Veľkonočné stolovanie slávnostne a štýlovo

Moderné verzus tradičné aranžmán

Veľká noc býva príležitosťou pre sviatočné stolovanie či hostenie nejednej návštevy. Ako naaranžovať stôl tak, aby pôsobil slávnostne, no zároveň súčasne, a ideálne ladil aj s vaším interiérom? Ukážeme si dva spôsoby kombinovania textílií, ktoré majú rovnaký základ – biely obrus. Štýlovo sú síce rozdielne, no napriek tomu nadčasové. Nechajte sa inšpirovať.

Čo by pri dekorovaní slávnostnej tabule nemalo chýbať?

  • Kvalitný veľký obrus, ktorý prekryje celý stôl.
  • Behúň či menší obrus pre dotvorenie atmosféry a udanie štýlu.
  • Prestieranie pod riad.
  • Textilné bavlnené obrúsky.
  • Pre príjemnejšie posedenie môžete doplniť mäkké vankúše či prehodiť pléd.

TIP
Zaujímavý akcent docielite asymetricky umiestneným obrusom, ktorý môže byť na jednej strane dlhší a visieť až k zemi. Dekorovaniu to dodá na dramatickosti a slávnostnej atmosfére. V praxi to znamená, že sa na okrúhly stôl nemusíte viazať okrúhlym obrusom.

Moderne aj minimalisticky

Preferujete jednoduchšie dekorovanie alebo máte doma striedmejšie zariadenie? Ideálnou voľbou môže byť monochromatické ladenie – tón v tóne. Ak túžite po minimalizme, siahnite po bielej farbe a jej kombináciách v tónoch sivej, béžovej či hnedej alebo nadčasovej čierno-bielej. Takýto výber môže byť umocnený výraznejšími doplnkami, napríklad v zlatej či striebornej farbe, ktoré dodajú slávnostný nádych každému stolovaniu. Ak viac obľubujete prírodný štýl, ľahko ho docielite použitím viacerých drevených dekorov. Do vázy sa môžu hodiť aj rôzne vetvičky či trávy.

Jednoduchá farebná kombinácia môže byť doplnená o geometrické vzory – káro, pásiky či jemné kvetové vzory – ak sa nám pýta jarný motív. Pokiaľ sú vzory nenápadné, netreba sa báť ani ich kombinácie. V prípade, že hľadáme vyslovene minimalistický štýl, platí poučka: čím menej vzorov a kombinácií, tým lepšie. Pre podporenie jednoduchšieho štýlu dekorovania je dobré nechať veľké plochy bez vzorov.

Vrstvenie jednotlivých textílií je vítané, no malo by byť prosté, bez zbytočného skladania a krčenia. Obrúsky je ideálne založiť pod taniere či uložiť do ozdobných krúžkov, aby všetko malo svoje miesto a pôsobilo uhladene.

TIP
Ak preferujete farby, ani pri tejto alternatíve stolovania sa ich netreba obávať. Vyberieme si jednu akcentujúcu a v jej odtieňoch môžeme doplniť farebne jednoduchšie stolovanie, či už na textíliách, alebo riade.

Tradične s dôrazom na farby

Začínajúce jarné obdobie a prichádzajúce sviatky Veľkej noci evokujú vo väčšine z nás prebúdzanie sa do farieb. Máme chuť zakomponovať ich do šatníka, ako aj pri dekorovaní interiéru. Práve v priestore našich domovov môžu byť ideálnou voľbou obľúbené pastelové odtiene.

Základom farebného stolovania by mal byť opäť veľký obrus – optimálne biely, ktorý nám vytvorí neutrálny základ aj voľnejšiu ruku pre veselé kombinovanie. Prehodiť ho môžeme farebným behúňom či nariaseným obrusom. Prekladanie, riasenie či dekoratívne krčenie látky je skvelou voľbou pri hravom farebnom stolovaní. Ak zvolíme jednofarebnú látku, zostáva nám viac možností pri zdobení ďalšími doplnkami. Výberom exkluzívnejšieho materiálu – napríklad s jemným leskom – dosiahneme sviatočnú eleganciu.

Pri takomto type stolovania môžeme mať textilné obrúsky na stole rozložené v rôznych obmenách farieb či vzorov a nemusíme sa držať vizuálnej jednoty. Kvetové vzory, listy, farebné káro – to všetko je na Veľkú noc vítané. Optimálne je zvoliť si farebnú paletu, ktorá je príbuzná aj nášmu interiéru a doplní ho. Prípadne naň nadviazať aspoň jednou farbou.

TIP
Vizuálne zaujímavé, no zároveň vkusné sú odtiene modrej a zelenej či kombinovanie žltej s oranžovou, béžovou alebo obľúbenou sivou. Ak máme farebné obrusy, plédy alebo vankúše bez vzoru, môžeme kombinovať aj viacero farieb z palety pastelových. Z nej spolu výborne vyniknú žltá, modrá a ružová.

A ako dekorujete veľkonočný stôl vy, milí čitatelia? Preferujete striedmosť a minimalizmus či, naopak, radi experimentujete s farbami a vrstvením? Podeľte sa s nami o vaše rady a postrehy v komentároch, budeme sa tešiť. 🙂

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.