ponorte tkaninu do zmesi. Bielizeň môžete vybrať, keď je úplne mokrá.
  • Prebytočnú tekutinu vyžmýkajte, vzniknuté záhyby vyrovnajte a nechajte voľne sušiť pri izbovej teplote. Ak necháte naškrobenú vec uschnúť na radiátore, bude sa vám neskôr ťažko žehliť.
  • Naškrobené veci je najlepšie žehliť ešte za vlhka.

TIP
Škrobenie vecí doma je možné nielen ručne, ale aj pomocou práčky. Zriedené zloženie vody a škrobu by sa malo naliať do priestoru práčky – pridáva sa do posledného plákania. V tomto prípade sa však budete musieť zdržať použitia aviváže. Zapnite režim prania, ktorý je vhodný pre typ látky odevu. Na konci pracieho cyklu spracovaný výrobok rozložte, aby ste ho vysušili. Po dokončení procesu nezabudnite utrieť bubon aj dvierka práčky čistou a suchou handričkou.

Škrob podporuje pružnosť materiálu, má antibakteriálne účinky, pomáha zabezpečiť lepšiu stálosť farby a môže pomôcť predĺžiť životnosť vašej posteľnej bielizne, oblečenia i bytového textilu. Navyše, ak žehlíte naškrobenú bielizeň, vydrží vám dlhšie čistá, pekne rovná a nepokrčená.

A aké sú vaše skúsenosti so škrobením bielizne? Uprednostňujete prípravu domáceho škrobu alebo sa spoliehate na priemyselne vyrábané syntetické prípravky? Podeľte sa s nami o vaše preferencie.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.