Poznáte rozdiely v zložení plachiet?

Potrpte si na kvalitné materiály

Mať skvelý matrac alebo ideálnu prikrývku a vankúše môže byť negatívne ovplyvnené tým, že plachty, ktorými ich prikrývate, sú nesprávne. Aj keď je voľba obľúbenej farby hračkou, výber prestieradiel vyrobených zo správnej látky podľa vašich požiadaviek môže byť o niečo komplikovanejší.

Preferencie sú dosť subjektívne a zostávajú podobné ako pri výbere posteľnej bielizne. Látky, z ktorých sa vyrábajú posteľné plachty, sú veľmi rozmanité, preto je dobré poznať ich vlastnosti a rozdiely medzi jednotlivými materiálmi.

Ľan

Ľanové plachty sú skvelé na leto, pretože zostávajú chladné a absorbujú vlhkosť. Okrem toho je materiál ťažšie „kontaminovateľný“ a veľmi rýchlo schne. Nevýhodou ľanových textílií je, že látka je o niečo tvrdšia a podlieha krčeniu. Pri praní sa tiež môže mierne zraziť.

Vedeli ste, že?
Ľan bol odborne pestovaný, pradený a tkaný Egypťanmi. Ide o rastlinu, ktorá je náročná na pestovanie, ale hotová tkanina z nej je ideálna na výrobu prikrývky, pretože je na dotyk jemnejšia ako bavlna a pri použití sa stáva lesklejšou. Európania priniesli kultúru ľanu do Nového sveta; spracovanie bielizne prekvitalo v severovýchodných a stredných kolóniách dve storočia. Kvôli starostlivému kultivačnému procesu však bola výroba bielizne náročná a časovo zdĺhavá. Napriek tomu mnohé americké ženy zo 17. – 18. a začiatku 19. storočia vytrvalo pracovali na výrobe ľanového tovaru – obliečok na vankúše, posteľnej bielizne, obrúskov, uterákov – ,,do výbavy“, na rodinné použitie v manželstve.

Egyptská bavlna

Ak túžite po extra mäkkých a vysokokvalitných posteľných plachtách i obliečkach, egyptská bavlna je najluxusnejšou odrodou. Pestuje sa v teplom a suchom podnebí severnej Afriky, má mimoriadne dlhé vlákna, ktoré vytvárajú tú najjemnejšiu tkaninu. Ich jedinou nevýhodou je, že sa ľahko krčia a ťažko žehlia.

Bavlna

Bavlna je z dobrého dôvodu najobľúbenejšou tkaninou používanou na výrobu plachiet, posteľných obliečok a iných druhov domácich textílií. Je odolná, priedušná, mäkká, nenáročná na údržbu a vo všeobecnosti cenovo dostupná. Nájdete však niekoľko rôznych druhov bavlny. Niektoré výrazy označujú pôvod samotných bavlnených vlákien, zatiaľ čo iné výrazy sa týkajú štýlu tkania alebo spôsobov úpravy bavlnenej tkaniny. Tu sú niektoré z najbežnejších:

Jersey

Jersey plachty sú u zákazníkov obľúbené najmä pre svoju kvalitu spracovania, pevnosť a hustotu. Sú vyrobené z hladkého bavlneného úpletu a veľmi jemné na dotyk. Ide o ľahký a priedušný materiál, ktorý skvele odvádza vlhkosť, a preto je vhodný pre celoročné použitie a ku všetkým druhom posteľných obliečok. Nie je potrebné ho žehliť, nezráža sa a je tvarovo prispôsobivý. Jersey plachty dobre sedia a držia na matraci vďaka presným výrobným rozmerom. Vyznačujú sa dlhou životnosťou a stálofarebnosťou – v ponuke je pestrá farebná škála rôznych odtieňov.

Jersey + lycra

Ak máte radi prestieradlá hebké a príjemné na dotyk, vyberte si elastické prestieradlo Jersey Lycra. Napínacie prestieradlo je vďaka pridanej lycre jemné, pružné a výborne drží tvar. Plachty s lycrou sú z 5 % obohatené o spandex, ktorý im prepožičiava výbornú pružnosť, prispôsobivosť, vyššiu tvarovú stálosť, pevnosť a životnosť. Plachty s lycrou sa tak hodia aj na vyššie matrace, ale padnú tiež na tie klasické. Vďaka lycre prestieradlo lepšie priľne k matracu a je pružné. Hodí sa takisto na celoročné použitie.

