Štýlový savoir-vivre na slávnostnom stole

Vkus a bontón pri stolovaní

Inšpirujte sa a odhaľte s nami, ako sa dá elegantne naaranžovať stôl a pripraviť ho v exkluzívnom štýle. V období Veľkej noci, Vianoc, narodenín či iných významných sviatkov všetci túžime posadiť sa k stolu s rodinou či priateľmi a spoločne sa najesť. Pri týchto príležitostiach by aj v rodinách mali platiť prísnejšie pravidlá etikety stolovania a hostiteľovi by malo záležať na patričnej výzdobe sviatočnej tabule.

Pre etiketu v zmysle spoločenského správania Francúzi požívajú výraz „savoir-vivre“ – umenie žiť. Spoločenský život chápu ako príležitosť užívať si všetky krásy a radosti života. Príjemné stolovanie, ohľaduplnosť alebo potreba vzbudzovať v ostatných ľuďoch pocit radosti je kľúčom k úspešnému a šťastne prežitému životu. Savoir-vivre znamená dobré vychovanie a znalosť bontónu. Savoir-vivre majú ľudia, ktorí s citom a gráciou prechádzajú každou spoločenskou situáciou, od dress code cez hostiteľstvo až po platenie v reštaurácii.

Kúzlo sa ukrýva v jednoduchej elegancii

Správne prestretý stôl nám umožňuje bez problémov sa najesť a napiť. Avšak stôl, ktorý je i estetickým zážitkom, zvyšuje náš pôžitok z jedla, dodáva nám chuť a vytvára dobrú náladu. Stôl musí byť udržiavaný v čistote, nevyhnutný je aj vkusný aranžmán. Prestretý stôl musí zodpovedať charakteru pohostenia, ktoré bude podávané, zapadať do interiéru miestnosti a vytvárať s okolím harmonický celok.

Jedálenský stôl by mal byť umiestený tak, aby bol zo všetkých strán voľný a prístupný – ako pre hostí, tak aj pre obsluhu. Pri prestieraní podľa pravidiel etikety sa nezaobídeme bez kvalitného látkového obrusu a takisto látkových obrúskov. Základom je jednoduchý, často čisto biely obrus, ktorý podtrhne celkový pohľad na stôl. Voliť môžete aj svetlejšie pastelové farby, v zimných mesiacoch zase tmavé obrusy v kombinácii s metalickými efektmi.

Pohrajte sa s farbami a tvarmi

Vhodné je tzv. viacvrstvové prestieranie, ktoré sa skladá z obrusu (eventuálne ešte podloženého mäkším podkladom, tzv. moltonom), na ktorom je rozprestretý ešte jeden alebo viac ďalších obrusov (tzv. napron), ktoré môžu buď tvarom, alebo farebne ladiť s hlavným obrusom. Napron je zvyčajne štvorcový, preto sa hodí na stoly v tvare štvorca, behúň je dlhý šál (štóla), ktorý poslúži na dozdobenie pozdĺžneho stola.

Pre oficiálne večere môže byť použitý vyšívaný obrus položený na obruse odlišného tónu. Na veľmi formálne príležitosti sa používa kvôli väčšej elegancii biely damaskový obrus, na ktorom strieborné príbory a poháre z krištáľového skla krásne žiaria.

Obrúsky bývajú buď papierové, slúžiace na utieranie úst po a v priebehu jedla, alebo látkové, ktoré si kladieme do lona, aby sme si neušpinili oblečenie. Menšie veľkosti obrusov môžete použiť ako efektnú dekoráciu k ďalším obrusom z ponúkaného sortimentu. Obrúsok by mal plynule nadväzovať na obrus presahujúci dosku stola (minimálne 20 cm). Po poslednom chode obrúsok ležérne zložíme tak, aby stopy po omáčkach, rúži a červenom víne boli zabalené dovnútra, a odložíme na stôl vedľa taniera. Papierový obrúsok nechávame na stole, po ukončení chodu ho zložíme a odkladáme na tanier.

Vedeli ste, že?
Vo Francúzsku sa stretávame s pojmom „la serviette“. Rovnako aj u nás je látkový obrúsok položený buď na tanieri, alebo po ľavej strane taniera. Pokiaľ sa nechceme dopustiť faux pas, nie je vhodné, aby sme si látkové obrúsky zastrkávali za golier košele alebo si ich omotávali okolo tela. Chambon vo svojom „Dictionnaire du savoir-vivre“ z roku 1907 píše, že obrúsok nie je určený na to, aby sme si ním čistili tanier, poháre či príbor. Obrúsok zložený na trikrát sa pokladá na kolená a nie je dovolené ho rozložiť celý.

TIP
Súčasťou slávnostnej tabule majú byť textilné obrúsky z kvalitného materiálu, pričom na okrajoch môžu mať ozdobný lem, strapčeky alebo čipku. Samotné skladanie obrúskov je veľké umenie. Jednoduchý je napríklad trojuholník, kapsa je o niečo zložitejšia, no a ruža alebo vejár sú dosť prácne. Na stole však potom rôzne obrazce pôsobia efektne. Pokiaľ sa vám do týchto kreácií nechce, použite krúžky na obrúsky. Zvyčajne mávajú rôzne tvary a sú vyrobené z najrozličnejších materiálov.

I keď už bude váš stôl vyzerať so servisom a textíliami slávnostne, nie je na škodu tabuľu ešte dozdobiť. Sviežo bude vyzerať s čerstvými kvetinami, ktoré miestnosť naviac pekne rozvoňajú. Odporúčajú sa skôr malé vázičky a drobné kytičky, aby ste na seba cez tieto dekorácie videli.

Na Vianoce môžete použiť čerstvé ihličnaté vetvičky, imelo, prípadne drobné sklenené či metalické ozdoby. Aj jedna sviečka dodá striedmo prestretému stolu slávnostnú atmosféru. Snažte sa dekorácie zladiť a pamätajte, že menej je niekedy viac. Každý prípadný formálny nedostatok dokáže ako kúzelným prútikom zmazať dobrá nálada a príjemná atmosféra, ktorú svojej rodine a priateľom vytvoríte.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.