Výhody a nevýhody partnerského paplóna

Pod jednou perinou

Manželský paplón nebol v našich domácnostiach vždy bežným javom a ešte donedávna sme ho poznali skôr z amerických filmov. Možno za to môže kinematografia, možno cestovateľské zážitky, ale paplóny pre dvoch si razia svoju cestu aj do našich spální. Ako je to s partnerským paplónom naozaj? Oplatí sa do neho investovať, alebo ide o krátkodobý trend?

Romantika verzus roztržky

Pritúlenie sa k milovanému človeku a spoločné zaspávanie pod jedným paplónom znie romanticky, ale len dovtedy, kým sa nezačnú roztržky. Problémov môže byť viac. Tým prvým je hrúbka a výplň periny. Nie každému vyhovuje to isté a kým jeden preferuje ľahší paplón z dutých polyesterových vlákien, ten druhý si oddýchne pod hutnejšou perinou z prírodných materiálov. V ponuke možno nájsť letné, celoročné, ale aj hrubšie „zimné“ dvojpaplóny.

Vhodný výplňový materiál závisí aj od našej vlastnej termoregulácie. Kameňom úrazu je tiež poloha, v akej spávame. Spoločný partnerský paplón je vhodný pre páry, ktoré počas spánku nemenia polohy. Ak sa pretáčate, odkopávate, každý váš pohyb bude ten druhý cítiť.

O svoje skúsenosti sa s nami podelila aj Lucia, ktorá aktuálne žije v USA: „S manželom sme sa prisťahovali do štátov pred viac ako rokom. Bývame v prenajatom byte s klasickou americkou posteľou, ktorá je na naše pomery obrovská. Súčasťou postele bol aj jeden veľký paplón a tenší prehoz. Vydržalo nám to pod ním asi mesiac. Každú noc sme doslova bojovali o svoju časť prikrývky. Bolo to frustrujúce.“

Ako je to vo svete

Americký magazín Forbes uverejnil zaujímavý rebríček 27 krajín, ktoré sa oplatí navštíviť v roku 2020. Britský reťazec The Original Bed Co rebríček prebral a zisťoval, ktoré krajiny zo zoznamu preferujú používanie partnerského paplóna a ktoré sú vyznávačmi dvoch single paplónov.

Z „výskumu“ vychádza, že dvojpaplónový systém je rozšírený vo väčšine európskych krajín. Výnimku v západnej Európe tvorí Francúzsko a Veľká Británia. Manželský paplón očakávajte pri návšteve väčšiny ázijských krajín a Severnej aj Južnej Ameriky.

Kate Watson-Smyth je britská žurnalistka a spisovateľka, autorka kníh o interiérovom dizajne a zakladateľka blogu Mad About the House. Kate hovorí, že až 61 % Britov sa budí unavených, a až 45 % ľudí priznalo, že počas noci zle spia, pretože nechcú budiť či obmedzovať partnera. Dôvodom zlého spánku ja často partnerský paplón, ktorý je v UK považovaný za normu.

Trendy sa menia

Chceme to, čo nemáme. To nie je žiadne heslo, ale fakt, ktorý odobrí každý terapeut či psychológ. A tak vás neprekvapí, že kým trend spoločného paplóna sa pomaly dostáva aj na Slovensko, v zahraničí od neho začínajú upúšťať. Američania majú pre spanie pod dvomi perinami aj pomenovanie: Scandinavian sleep method (v preklade Škandinávsky spôsob spania) a stále viac ľudí prichádza na túto „novú“ prevratnú metódu 😊.

Ak vám je romantická predstava pod jednou perinou predsa len bližšia, môžete si partnerský paplón zaobstarať aj u nás. V ponuke nájdete dvojpaplón v rozmeroch 240 x 200 cm alebo o čosi menší paplón vo veľkosti 200 x 200 cm.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.