TIP
Pomocou počtu nití (vlákien) môžete zistiť, akú kvalitu posteľnej plachty chcete kúpiť. Inými slovami, čím vyšší je počet nití, tým vyššia je kvalita látky, z ktorej je plachta (posteľné obliečky) vyrobená. Podľa noriem EÚ sa nite merajú v štvorci so stranami 2,5 cm, pričom kvalitné materiály majú 200 – 300 nití na palec štvorcový.

Jersey Plus

Prestieradlo Jersey Plus je klasické napínacie prestieradlo s gumou po celom obvode. Gramáž pleteniny, z ktorej je prestieradlo ušité, je o niečo vyššia než gramáž pleteniny na prestieradle Jersey. Prestieradlo je možné použiť na matrace s výškou 25 – 30 cm. V ponuke je takisto pestrá paleta farebného prevedenia.

Bambus

Tento materiál si získava obľubu aj u nás, pretože je hypoalergénny. Bambusové prestieradlá sú ľahké, veľmi mäkké a vhodné pre všetky ročné obdobia. Ich nevýhodou je, že sa musia prať v práčke na krátky cyklus, pretože samotná tkanina nie je veľmi stabilná a pri praní sa krčí.

Flanel

Flanel alias česaná bavlna (počesanie je spôsob úpravy viacerých druhov bavlnených látok, pri ktorom stroj odstraňuje krátke vlákna a látku uhladzuje) je taktiež prírodný materiál vyrábaný zo 100 % bavlny. Flanel je veľmi príjemný, mäkký a hebký na dotyk, je priedušný a dobre absorbuje vlhkosť. Prestieradlo z flanelu poskytuje upokojujúce teplo pri spánku a je základným kúskom chladných zimných nocí.

Kvalitný materiál rozhoduje
Zvoľte posteľné prestieradlo, ktoré spĺňa vyššie štandardy.

Froté

Froté plachty sú žiadané a vyhľadávané pre svoju jednoduchú údržbu, odolnosť a vysokú nasiakavosť. Hebký materiál je príjemný na dotyk, drží stály tvar a pýši sa dlhou životnosťou. Ďalšou výhodou je vysoká elasticita, prestieradlo teda nekĺže a pevne drží na matraci. Froté plachty nie je potrebné žehliť a svoje využitie nájdu počas celého roka.

Satén

Satén je tkanina získaná určitým typom tkania. Saténové prestieradlá sú vhodné najmä na leto, pretože tkanina zostáva chladná a ponúka veľmi dobrý spánkový komfort. Nevýhodou saténových prestieradiel je o niečo vyššia cena.

Hodváb

Hodvábna plachta je hypoalergénna, priedušná, mäkká a dostatočne pružná, aby v zime poskytovala dostatok tepla a v lete chlad. Hodváb je jemnejšia tkanina ako bavlna, takže hodvábna posteľná plachta je vynikajúcou voľbou, ak máte citlivú pokožku. Nevýhodou je vyššia cena a väčšia starostlivosť, ktorú tento typ vyžaduje.

Polyester

Polyesterové prestieradlo je cenovo najlacnejšie, ale z hľadiska kvality aj najchudobnejšie. Tento materiál je drsný, mierne tvrdý a nie je priedušný. Ak máte možnosť, odporúčame vám vyhnúť sa nákupu polyesterových posteľných plachiet.

TIP
Zbytočné záhyby alebo nesprávny rozmer plachty, ktorá je príliš tesná, môžu ovplyvňovať váš spánkový komfort. Vyberte si plachtu, ktorá je presne taká veľká ako váš matrac. Odporúča sa zvážiť nielen šírku a dĺžku samotného matraca, ale aj jeho výšku (vrátane podložky, prípadne chrániča matraca). Mierne elastický materiál tiež zaisťuje lepšie priľnutie.

Posteľné plachty sú jedným z najdôležitejších aspektov vašej spálne. Prichádzajú do priameho kontaktu s vašou pokožkou na dlhší čas a sú zvyčajne niečím, čo budete používať, kým sa neopotrebuje, takže dáva zmysel investovať do dobrej kvality už od začiatku.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.