Venujme textíliám správnu starostlivosť, odmenia sa nám životnosťou

Materiálové rozdiely a dôležitosť údržbových štítkov na produktoch

Kto si myslí, že pranie a žehlenie nie je žiadna veda, veľmi sa mýli. Zmeny, ktoré môžu na textile vzniknúť nesprávnym zaobchádzaním, bývajú totiž nevratné. Každý výrobok má špecifické materiálové zloženie a pri každom je nutný iný prístup k jeho údržbe. Správnou údržbou predídeme poškodeniu a predĺžime tak životnosť výrobku.

Pranie a žehlenie nie je také jednoduché, ako sa zdá

Každá textilná vec, ktorú si kúpime v obchode, má väčšinou od výrobcu etiketu s návodom, ako ju prať alebo žehliť. S týmito ceduľkami však niekedy býva trochu problém. Niekedy totiž dokážu byť dosť otravné, ak prichádzajú do styku s naším telom. A vtedy sa k slovu dostávajú nožnice a kôš. Lenže čo vo chvíli, kedy je potrebná údržba? Kým si pamätáme, z akého materiálu sú jednotlivé kúsky vyrobené, nič sa nedeje. Ošetrovanie textilu nemusí predstavovať žiadny problém, ak vieme, ako na to.

S bavlnou to ide hravo

Bavlna je jedným z najobľúbenejších prírodných vlákien a vyznačuje sa vysokou mierou odolnosti. Žiadny iný materiál neznesie toľkonásobné pranie v práčke ako práve bavlna. Bavlnu môžeme prať až do teploty 95 °C. Farebnú bavlnu perieme kvôli nebezpečiu vyblednutia len do 60 °C, a to v pracom prostriedku pre farebnú bielizeň. Základom je však riadiť sa etiketou na jednotlivých textíliách. Každý výrobok od spoločnosti SCANquilt je takouto etiketou starostlivo označený.

Bavlnu je spravidla možné sušiť v sušičke. Mali by sme však dodržiavať predpis pre konkrétny druh textílie, inak hrozí zrážanie. Bavlna má pri žehlení rada teplo (stupeň 3) a paru. Odporúča sa žehlenie naruby.

Polyester môže občas elektrizovať

Ďalším najčastejším textilným materiálom, s ktorým sa stretnete aj pri výrobkoch od SCANquilt, je polyester (paplóny, vankúše, matracové chrániče). Kvôli hrozbe tvorenia záhybov by sa mal polyester prať maximálne pri teplote 60 °C. Umelé vlákna sa môžu elektrostaticky nabíjať, čím vzniká nepríjemný pocit pri dotyku. Tomuto problému sa dá predísť použitím aviváže. V sušičke sú syntetické látky vďaka špeciálnemu programu syntetika“ ošetrované obzvlášť šetrne.

Froté si vyžaduje osobitnú starostlivosť

Produkty z froté sú neobyčajne dobre nasiakavé. Froté materiály znášajú teplotu len do 60 °C. Po prvýkrát by sa mali prať zvlášť pri teplote 60 °C, ľahké púšťanie farby je celkom bežné. Froté textílie môžu občas ľahko „púšťať vlákna“, preto sa odporúča nové výrobky prať osobitne. Pri sušení na šnúre môžu byť výrobky z froté tvrdé. Tejto tvrdosti predídete, ak budete froté sušiť v sušičke. Pri praní froté produktov sa neodporúča ani používanie aviváže či iných zmäkčovacích prostriedkov, znižujú totiž nasiakavosť materiálu a tým aj samotnú funkčnosť.

Prehľad základných symbolov pre údržbu textílií

Symboly môžu byť tkané, vytlačené alebo inak zhotovené a počas životnosti výrobku musia zostať dobre čitateľné. Informácie o ošetrovaní vyjadrené symbolmi sa odporúča uvádzať v tomto poradí: pranie, bielenie prostriedkami s obsahom chlóru, žehlenie, chemické čistenie a sušenie v bubnovej sušičke.  

Symbol vaničky určuje, či je možné textilný výrobok prať, a to v práčke alebo ručne.

Ručné pranie.

Čísla vo vnútri vaničky označujú maximálnu teplotu prania v stupňoch Celzia, ktorá nesmie byť prekročená.

Výrobok sa nesmie prať.

Možnosť bielenia akýmkoľvek prípravkom na bielenie.

Možnosť bielenia chlórom.

Zákaz bielenia.

Bielizeň sa môže žehliť.

Maximálna teplota žehlenia na 200 °C.

Nežehliť.

Chemické čistenie nie je povolené.

Čistenie povolené všetkými typmi chemických čistiacich prostriedkov.

Pranie povolené všetkými pracími prostriedkami.

Pranie povolené prostriedkami s uhľovodíkmi a trifluórotrichlóroetánmi.

Čistenie pomocou perchlóretylénu.

Bielizeň je možné sušiť v bubnovej sušičke.

Sušiť v bubnovej sušičke pri bežnej teplote 80 °C.

Nesušiť v sušičke.

Odporúčania pre pranie a údržbu:

  • Neperte zbytočne. Myslite ekologicky. Aj vaša peňaženka vám bude vďačná.
  • Neprekračujte odporúčanú dávku pracieho prostriedku.
  • Nechajte textílie vyschnúť prirodzenou cestou.

Tip: Posteľnú bielizeň vždy perte naruby, aby ste ochránili potlač.Veľkú rolu pri praní zohráva aj prací prípravok. Na pranie posteľnej bielizne sa odporúčajú skôr pracie gély, ktoré lepšie chránia farby a sú vhodnejšie na jemnejšie tkaniny (napr. bavlnený satén). Ak sa chystáte posteľnú bielizeň sušiť v sušičke, nepoužívajte už aviváž. Sušička materiál zjemní dostatočne aj bez použitia aviváže.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.