Astmatici a výber posteľnej bielizne

Čistým nádychom k zdravému spánku

O kvalitný spánok nás môžu pripraviť rôzne faktory vonkajšieho prostredia, ale aj choroby. Pomerne častými narušiteľmi spánku bývajú prejavy astmy či alergií, s ktorými je však možné účinne bojovať. Nielen užívanie liekov, cvičenie a pravidelné utieranie prachu udržiavajú príznaky astmy na uzde. Dôležité je vyhýbanie sa alergénom, čo docielite vhodným zariadením príbytku. Dajte si záležať najmä na spálni, pre ktorú sú základom kvalitne spracované vankúše, paplóny – napríklad z polyesterového vlákna – a obliečky.

Medzi príčiny vzniku tohto ochorenia patrí genetická predispozícia, mechanizmy imunologickej alergickej odpovede, neimunologické mechanizmy, ku ktorým sa radí zvýšená námaha, infekcia či psychický stav, ale aj znečistené prostredie. Medzi spúšťače astmy zaraďujeme tiež alergény ako zvieracia srsť a perie, pridávajú sa aj plesne, stres, potravinové zložky či cigaretový dym. Práve fajčenie a nezdravý životný štýl sú častými predpokladmi pre vznik tohto ochorenia.

Čo stojí za vznikom astmy

Astma je čím ďalej tým častejšie sa vyskytujúce ochorenie dýchacích ciest, ktoré sú precitlivené na rôzne podnety, ako prach, príliš veľký chlad, emócie, prudké zmeny počasia alebo fyzická námaha. Astmatický záchvat sa prejavuje dýchacími ťažkosťami, pískavým dychom, dráždivým kašľom, neschopnosťou normálne rozprávať či tlakom na prsiach.

Prečo je astma nebezpečná

„Nekontrolovateľná astma môže prejsť do štádia, keď sú zmeny v tkanivách nezvratné a dýchacie cesty nenávratne poškodené. Astmatický záchvat spôsobuje uzatváranie dýchacích ciest, to môže spôsobiť kŕč, ktorý sa môže vyvinúť až v dusenie. Astma je nebezpečná, pretože jej záchvaty sa objavujú kedykoľvek a kdekoľvek, často nekontrolovane. Čistá spálňa a vhodne vytvorené prostredie na spánok je potrebné predovšetkým preto, aby sme nechcene neaktivizovali spúšťače astmy. Ak už ste pacient, je potrebné myslieť na to, aby ste pri sebe vždy mali záchranný liek,“ vysvetľuje a odporúča zdravotná sestra Agneša Sleziaková z ambulancie pneumológie a ftizeológie.

Vedeli ste, že?
Prakticky každý astmatik trpí zároveň alergiou. Ak vám diagnostikovali akýkoľvek typ alergie, postavte sa k tomu zodpovedne a nevyhýbajte sa liečbe. Práve neliečená alergia môže často prerásť do astmy alebo iných závažných dýchacích ochorení.

Narušitelia spánku

Prejavy astmy, alergie či iných dýchacích ťažkostí vedia potrápiť počas dňa aj noci. V noci však človeka neoberajú len o energiu, ale aj o drahocenný spánok, vďaka ktorému je každý schopný plnohodnotne fungovať. Neutíchajúce prejavy, ako kašeľ, upchatý nos, sťažené dýchanie či tlak na hrudi častokrát nedovolia poriadne si oddýchnuť a zregenerovať telo i myseľ. Krátkodobý nedostatok spánku ľudský organizmus bez väčších problémov zvládne, no dlhodobo sa tak existovať nedá. Dobrou správou je, že ako takmer pri každom tzv. narušiteľovi spánku si môžete pomôcť aj v tomto prípade.

V spálni je potrebné zredukovať textílie, pretože sa v nich zachytáva prach. Závesy nahraďte žalúziami a znížte počet vankúšov. Ak sa nechcete vzdať koberca, vyberte si typ s krátkym vlasom. Obzvlášť si dajte záležať na výbere matracov, vankúšov, paplónov a posteľných obliečok.

Siahnite po prvotriednej posteľnej výbave

Matrac by mal byť priedušný a kvalitný. Pre zachovanie jeho vlastností a životnosti sa odporúča zakúpiť aj matracový chránič. Pre alergikov a astmatikov má ešte jeden dôležitý význam – eliminuje výskyt roztočov. Namiesto matraca sa zachytia na chrániči, ktorý jednoducho vyperiete.

Pre astmatikov by mali byť jednoznačnou voľbou kvalitne spracované paplóny a vankúše obsahujúce výplň z jemného, dutého, priestorovo tvarovaného vlákna vo forme vločiek, vďaka čomu pri správnej starostlivosti zabezpečia maximálnu čistotu. Je možné ich prať na 60 °C, niektoré dokonca i na viac. Najlepšou alternatívou sú vankúše a paplóny s čiastočkami striebra, ktoré aktívne zabraňujú prítomnosti mikroorganizmov, a preto sú vhodné pre alergikov, astmatikov, deti a všetkých, ktorí dbajú na prísnu hygienu.

TIP
Zariaďujete spálňu pre astmatika? Začnite už pri kúpe postele. Namiesto typu s čalúneným čelom vyberte posteľ z masívneho dreva – ľahšie sa tak zbavíte prachu. Ľuďom s dýchacími ťažkosťami sa zároveň neodporúča mať posteľ s úložným priestorom, pre ktorý lôžko stráca vzdušnosť.

Netreba zabúdať na výber posteľnej bielizne. Plachty vyrobené z bambusu sú luxusným produktom poskytujúcim hebkosť, vynikajúcu savosť a priedušnosť. Spomedzi obliečok je vhodné vybrať si materiály, ktoré je možné žehliť a prať minimálne na 60 °C. V lete ochladí džersej, počas celého roka potešia satén, damask či hladká bavlna.

TIP
Obliečky vymieňajte minimálne raz týždenne. Zdá sa vám to príliš často? Vaše dýchacie cesty sa vám za to poďakujú spokojnejším spánkom.

Upratovaním k lepšiemu spánku

Keďže by sa astmatici mali vyhýbať bežným pracím a dezinfekčným prostriedkom, žehlenie je jednou z vhodných foriem dezinfekcie. Ďalšou možnosťou je čistenie parou, ktoré je šetrné a ekologické. Pokiaľ ide o sušenie, odporúča sa interiérové, kde sa na bielizeň nenachytajú čiastočky peľu. Vhodnou alternatívou je v tomto prípade aj sušička, ktorá navyše odstraňuje vlasy a chlpy.

Starostlivosť o posteľné materiály však nie je všetko. Dôležité je pravidelné utieranie prachu, vysávanie, pranie závesov, čistenie kobercov a udržiavanie čo najvyššieho stupňa hygieny v celom dome či byte. Precízna eliminácia alergénov zmierni prejavy alergií a astmy, čím zároveň dopomôže k lepšiemu a zdravšiemu spánku.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.