Kuchynské zástery pre (ne)šikovné gazdinky

Vkusne v kuchyni

Mnohí si kuchynské zástery spájajú so začínajúcimi gazdinkami, ktoré sa učia variť. Málokto však vie, že zástera na varenie je omnoho viac ako len pomoc pre (ne)šikovné gazdinky. Nemá byť iba slávnostným kuchynským odevom, po ktorom siahneme vo sviatočný čas. Zástera zastáva viacero významných úloh a je užitočným pomocníkom pri kulinárskych kreáciách.

Neslávna história

Kuchynská zástera bola bežnou súčasťou našich kuchýň po druhej svetovej vojne. Obraz milujúcej ženy v zástere, ktorá obkolesená deťmi a s úsmevom na perách pripravuje večeru, je známy určite aj vám. Minimálne zo starých filmov a prvých komerčných reklám.

Zástera sa nechtiac stala symbolom ženy v domácnosti, ktorej ambície nepresiahnu steny kuchyne. Feministické hnutia bojovali proti tomuto stereotypnému obrazu žien a aj vďaka nim je zástera opäť na výslní. Nie však ako doplnok žienky domácej, ale ako dôležitá súčasť modernej kuchyne, a to z viacerých dôvodov:

Chráni suroviny pred znečistením

Ani si to neuvedomujeme, no oblečenie, ktoré máme na sebe počas dňa, je plné nečistôt. Na prvý pohľad čistá blúzka je plná mikróbov, ktoré voľným okom nevidieť. Tie sa môžu ľahko preniesť do jedla a zapríčiňujú nepríjemné zdravotné problémy. Jednoduchým spôsobom, ako toto riziko znížiť, je používať zásteru. Tá suroviny ochráni aj pred prachom alebo vlasmi usadenými na našom oblečení.

Vedeli ste, že?
Kuchynská zástera chráni jedlo pred znečistením, len keď je čistá? Je to logické, však? Zásteru by sme mali pravidelne prať, a to aj v prípade, že na nej nie sú viditeľné fľaky. Odporúča sa mať niekoľko kusov. Vďaka tomu ich môžeme prať aj po každom varení.

Chráni nás pred úrazmi

Pri varení a pečení by sme mali byť vhodne oblečení. Široké volány, strapce, trčiace šnúrky a aplikácie nie sú pre prácu s potravinami vhodné. Široká tunika v blízkosti horáka je veľkým rizikom požiaru. Dlhé náhrdelníky a aplikácie zas môžu pristáť v horúcom obsahu hrnca či v oleji. Ani neviete, ako – a katastrofa je na svete. Dobre padnúca zástera naše oblečenie zjednotí, a tým minimalizuje riziká úrazu.

Chráni naše oblečenie

Škvrny od oleja, kakaa či čučoriedok patria k najťažšie vyprateľným škvrnám vôbec. Pri varení a pečení je riziko zašpinenia sa obrovské. Prečo si ničiť oblečenie častým praním, keď možným fľakom dokážeme predchádzať? Navyše, keď vieme, že si nemusíme dávať pozor na škvrny, ide nám to v kuchyni omnoho rýchlejšie.

Vytvoria teplo domova

Nezabúdajme ani na estetickú stránku kuchynských záster. Pekná zástera zavesená na stene rozjasní aj strohý interiér. Kuchynské textílie dokážu navodiť teplo domova. V kombinácii s kuchynskou chňapkou a utierkami vytvoria krásne kombo a priestor farebne zjednotia.

Tip na záver
Kuchynské textílie sú úžasným doplnkom aj počas sviatkov. Vyberte si z ponuky špeciálnych sviatočných prestieraní a záster s vianočným motívom. Ak preferujete jednoduchosť, k vianočným sviatkom dokonale ladí červená, zlatá alebo zelená farba. Vianočné textílie vám zútulnia adventný čas, a pritom zostávajú praktické a funkčné. Ideálny doplnok!

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.