Kvalitný spánok mimo domu

Stačí si zabaliť tie správne veci

Kvalitný spánok je kľúčový pre naše celodenné fungovanie. Stačí jedna zlá noc a počas dňa sme nesústredení a nevrlí. Nedostatok spánku sa odráža nielen v našej nálade, ale aj v horšej fyzickej kondícii. Pre dobrý spánok je dôležitá správna spánková rutina a vhodne zvolený vankúš, paplón a iné posteľné doplnky. Práve tie nám pri prespávaní mimo domu často chýbajú. To však neznamená, že sa nemôžete dobre vyspať. S našimi tipmi a trikmi zistíte, ako sa vyspať do ružova nech spíte kdekoľvek.

Poznaj sám seba

Prvým a veľmi dôležitým krokom je spoznať a pochopiť naše vlastné spánkové návyky. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aké sú vaše ideálne podmienky na spánok? Preferujete chladnejšiu, dobre vetranú miestnosť alebo si hoviete pekne v teplúčku? Vyspíte sa dobre s veľkým vankúšom pod hlavou, s malým vankúšikom medzi kolenami alebo vám skôr zavadzia?

A čo periny? Obliečky? Aké materiály vám vyhovujú? Je pre vás satén studený? Krepové prevedenie príliš tuctové? Možno patríte medzi tých, ktorým stačí tenšia deka. Nezabudnite ani na ticho a tmu. Niektorí potrebujú pre dobrý spánok počuť ruch, iní sa vyspia len v úplnom tichu. To isté platí aj pre svetlo. Po zodpovedaní týchto otázok prídete na to, aké je vaše ideálne spánkové prostredie.

Ako doma

Či už vás čaká víkendový pobyt alebo dovolenka, ak vám to kapacita kufra dovoľuje, zbaľte si so sebou svoje vlastné obliečky a prestieradlo. Posteľ síce nezmeníte, no zaspávanie pod starými známymi obliečkami bude omnoho jednoduchšie.

Ak spíte v hoteli, nehanbite sa požiadať o iný rozmer vankúša, než ten, ktorý ste mali pripravený. Väčšina dobrých hotelov je na takéto požiadavky pripravená a ochotne vám poskytne vankúš podľa vašich predstáv. V prípade apartmánov alebo chát, kde nemáte službu recepcie je ideálne zobrať si vankúš z domu. Predídete tak riziku, že vám jeho objem nebude vyhovovať a zobudíte sa s bolesťou chrbta či hlavy.

Možno ste z domu zvyknutí na špeciálne zdravotné vankúše s pamäťovou penou. Ak je to tak, tento vankúš by mal byť vašou povinnou výbavou pri každom prespávaní mimo domu. Radšej ako riešiť seknutý chrbát na dovolenke si zoberte o jeden kus batožiny naviac.

Hygiena nadovšetko

Nie vždy spíme v prostredí, aké nám vyhovuje. Hlavne na služobných cestách sme nútení prespať aj na posteliach, ktoré už majú čo to za sebou. Posteľ ani matrac síce nevymeníme ale vieme si pomôcť vhodnými materiálmi.

Vezmite si z domu vlastnú plachtu aj posteľné prádlo. Ideálny materiál je bambus, ktorý má prirodzene antibakteriálne vlastnosti. V kombinácii s lycrou je takéto prestieradlo elastické a veľmi príjemné na dotyk.

Veľkým pomocníkom je tiež matracový chránič, ktorý plní trojakú funkciu. Zvyšuje pohodlie matraca, vytvára vyvážený pocit tepla a chráni matrac pred zašpinením. V prípade prespávania mimo domu je dôležitá hlavne jeho ochranná funkcia. Chránič vytvára bariéru medzi matracom a vašim telom, čím vás chráni pred roztočmi, ktoré sa sústreďujú práve v matraci.

Internátna izba a kvalitný spánok

Internáty nie sú miestom kvalitného odpočinku. Spolubývajúci na izbe, staré preležané postele, ostré stropné svetlo, hluk a priehľadné záclony. Mnoho rodičov pri pohľade na izbu, kde má ich ratolesť stráviť niekoľko rokov života, chytajú mdloby. Dobrou správou je, že aj tá najhoršia internátna izba sa dá ľahko a rýchlo prerobiť na príjemné miesto vhodné na oddych.

