Žehlenie rôznych druhov textílií

Viete, ako na to?

So žehlením sa síce kamaráti málokto, ale navrátiť formu zhúžvaným záhybom je niekedy naozaj potrebné. Nehovoriac o tom, že žehlenie má aj nesporné hygienické výhody. Ako teda žehliť obliečky, plachty, prestieradlá či utierky?

Hoci výrobcovia v súčasnosti ponúkajú rôznorodé vylepšené materiály, ktoré sa vďaka technologickej úprave menej krčia, samotné žehlenie netreba zaznávať, najmä vtedy, ak bojujete s alergiou, ekzémom či inými zdravotnými ťažkosťami. Vysoká teplota a horúca para majú totiž dezinfekčný účinok, takže vás spoľahlivo zbavia mikróbov. Venovať svoj čas tejto činnosti sa preto naozaj vypláca.

Dodržujte pokyny výrobcov

Na začiatku treba povedať, že aj žehlenie má svoje pravidlá. V tejto oblasti však nemusíte byť expertom, stačí si pomôcť nášivkami so symbolmi údržby konkrétneho typu textílie. Je dôležité, aby ste ich neodstrihli ani inak neznehodnotili. A to ani v prípade, že sami tieto informácie dokonale ovládate. Môže sa totiž stať, že sa napríklad neplánovane ocitnete na pár dní v nemocnici, a váš partner bude bez potrebných inštrukcií bezradný.

Čo prezrádza piktogram žehličky?

Existuje päť základných symbolov týkajúcich sa žehlenia. Vyobrazená žehlička znamená, že textíliu možno bez obáv žehliť. Ak je tento piktogram prečiarknutý, na takýto spôsob údržby radšej zabudnite, pretože výrobca ho neodporúča. Symbol žehličky tiež môže obsahovať bodky:

  • Jedna bodka značí, že textíliu môžete žehliť na nízkych teplotách do 110 °C bez použitia pary.
  • Dve bodky udávajú maximálnu teplotu žehlenia 150 °C.
  • Tri bodky umožňujú žehliť textíliu aj na vysokých teplotách na 200 °C.

Ako žehliť jednotlivé materiály?

Pri žehlení vám môže pomôcť aj zloženie materiálu. V domácnosti sa v prípade textilnej bielizne, napríklad uterákov, utierok (ide o klasické bavlnené, vaflové uteráky, nie froté – tie sa v žiadnom prípade žehliť neodporúčajú), ale tiež obliečok vankúšov a plachiet často využíva bavlna, pretože je jemná a dobre saje vlhkosť. Mala by sa žehliť obrátená naruby, na vysokom stupni (3) a doplnená parou – ideálne môže byť ešte trošku navlhnutá. Ak je bielizeň úplne vysušená, môžete ju jemne pokropiť rozprašovačom vody zabudovaným v žehličke. Naopak, bavlnu s krčivým efektom, ktorú poznáme pod názvom krep, žehliť absolútne netreba. Je ľahká, vzdušná a príjemná na dotyk.

TIP
Ak je súčasťou bytovej textílie aj čipka alebo výšivka, mala by sa žehliť na nižšej teplote prekrytá froté uterákom, aby sa nedostala do priameho kontaktu so žehliacou plochou. Odporúčame však použiť starý, vyradený froté uterák, pretože sa žehlením znehodnotí. Ak nemáte uterák, skúste čipku najprv jemne pokropiť a žehličku na ňu namiesto klasického ťahania do strán iba zľahka prikladajte. Uterák či plátno treba použiť aj pri žehlení menčestru, flanelu, vlny, tvídu či akýchkoľvek tmavých látok, aby ste predišli vytváraniu neželaných lesklých pásov.

Z bavlny sa vyrába nesmierne veľa druhov priadzí. Stopercentná dlhovlákenná česaná bavlna môže mať napríklad podobu damasku, jersey alebo bavlneného saténu, ktorý vás očarí jemným leskom. Zo všetkých týchto materiálov sa najčastejšie zhotovujú obliečky, resp. posteľná bielizeň, ktorá by sa mala žehliť nanajvýš na strednej teplote (dvoch stupňoch). Jersey obliečky sú príjemne splývavé a hebké ako obláčik a vo väčšine prípadov dokonca nevyžadujú žiadne žehlenie. Rovnako tak nájdete na trhu aj obliečky z nežehlivého bavlneného saténu.

Zapamätajte si
Väčšinu vankúšov a paplónov netreba vôbec žehliť, mnohí výrobcovia to dokonca zakazujú, prípadne povoľujú len pri nízkej teplote.

Ľan patrí k materiálom, ktoré v prevažnej miere nevyžadujú žiadne žehlenie. Je dokonca vítané a trendové, napríklad v rámci interiérového štýlu wabi-sabi, ak si takéto textílie zachovávajú svoj prirodzený krčivý vzhľad. Praním získava ľan na jemnosti, žehlením by ste ho preto zbytočne vysušili.

