Výber bizarných zvyklostí spojených so spánkom

Nájdete sa v nich?

Pre zaneprázdnených ľudí je spánok vzácnou komoditou. Ak teda príde na to, aby strávili pokojnú noc a ich spánok nebol prekazený tlakom v práci, nespavosťou alebo chrápaním partnera, sú ochotní vytvoriť si bizarnú nočnú rutinu, ktorá im zaručí neprerušovaný odpočinok.

Nekvalitný spánok môže mať veľa zdravotných následkov. Ak máte problémy s pravidelným a dostatočným pokojným spánkom, skúste preskúmať svoje návyky pred spaním, aby ste identifikovali potenciálne problémové oblasti a vytvorili si novú rutinu, ktorá podporuje lepší spánok.

Spánkové rituály a zvyklosti môžu byť rôzne

Snáď najpodivnejší spánkový zvyk zo všetkých zaznamenali podľa antropologičky Carol M. Worthmanovej na Bali. Ľudia pozorovali niečo, čo sa nazýva „spánok strachu“ alebo „todoet poeles“. V skratke to znamená, že v stresových situáciách môže človek rýchlo upadnúť do hlbokého spánku, a to nehovoríme o bežných situáciách, ako napr. sedenie na gauči alebo pri stole. Worthmanová opísala scenár, v ktorom boli niektorí muži prichytení pri krádeži, a keď dedinčania na jedného kričali, ochabol a tvrdo zaspal.

O bizarné spánkové rituály nie je núdza ani v životopisoch slávnych a významných osobností svetových dejín, no aj súčasníkov. Prinášame vám zopár z nich:
• Britský politik Sir Winston Churchill si každý deň zdriemol na dve hodiny. Každý deň o 17:00 si predseda vlády vypil slabú whisky a sódu a potom si dal dvojhodinový spánok.
• Mariah Carey pre magazín Interview povedala, že musí spať 15 hodín, aby spievala tak, ako chce. Speváčka tiež priznala, že spala s 20 zvlhčovačmi okolo postele, ktoré upokojujú bolesti hrdla a dodávajú suchému vzduchu vlhkosť. ,,V podstate je to ako spať v parnej miestnosti,“ dodala.

• Zvláštny spánkový rituál mal aj anglický spisovateľ Charles Dickens. Ten musel spať tvárou na sever, čím mal zlepšiť svoju kreativitu. Dickens, ktorý údajne trpel nespavosťou, mal vždy pri sebe navigačný kompas, aby zaistil, že bude písať a spať tvárou na sever. Spisovateľ veril, že táto svojrázna prax zlepšila jeho tvorivosť.
• K ďalšiemu bizarnému zvyku sa priznala aj prozaička a poetka z 19. storočia Emily Brontëová, ktorá chodila do kruhu, kým nezaspala. Trpela nespavosťou a chodila okolo svojho jedálenského stola, kým sa necítila dostatočne unavená na to, aby zaspala.
• Väčšina ľudí dáva na okná zatemnenie (žalúzie, závesy, rolety), aby ich izby zostali tmavé, ale raper Eminem to posúva na inú úroveň tým, že svoje okná omotáva alobalom, aby mal kvalitnejší spánok.
• Spánkový plán Leonarda da Vinciho zahŕňal 20-minútové zdriemnutie každé štyri hodiny. Da Vinci nasledoval extrémnu formu polyfázového spánkového plánu nazývaného Ubermanov spánkový cyklus, ktorý pozostáva z 20-minútového zdriemnutia každé štyri hodiny.

Reštartujte kreativitu pomocou spánku
Prečítajte si viac o fázach spánku a tipoch na jeho zlepšenie.

Vedeli ste, že?
Štúdia National Sleep Foundation skúmala spánkové návyky ľudí vo veku od 25 do 55 rokov v USA, Kanade, Mexiku, Spojenom kráľovstve, Nemecku a Japonsku.
• Prieskum zistil, že Američania a Japonci spia počas pracovných dní o 30 až 40 minút menej ako ich rovesníci v iných krajinách.
• Veľká väčšina – 78 až 92 percent – Mexičanov, Nemcov, Američanov a Britov súhlasí s tým, že ak majú sviežu a príjemnú vôňu v miestnosti, dokážu sa ľahšie uvoľniť a zaspať. Až 80 % ľudí robí všetko pre to, aby ich izby príjemne voňali predtým, než sa uložia na odpočinok.
• 62 % Mexičanov a 47 % Američanov medituje alebo sa modlí hodinu pred spaním, zatiaľ čo najmenej dve tretiny všetkých opýtaných ľudí v tom čase pozerá televíziu.
Jedna tretina ľudí v Spojenom kráľovstve uvádza, že spí nahá.

Odporúčania pre lepší spánok:

  • Chodenie do postele každú noc v rovnakom čase pomáha vášmu telu vytvoriť si spánkový rytmus, takže váš spánok bude viac regeneračný. Ak sa budete každý večer držať toho istého vzoru, vaše telo si na to zvykne a bude vedieť, kedy je čas si oddýchnuť.
  • Vyplnenie večerných hodín upokojujúcimi aktivitami vám pomôže vyhnúť sa nadmernej stimulácii mysle a tela, keď sa deň blíži ku koncu. Pravidelné cvičenie môže zlepšiť spánok, ale je lepšie, ak si náročnejšie tréningy odložíte na dopoludnie alebo popoludní. Intenzívne cvičenie krátko pred spaním zvyšuje vašu telesnú teplotu a srdcovú frekvenciu, takže je ťažšie zaspať, a potenciálne znižuje množstvo spánku.
  • Pravidelná meditácia vám môže pomôcť uvoľniť sa fyzicky aj psychicky.
  • Aj hudba vám môže pomôcť rýchlejšie zaspať a dosiahnuť lepší spánok – držte sa upokojujúcich melódií.
  • Dajte si horúci kúpeľ. Výskumy potvrdzujú, že hodina alebo dve pred spaním je ideálna doba na nočný kúpeľ.
  • Rovnako aj upokojujúce vône, ako je levanduľa a cédrové drevo, môžu podporiť pokojný spánok.
  • Čisté a kvalitné posteľné obliečky a našuchorené vankúše môžu navodiť pocit, že posteľ bude pôsobiť lákavejšie a pohodlne a pomôže vám lepšie spať.
  • Používajte plachty a prikrývky vhodné pre danú sezónu. Flanelové obliečky vás v lete môžu príliš zahriať a môžete sa zobudiť spotení a s pocitom svrbenia.

Tak čo, milí čitatelia, prídu vám spomínané zvyklosti úsmevné či čudné alebo ste sa dokonca v niektorých našli? Podeľte sa s nami o vaše spánkové rituály.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.