Alergici a vhodné posteľné materiály

Sladký spánok pre všetkých

Príchod jari je pre alergikov najťažším obdobím v roku. Vonku všetko kvitne a je takmer nemožné vyhnúť sa alergénom. Peľová alergia, ľudovo povedané senná nádcha, nám dokáže poriadne strpčiť život, avšak negatívny dopad na spánok má aj alergia na prach, roztoče či astma. Ak ste alergici, mali by ste dbať na výber vhodných posteľných materiálov a pravidelnú hygienu posteľnej bielizne. Ako na to?

Ako alergia pôsobí na spánok

Dostatočne dlhý výživný spánok je dôležitý pre naše každodenné fungovanie a pevné zdravie. Alergia sa často prejavuje nočným pokašliavaním, sťažením dýchania, kýchaním alebo svrbivou pokožkou. Ak sa počas noci budíte s podobnými príznakmi, je dôležité prísť na koreň problémov. Základom je vyšetrenie a testovanie u imunológa/alergiológa, ktorý u vás potvrdí výskyt alergie. Najčastejšou príčinou alergických prejavov býva alergia na prach, roztoče, srsť alebo peľ.

Prachové roztoče

Prachové roztoče sú malé stvorenia, menšie ako jeden milimeter. Obľubujú teplé a vlhké priestory a práve preto je posteľná bielizeň tým najlepším miestom pre ich kolonizáciu. Ak sa tak stalo, ste počas celej noci vystavení prachovým roztočom, čo vedie k nočným alergickým symptómom, ako sú kýchanie, kašeľ a svrbenie.

Srsť vašich domácich miláčikov

Chlpom po vašich štvornohých miláčikoch sa úplne nevyhnete ani pri každodennom vysávaní. Zmierniť príznaky alergie môžete tak, že vašim miláčikom znemožníte vstup do spálne. Spoločné spanie so psíkom alebo mačkou v posteli by malo byť tabu.

TIP
Ak ste alergickí na peľ z kvitnúcich stromov a tráv, počas peľového obdobia by pre vás mal platiť zákaz spania pri otvorenom okne. Vetrajte radšej nárazovo niekoľkokrát denne, počas noci spite pri zavretom okne.

Pozor na posteľnú výbavu

Alergici by mali dbať na používanie špeciálnej posteľnej bielizne, paplónov a matracov s antibakteriálnou a antimikrobiálnou úpravou. Niektoré paplóny obsahujú čiastočky striebra aktívne zabraňujúce prítomnosti mikroorganizmov, ktoré môžu zhoršovať alergie.

Paplóny určené alergikom mávajú výplň zo syntetického vlákna. Vďaka tomu je možné ich prať aj pri vysokých teplotách, ktoré by prírodnú výplň zničili.

Ak máte citlivú pokožku a sklon k atopickému ekzému, dôležitý je pre vás výber vhodnej posteľnej obliečky a plachty. Obliečka by vás pri kontakte s pokožkou nemala iritovať a spustiť svrbenie. Vhodné sú prírodné materiály, najmä nebielená stopercentná bavlna.

TIP
Obliečky aj plachty by ste mali prať minimálne na 60 °C a po vyschnutí okamžite prežehliť.

Nezabúdajte meniť obliečky

Posteľné obliečky a prestieradlo by sme mali meniť aspoň raz za dva týždne. To však neplatí pre alergikov, astmatikov a ľudí trpiacich na atopický ekzém. Tí by mali meniť posteľnú bielizeň minimálne jedenkrát týždenne. Ak ste prekonali infekčné ochorenie, bielizeň by ste mali vymeniť hneď po skončení choroby.

Možno sa vám to zdá zbytočne často, no netreba zabúdať, že v posteľnej bielizni sa nahromadí množstvo vecí, ktoré voľným okom nevidíme. Dlho nevymenená plachta v sebe ukrýva odumreté kožné bunky, roztoče, telesné sekréty aj pot. Takto znečistené prestieradlo môže zhoršiť prejavy alergie, spustiť ekzém alebo spôsobiť vznik kontaktnej dermatitídy.

Časté pranie posteľnej bielizne odporúčame aj v nasledujúcich prípadoch:

  • Máte citlivú pokožku alebo sa u vás v minulosti vyskytol ekzém.
  • Máte infekciu na koži alebo mieste, ktoré je v kontakte s plachtou a bielizňou.
  • Veľa sa potíte.
  • Delíte sa o svoje lôžko s domácim miláčikom.
  • Zvyknete v posteli jedávať.
  • Nosíte si do postele predmety zvonku, ako napr. notebook.
  • Chodíte spať neosprchovaní.
  • Spíte nahí.

Ako ešte pomôcť?

Samotná výmena matracov a posteľnej bielizne za tie antibakteriálne spravidla nestačí. Ak ste alergik alebo astmatik, je dôležité zamerať sa na spálňu ako celok. Závesov, záclon a kobercov by ste sa mali úplne vyvarovať. Ak si však domácnosť bez nich nedokážete predstaviť, odporúčame dodržiavať nasledujúce zásady:

  • Závesy aj záclony pravidelne čistite parným čističom. Žalúzie čistite od prachu aspoň raz týždenne.
  • Pravidelne vysávajte koberce.
  • Zbavte sa množstva ozdobných vankúšikov. Deťom do postele nedávajte plyšové hračky. Ak to nie je možné, dbajte na ich pravidelné pranie v práčke.
  • Prach v spálni utierajte navlhčenou handričkou, na ktorej sa čiastočky prachu zachytia a nerozvíria po miestnosti.
  • Oblečenie uchovávajte v uzavretej skrini a nie voľne prevesené cez stoličku.
  • Posteľ usteľte až po dôkladnom vyvetraní perín. Používanie prehozu sa neodporúča.

Ste alergik alebo astmatik? Ako zvládate vaše ochorenie a starostlivosť nielen o seba, ale aj o svoju domácnosť? Máte overené tipy, ktoré vám pomáhajú lepšie zvládať vaše choroby? Podeľte sa o ne, možno si tak vzájomne môžeme pomôcť!

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.