V súčasnosti sa v domácom prostredí často uplatňuje aj bambusové vlákno, ktoré sa zvykne miešať s bavlnou. Takéto textílie sú veľmi jemné, hebké a príjemné na dotyk, takže sú vhodné aj pre citlivú pokožku. Bambusové vlákno navyše vytvára nehostinné prostredie pre baktérie, huby, kvasinky i plesne. A keďže materiál veľmi dobre saje vlhkosť, často sa z neho vyrábajú uteráky. Po opraní sa však neodporúča žehliť, pretože môže dôjsť k tzv. zľahnutiu slučky. Žehlením sa očká zľahnú, „sploštia“, môžu sa oslabiť a v horšom prípade aj polámať. Uterák následne stráca pôvodný nadýchaný vzhľad a aj schopnosť absorbovať vodu. Z tohto dôvodu sa neodporúča ani sušenie uterákov na radiátore. Ideálne je sušenie v sušičke, z ktorej sú uteráky mäkké a našuchorené – je však potrebné dbať na správny stupeň teploty sušenia, keďže aj tu môže dôjsť k znehodnoteniu vlákna v podobe „spálenia“ vysokou teplotou.

Polyester patrí k funkčným moderným materiálom, ktoré sú ľahké, pevné a rýchlo schnú. Nevýhodou je, že môže vytvárať statickú elektrinu – túto vlastnosť výrobcovia vyvažujú tým, že vytvárajú textílie s prímesou bavlny. Polyester sa nekamaráti s vysokými teplotami, ak je to teda nevyhnutné, perte a žehlite ho iba pri nízkej teplote. Rovnako to platí pre kombinované látky. Z polyesteru sa dnes vyrábajú napríklad paplóny, vankúše či matracové chrániče.

TIP
Trendové materiály ako polyester nie sú zvyčajne náročné na žehlenie, v dnešnej uponáhľanej dobe či pre početnú aktívnu rodinu sú preto vynikajúcou voľbou.

S bavlnou sa môžu miešať aj modal či akryl. Uteráky z bavlny a modalového vlákna sú neuveriteľne hebké, menej sa zrážajú a navyše sú odolné voči mechanickému namáhaniu. Neodporúčajú sa však žehliť, pretože môže dôjsť k narušeniu slučky. Z bavlny a akrylu (prípadne aj s prídavkom polyesteru) môžu byť vyrobené rôzne deky a prikrývky – žehliť ich nie je potrebné. Na prvom stupni, čiže nízkych teplotách, možno žehliť česanú bavlnu s prímesou lycry.

Vyberte si správnu žehličku

Nepopulárnu činnosť, akou je žehlenie, vám dokáže uľahčiť aj samotná žehlička. Okrem rôznych funkcionalít sa zrejme budete rozhodovať nad tým, či si vybrať naparovaciu, alebo žehličku s tzv. naparovacím automatom. Naparovacia žehlička je kompaktnejšia – nádobku, z ktorej čerpá vodu na výrobu pary, má priamo zabudovanú. Objem nádobky je však obmedzený (zvyčajne na 300 ml), a tak ju treba neustále dopĺňať.

Ak žehlíte často alebo veľké množstvo bielizne, lepšou voľbou je žehlička s externým generátorom pary. V tomto prípade výrobcovia k žehličke ponúkajú aj externú parnú stanicu, z ktorej sa do žehličky pod tlakom pumpuje cez hadicu para. Zvyšuje to jednak dĺžku žehlenia bez prerušenia, ale takisto tlak pary, a teda aj účinok žehlenia. Dokonca dokáže hravo vyžehliť textílie aj vo vertikálnom smere, napríklad záclony.

Žehlička s parnou stanicou je vhodná napríklad vtedy, keď periete a žehlíte frekventovanejšie než 2- či 3-krát do týždňa, napríklad z dôvodu, že máte doma astmatika. Pomôže vám hravo vyžehliť aj viacvrstvovú bielizeň, ako sú posteľné obliečky či uteráky. Takýto generátor šetrí čas, energiu, ale aj samotné materiály. Istou nevýhodou je len obťažnejšia manipulácia kvôli hadici.

Vedeli ste, že?
Naparovacie stanice sú ideálne aj na žehlenie háklivých materiálov, ako sú hodváb alebo tyl.

Záverečné tipy na žehlenie

  • Používajte kvalitnú a stabilnú žehliacu dosku s dostatočne veľkým priestorom na odkladanie horúcej žehličky.
  • Bielizeň si vždy rozdeľte na kôpky podľa teploty, akú vyžadujú pri žehlení – a to od najnižšej po najvyššiu.
  • Využívajte kvalitné prášky na pranie, škrob či aviváže, ktoré pomáhajú vláknam ľahšie sa po opraní vystrieť. Pri samotnom žehlení si prácu uľahčíte aj vďaka spreju obsahujúcemu škrob.
  • Žehlite v dosahu umývadla, aby ste mohli ľahšie doplniť vodu do nádobky naparovacej žehličky.
  • Samotné žehlenie vám môže uľahčiť aj správna žehliaca plocha – rôzne špeciálne úpravy lepšie kĺžu po povrchu odevov.
  • Ak žehlíte väčšie kusy látok, ako sú obliečky, najprv ich v rukách poriadne vystrite a vypnite, až potom uložte na žehliacu dosku.
  • Nezabudnite prejsť žehlený povrch ešte raz po každom zložení textílie – takto zároveň zminimalizujete objem látky a dokážete ju pekne uložiť do skrine.
  • Nezabudnite pravidelne čistiť povrch žehličky a takisto odvápňovať nádobku na vodu, aby sa nezanášala vodným kameňom a zbytočne tak nepoškodzovala bielizeň.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.