1. Chránič matraca musí byť

Alfou a omegou je v tomto prípade chránič na matrac. Kvalitný chránič vyhľadí preležané miesta, dodá lôžku komfort a vytvorí bariéru medzi možnými roztočami a dieťaťom.

2. Nešetrite na prikrývkach

Staršie internáty mávajú problém s teplotou na izbách. Štandardne je v nich veľmi horúco alebo naopak zima. Investujte aspoň do 2 paplónov a 1 deky. Odporúčame mať jeden celoročný paplón a jeden hrubší, ideálny na zimu. Na bežné denné leňošenie a na leto vám stačí kvalitná deka. Ak vám to rozpočet dovoľuje, zvoľte periny s antibakteriálnou úpravou.

3. Vankúš na celý deň

V prípade internátov platí, čím viac vankúšov, tým lepšie. Internátne izby bývajú zariadené veľmi striedmo. Mnohé sa skladajú len z postelí , poličky a jedného pracovného stola, ktorý si delia viacerí študenti. Nie je preto nič neobvyklé keď dieťa trávi väčšinu času v posteli s laptopom na kolenách.

Netreba pripomínať, že táto poloha nie je pre náš chrbát ideálna. Môžeme jej však napomôcť viacerými vankúšmi rôznych tvarov. Mimoriadne vhodné sú vankúše v tvare valca a vankúš s guľôčkovou výplňou, ktorý sa prispôsobí tlaku vašej hlavy alebo nôh.

4. Farebnosť pre dobrú náladu

Pre dobrý spánok je dôležité mať pozitívny vzťah k miestu kde spíme. Na internáte sa to dá docieliť vytvorením vlastného kútika, ktorý odráža osobnosť a vkus dieťaťa. Plachty, obliečky, vankúše by mali byť v jednotnom štýle. Holú stenu okolo postele oblepte tapetou alebo plagátmi.

Všetky doplnky laďte do jednej farebnej palety. Pri malých priestoroch akým kútik na spanie nepochybne je sa odporúča voliť svetlé skôr pastelové farby. Príjemný pocit podporíte aj vhodne zvolenou kvetinou. Vhodnými kvetmi do spálne sú napr aloe vera a eukaliptus. Obe rastlinky sú ideálne pre astmatikov a navyše sú jednoduché na údržbu.

5. Svetlo

Pre kvalitný spánok je dôležitý hormón melatonín, ktorý sa tvorí hlavne počas tmy. Žalúzie a závesy nie sú v internátnych izbách samozrejmosťou. Určite sa oplatí investovať do zatemňovacích závesov, ktoré do izby neprepustia toľko svetla ako bežné klasické závesy.

Tipy pre dobrý spánok

Na záver vám prinášame pár overených tipov pre dobrý spánok, ktoré sa dajú aplikovať nech ste kdekoľvek, trebárs v lietadle či na stanovačke s rodinou.

  • Pri nedostatočnej tme využite tvárovú masku. Tento doplnok známy skôr z amerických filmov vám pomôže rýchlejšie zaspať.
  • Hydratujte sa. Len dostatočne hydratované telo dokáže pokojne prespať celú noc. Ak ste pred spaním konzumovali alkohol, tak to pre vás platí dvojnásobne.
  • Pár kvapiek esenciálneho oleja vám pomôže zaspať. Na trhu nájdete množstvo esenciálnych olejov s uvoľňujúcimi účinkami. Na niektoré nepotrebujete ani aromalampu. Úplne postačí nakvapkať pár kvapiek pod vankúš. Blahodárne pôsobí hlavne levanduľa, rozmarín, šalvia a harmanček.
  • Nepracujte po večeroch. Veľa ľudí dobieha zameškanú prácu práve večer. Po pár hodinách práce je váš mozog rozbehnutý a myseľ nabudená. Je preto veľmi náročné dať sa do kľudu a navodiť si pocit pokoja.
  • Povedzte STOP telefónu a tabletu aspoň 2 hodiny pred spaním. Je dokázané, že obrazovky a displeje našich telefónov či tabletov neblaho vplývajú na náš spánok a predlžujú zaspávanie. Ak si od telefónu neviete dať pauzu ani večer, uistite sa aspoň, že máte nainštalovaný filter modrého svetla.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.