Vianoce do každého interiéru

Farby, vzory, materiály

Vianoce sú za dverami a s nimi aj čas dekorovania a užívania si čarovnej až rozprávkovej atmosféry. Obdobie, kedy zdobenie začínalo i končilo vianočným stromčekom a sústreďovalo sa len na obývaciu izbu, je dávno preč. Dnes zdobíme naprieč celým bytom, počnúc predsieňou a slávnostnou štedrovečernou tabuľou končiac. Inšpirujte sa naším výberom a nestarnúcou vianočnou klasikou.

Návrat k tradíciám

Akú farbu si predstavíte, ak vám niekto povie slovo Vianoce? Najčastejšie to bude pravdepodobne červená, zelená a biela. Tieto kombinácie sú s nami späté od nepamäti a stali sa neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Návrat k zdobeniu v tradičných farbách a vzoroch sa teda nestáva trendom, práve naopak, ide o nadčasovú voľbu, ktorá len tak neomrzí a vydrží doma roky.

Vianočné ladenie so zelenými a prírodnými doplnkami bude mať v spálni vysoko relaxačný účinok.

Ako v prírode

Zelená je najstaršou farbou Vianoc, vídame ju všade okolo nás, predstavuje prírodu v interiéri, evokuje pokoj a je symbolom večne zelených rastlín. Kombinácia zelenej farby s prírodnými doplnkami či motívmi, ako sú stromy, vtáky a sneh, bude upokojujúcim a oku lahodiacim elementom. Môže byť práve výbornou voľbou do spálne, ktorá by mala byť farebne neutrálna a pôsobiť harmonickým dojmom. Vybrať si môžete obliečky v nadčasovej sivej farbe so zasneženým vzorom a kombinovať ich s vankúšikmi výraznej farby či mäkkými dekami s prírodnými motívmi.

Vedeli ste, že?
Zelené rastliny ako brečtan, imelo či borovicové halúzky používali ľudia už v minulosti, kedy im mali pripomínať, že zima nepotrvá večne a čoskoro príde jar.

Nezameniteľná červená

Azda najklasickejšia farba Vianoc vo väčšine domácností je práve červená. Ponúka široké pole možností dekorovania, či už na doplnkoch, stromčeku, alebo textíliách. Najčastejšie ju nájdete v kombinácii s bielou, zlatou či zelenou, s ktorou sa farebne perfektne dopĺňa. Evokuje v nás teplo a jej kombinácie s tradičnými vzormi ako stromy, hviezdy, vločky či nadčasové káro sa stávajú najviac obľúbenými dekoráciami v období Vianoc naprieč celým svetom.

Vedeli ste, že?
Červená farba v tomto prípade symbolizuje krv Ježiša. Tiež ide o farbu biskupských rób, práve z toho dôvodu je v tomto šate zobrazovaný ako Mikuláš, tak aj Santa Claus.

TIP
Voľte červenú farbu ako doplnkovú. Je farbou sily a tepla, často sa spája s predstavou luxusu. Je síce optimistická, ale aj silno energetická, vo väčšom množstve preto môže zvyšovať tlak, pôsobiť agresívne či vyvolávať strach.

Aj biela môže mať veľa podôb – v odtieni, textúre či materiáli.

V zasneženej krajine

Biele doplnky sú univerzálne, nadčasové a ľahko kombinovateľné so všetkými ostatnými farbami. Navyše, k dispozícii máme množstvo odtieňov, a hrať sa dá aj so štruktúrou či textúrou. Pocit zasneženej atmosféry si môžeme navodiť aj doma, či už obrusom s vločkami, alebo panensky bielymi obliečkami. Vankúš v pletenom vzhľade bude iste ideálnym doplnkom pre tú správnu vianočnú hygge atmosféru – nakombinujete ho s každým štýlom a akoukoľvek farbou.

TIP
Monochromatické zdobenie, teda zdobenie v jednej farbe, je trendom posledných rokov. Nemusíte sa báť skombinovať viacero zdanlivo nesúrodých odtieňov jednej farby dokopy. Finálne stvárnenie bude pôsobiť veľmi subtílne a elegantne. V takom prípade je viac než dovolené spájať rôzne vzory textúr a materiálov. Výsledok bude očarujúci.

Štedrovečerná tabuľa by mala byť slávnostne vyzdobená.

Slávnostné stolovanie

Štedrovečerný stôl si jednoznačne zaslúži byť prestretý vysoko slávnostne až opulentne. Je viac než vítané nazdobiť ho dekoráciami, kvetmi, čečinou či kombinovať viac farieb. S mierou môže byť prezdobený i preplnený, mal by však stále zabezpečovať dostatok miesta a komfortu aj na reálne stolovanie.

Základom by mal byť kvalitný podkladový obrus, na ktorý môžeme naaranžovať ďalší obrus či behúň inej farby, alebo rozmiestniť prestieranie s vianočným motívom. Nezabudnite na bavlnené obrúsky, ktoré dodajú tú správnu slávnostnú atmosféru a sú ekologické. Ozdobte stoličky mäkkými vankúšikmi a dekami pre príjemnejšie sedenie.

TIP
Myslite na to, že aj samotný hostiteľ by mal vyzerať pred i počas štedrovečernej večere slávnostne a čisto. Zástera so zaujímavým vzorom zabezpečí štýl počas príprav, ale starostlivo ochráni i slávnostné oblečenie.

Malá rada na záver

Vyzdobenie domácnosti je len pomyselnou čerešničkou vianočnej atmosféry. Tá pravá atmosféra je o nás, našich chvíľach s najbližšími a spomalení počas vianočných sviatkov. A keď sa tieto dve veci spoja, nič nám nebráni prežiť krásne a pohodové Vianoce.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.