Veľká spálňa už nemusí byť iba sen

Túžite po väčšom byte, no finančná situácia vám nedovolí kúpiť si nový? Nezúfajte. Správnymi trikmi dokážete aj z malého priestoru doslova „vyčarovať“ miesto, ktoré bude pôsobiť priestranne a štýlovo. Stačí sa držať overených rád odborníkov.

Najväčším problémom býva spálňa, ktorá je zvyčajne hneď po kúpeľni rozlohou najmenšia.
Ak ju chcete opticky zväčšiť, v prvom kroku je potrebné odstrániť z nej zbytočnosti. Všetky veci, ktoré nepotrebujete, zbaľte a odložte do pivnice alebo vyhoďte. Zaprataný priestor totiž nikdy nebude pôsobiť vzdušnejšie. Práve naopak, opticky vyzerá oveľa menšie.

V druhom kroku sa zbavte prebytočného nábytku. V izbe by sa v žiadnom prípade nemal nachádzať robustný masívny nábytok či vstavaný rolldor, ktorý len zaberá životný priestor. Naopak, stavte radšej na minimalistický štýl v podobe otvorených políc, ideálne menších komôd, ktoré siahajú maximálne do výšky pohľadu. Vďaka tomuto triku bude izba pôsobiť oveľa priestrannejšie.
Zabudnúť by ste mali aj na tmavé či sýte farby, ktoré opticky uberajú metre. Najvhodnejšie sú svetlé farby na podlahy i steny, ktoré celý priestor otvoria a oko oklamú priestorom navyše. Okrem bielej je vhodná pieskovcová či sivá, ktorá je stále veľmi moderná a môže sa kombinovať s akoukoľvek inou farbou. Akú farebnosť si v konečnom dôsledku zvolíte, záleží však iba na vašom vkuse.

Svetlé farby otvoria priestor
Svetlé farby otvoria priestor
Svetlé farby otvoria priestor

Doslova zázraky dokážu zrkadlá. Ak ste ich efekt na zväčšenie priestoru doteraz nepoznali, je najvyšší čas skúsiť to. Vhodné je zavesiť ich zvislo priamo od zeme. Pozor však dávajte na to, aby boli umiestnené tam, kde budú môcť najlepšie odrážať svetlo. Zavesiť ich môžete aj na šírku, trebárs nad posteľ či štýlovú komodu. Uvidíte, že svoju spálňu ani nespoznáte. Ak máte dostatočne veľkú stenu, nemusíte sa báť experimentovať a pokojne zaveste aj dve zrkadlá vedľa seba. Nielenže budú vyzerať štýlovo, ale miestnosť zväčšia hneď dvakrát.

Veľmi dôležitým faktorom je i svetlo. Keď je miestnosť temná a pochmúrna, máte pocit, že steny na vás padajú. Ak chcete vyvolať dojem, že sú vyššie, zaveste hoci aj na malé okno záclonu od stropu až po zem a snažte sa ju čo najviac natiahnuť aj do šírky. Vyberať by ste si mali materiál, ktorý je ľahký a vzdušný. Na ťažké tmavé závesy rovno zabudnite. Alfa a omega je aj vhodné osvetlenie. Platí, že čím viac lámp v izbe máte, tým viac ju dokážete presvetliť.

Záverečnú fázu tvoria doplnky v podobe prikrývok, diek či dekoračných vankúšov. Aj v tomto prípade by malo platiť, že menej je niekedy viac. Priestor netreba zbytočne zahlcovať, ale sústrediť sa skôr na detaily. Čo sa týka farieb, vhodné sú odtiene tých istých, ktoré ste použili na stenu i nábytok. Izba tak bude pôsobiť jednotne a ucelene.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.