Župan ako kamarát každého člena rodiny

Majte poruke ten svoj

Luxus alebo praktický kúsok našej každodennej garderóby? Ak ste sa stále nestali priaznivcami županu, možno vás presvedčíme, že je načase si ho zaobstarať.

Župany nachádzajú najväčšie využitie v kúpeľni. Po sprche slúžia na dokonalé osušenie pokožky a ochranu tela pred chladom. Nemusíte si okolo seba zložito omotávať osušku, jednoducho doň vkĺznete ako do kabáta, previažete pásom a môžete sa venovať iným činnostiam, napríklad ranným alebo večerným pleťovým procedúram, holeniu, alebo trebárs i príprave večere.

Niektoré modely, najmä detské župany, zvyknú mať aj praktickú kapucňu, do ktorej hravo schováte mokré vlasy. Pre najmenších sú župany dokonca vhodnejšie ako osušky, pretože sú praktickejšie a pohodlnejšie.

Pri akých príležitostiach sa vám župan ešte zíde?

  • Zvršok na pyžamo – pri rannom či večernom nárazovom vetraní, raňajkách na balkóne či terase, alebo pri venčení psa na záhrade vás ďalšia vrstva spoľahlivo ochráni pred krátkodobým chladom. Zrána totiž zvykne byť teplota nášho tela najnižšia, a tak sme citlivejší voči teplotným výkyvom.
  • Ľahký večerný „outfit“ na leto – takýto župan môže byť vyrobený z jemnejšieho materiálu, napríklad hodvábu alebo saténu, prípadne zdobený čipkou, ak ide o dámsky župan.
  • Výbava do wellness centra – ak vo verejných priestoroch uprednostňujete vlastné hygienické pomôcky, určite si zabaľte aj župan. Po plávaní či návšteve sauny a následnom schladení vám padne vhod pobudnúť chvíľku v teple.
  • Výbava k vode – po pobyte v mori, jazere či bazéne vás župan neochráni iba pred chladom, ale tiež pred slnečnými lúčmi. Počas kúpania sa totiž zmýva krém s ochranným faktorom, prípadne slabne jeho účinnosť. Kým vyschnete a opätovne nanesiete ďalšiu vrstvu krému na opaľovanie, pre istotu sa zabaľte do županu.

Vedeli ste, že?
Župany sa v západnom svete objavili okolo 18. storočia, vo východnej Ázii ich však už poznali dávnejšie. Zaujímavosťou je, že prvé župany v Európe sa vyrábali z hodvábu alebo brokátu a ako domáci odev ich nosili výlučne muži. Do ženskej garderóby sa dostali až v polovici 19. storočia – nežné pohlavie doma oslobodili od vypasovaných korzetov. S nástupom priemyselnej revolúcie sa režim všedných dní značne zrýchlil a zjednodušil, nezostával teda čas na dlhé ranné či večerné rituály. Župany sa preto na istý čas dostali do úzadia. V 20. storočí sa však do šatníkov opäť vrátili, stali sa povinnou výbavou nielen doma, ale aj v hoteloch, wellness centrách, na verejných plážach a kúpaliskách.

Aký materiál zvoliť?

Bez ohľadu na to, či ide o dámsky, pánsky alebo detský župan, pri výbere je najdôležitejší materiál. Keď hľadáte primárne župan do kúpeľne, najlepšiu službu vám urobia materiály, ktoré majú vynikajúce absorpčné schopnosti. Ideálna je bavlna, froté bavlna, prípadne kombinácie tohto prírodného materiálu s inými, napríklad modalom či polyesterom.

Prímes modalu sa postará o jemný nadýchaný vzhľad županu, tomuto materiálu sa totiž nenadarmo hovorí aj umelý hodváb. Vyrába sa z celulózy bukového dreva a nielenže vynikajúco saje vlhkosť, ale takisto zabráni tomu, aby župan pri dlhšom používaní a praní postupne stvrdol. Ak máte radšej ľahšie župany, stavte na kombináciu bavlny s polyesterom.

TIP
Po saune či náročnom tréningu nie je potrebný huňatý župan z bavlny. V tomto prípade bude lepší fitness župan z ľahučkého materiálu, ktorý je skladný, rýchlo schne a dobre absorbuje vlhkosť. Bonusom je, že ho hravo poskladáte, vložíte do sťahovacieho vrecka a prenesiete napríklad v športovej taške.

Ako sa starať o župan?

Župan, ktorý používate denne, resp. po každom kúpaní, by ste mali prať rovnako často ako osušky a uteráky, teda minimálne raz do týždňa. Každý člen rodiny by mal mať svoj vlastný župan, a to nielen kvôli veľkosti, a teda aj pohodlnému noseniu, ale tiež z hygienického hľadiska. Ako postupovať pri bežnej údržbe a praní?

  • Aviváži sa radšej vyhnite, pretože by mohla obmedziť schopnosť županu absorbovať vodu.
  • Pri každom praní, naopak, používajte prostriedok na namáčanie a predpranie bielizne, ktorý zmäkčí vodu, takže vlákna nebudú zaťažené vodným kameňom a budú pôsobiť príjemne a nadýchane.
  • Župany netreba vôbec žehliť, táto procedúra by paradoxne mohla ich vzhľad zhoršiť, pretože pri tlaku a vysokej teplote sa deformuje tvar vlákna – slučky.

Župan je v podstate ľahký a účelný domáci „kabát“, ktorý na seba môžete prehodiť pri rozličných situáciách. Poslúži vám nielen v kúpeľni, ale tiež vo wellness centre, na kúpalisku alebo aj pri krátkom venčení psa v blízkosti domu. Dáte mu nakoniec šancu? 🙂

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.