Moje meno je krep a ušetrím vám žehlenie

Štýlovo a bez námahy s krepovými obliečkami

Prajete si oživiť vašu spálňu a vniesť do nej novú iskru? Potom sa nebojte siahnuť hlbšie do peňaženky a dbajte na pár rád, nech nie ste krepom nemilo prekvapení. Táto úprava bavlny, charakteristická vznikom špeciálnej štruktúry, kedy sa striedajú zvlnené pruhy s rovnými, si našla mnoho priaznivcov pre svoju nekrčivosť. Krepové posteľné obliečky, ktoré chcete mať doma vo vašej spálni, by mali byť čo najkvalitnejšie.

Krepové obliečky sú veľmi príjemné na dotyk a vďaka schopnosti pohlcovať vlhkosť zaistia komfortný spánok počas všetkých ročných období. Spoznáte ich na prvý pohľad, pretože sa na nich striedajú zvrásnené a hladké prúžky, čo je dobre rozpoznateľné i na dotyk. Veľa ľudí ich využíva počas letných mesiacov a obľúbené sú predovšetkým kvôli minimálnym nárokom na údržbu a priaznivejšej cene. Nie je potrebné ich žehliť, preto sa výborne hodia ľuďom, ktorí nemajú dostatok času na žehlenie.

Pôvod a výroba krepu

Pôvod krepu nie je doteraz známy. Jeden z najstarších dostupných dôkazov pochádza zo 17. storočia. Išlo o krep s hodvábnou úpravou a výšivkou kovovou niťou. Krep sa používa na výrobu šiat, kostýmov, haleniek, šálov, indických sárí či obrusov. Existuje až 30 rôznych druhov krepu.

Krepová tkanina vzniká tzv. krepovaním, teda inak než ostatné tkané materiály. Táto hrubá tkanina sa ďalej upravuje, farbí, potláčajú sa ňu tie najrozličnejšie motívy a až v momente, kedy je celá krepová látka hotová, sa z nej začínajú šiť posteľné obliečky.

Celý proces výroby krepu sprevádza chemická zlúčenina – hydroxid sodný, bez ktorého by krep nikdy nebolo možné vytvoriť. Krepovanie sa totiž tvorí práve v hydroxide, a teda na konkrétnom mieste, kam ho stroj nanesie. Tkanina sa zrazí a na mieste vzniká vráska – typický vráskavý pruh.

Krepové obliečky

Kvalitný krep má viacero výhod

Kvalitné krepové obliečky sú vyrobené zo 100 % bavlny. Ich nespornou výhodou je to, že nevyžadujú žehlenie. Zároveň si však môžete užívať všetky výhody bavlny – krepové obliečky sú nasiakavé, mäkké, pružné i priedušné. Nie každý však krepu holduje. Zatiaľ čo niekomu je na pokožke príjemný, iný by ho nezniesol ani jednu noc, nie to ešte dlhodobo. Pozor by ste si mali dávať na veľmi lacné varianty tejto tkaniny. Nízka cena by mohla značiť kratšiu životnosť a napodobeniny.

Údržbu krepu ocenia hlavne vyťažené gazdinky

Krep v prvom rade ponúka nenáročnú údržbu, no aj napriek tomu by ste vždy mali dodržiavať pracie symboly , ktoré sú uvedené na etikete. Krep znesie teplotu prania až 60 °C a vzhľadom na to, že ide o 100 % bavlnu, zrážanlivosť patrí k jeho bežným vlastnostiam. Z tohto dôvodu výrobcovia zvyknú ponúkať súpravy s rozmerovou rezervou.

Vďaka svojej povrchovej úprave sa krepové obliečky nemusia žehliť. Po vytiahnutí z práčky ich stačí zavesiť a nechať preschnúť. Krep je vhodný takisto do sušičky. Ďalšou jeho prednosťou je dizajn a rad rôznych motívov. V dnešnej dobe si môžete vybrať medzi luxusnými krepovými obliečkami, pričom v ponuke môžete nájsť jednofarebné, ale aj tie s detskými motívmi. K ďalším výhodám patrí ich dlhá životnosť. A pokiaľ máte malé deti, ani časté pranie obliečky nijako nepoškodzuje.

O krepe platí, že:

  • Na prvý dotyk bude možno nepríjemný, no po prvom praní by jeho hrubosť mala zmiznúť.
  • Najkvalitnejšie krepové obliečky sa vyrábajú zo 100 % bavlny, pokiaľ teda uvažujete o kúpe trebárs aj detských, musia byť na dotyk mäkké a pružné.
  • Akékoľvek krepové obliečky sú priedušné, rozhodne by ste preto nemali mať v posteli pocit, že na vás leží balvan.

Krepové obliečky sú stále obľúbenejším a vyhľadávanejším druhom posteľného materiálu. Existuje hneď niekoľko druhov. Skôr než lacné krepové obliečky hľadajte luxusnejšie varianty. Iba kvalitný krep vám poskytne všetky svoje vlastnosti v plnej kráse. Tie spoznáte ako pri jeho praní, tak aj pri každodennom používaní.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.