Vytvorte si hygge pomocou jednotlivých doplnkov

Drobnosti pre radosť

Určite ste už počuli o slovíčku hygge. Nejde však len o slovo, ale rovno o komplexný koncept, ktorý sa za posledné roky stal doslova fenoménom. Ponúka nám totiž pocit pohody, bezpečia, radosti, ale aj lásky. Niet divu, že toto škandinávske slovo pobláznilo toľko ľudí.

Pohodlie nadovšetko

Pôvod slova hygge nie je úplne jasný. Používa sa v Dánsku aj Nórsku a dalo by sa preložiť ako „cítiť sa dobre“. Niektorí ho spájajú so starou nórčinou a slovom hygga, čo znamená pohodlie. Nech je však jeho pôvod, aký chce, dôležitejšie je, čo predstavuje – pocit útulnosti, spokojnosti a maximálnej pohody pri užívaní si jednoduchých vecí.

Podstatou hygge je schopnosť žiť tu a teraz, prežívať prítomné chvíle a všímať si maličkosti. Dôležitou esenciou tohto životného štýlu je starostlivosť o seba. Nie je hanba rozmaznávať sa, naopak. Doprajte si kus koláča navyše, vytiahnite sviatočný servis a pripravte si šálku teplého čaju a keksy. Že ten čínsky porcelán je len pre návštevy? Chyba! Vy sami ste na prvom mieste, hýčkajte sa a starajte o seba s úctou. Stačí drobná zmena a vaše vnútro vám poďakuje.

Hygge pre dlhé zimné večery

Dáni vytvorili hygge, aby dokázali prežiť dlhú zimu. Málo slnka a sychravý deň za dňom nie sú práve ideálne podmienky pre optimizmus a veselosť. Stačí aj naša slovenská upršaná jeseň a zachmúrené tváre ľudí v uliciach.

Dáni si začali všímať maličkosti a nielen to, oni tie maličkosti začali vyhľadávať a tvoriť. No a čo, že je vonku sychravo. O to lepší dôvod zapáliť sviečky v celom byte, upiecť voňavý koláč, natiahnuť si pohodlné teplé oblečenie a pri šálke šípkového čaju si prečítať obľúbenú knihu.

Meik Wiking, autor bestselleru Malá kniha hygge a výkonný riaditeľ Výskumného ústavu šťastia v Kodani, hovorí: „Hygge je pre Dánov tak dôležitou súčasťou života, že sa považuje za určujúci znak našej kultúrnej identity a neoddeliteľnú súčasť našej DNA. Zameriavame sa na maličkosti, na ktorých naozaj záleží. Trávime viac kvalitného času s rodinou a priateľmi a užívame si to dobré, čo nám život ponúka.“

Možno aj vďaka hygge a národnej „posadnutosti“ urobiť zo všedného krásne je Dánsko pravidelne na čele rebríčka najšťastnejších krajín sveta. A to aj napriek ich neslávne známym zimám.

Ako začať?

Prvým a najjednoduchším krokom je úprava interiéru a miest, kde trávite najviac času. To znamená, aj vaše pracovisko.

1. Tlmené svetlo pridá na útulnosti

Keď sa povie hygge, až 85 % Dánov si ako prvé vybaví sviečky. Jemné, tlmené svetlo je základom príjemnej atmosféry. Spadajú sem sviečky, malé vianočné svetielka, ale aj krb.

2. Vôňa domova

Každý príbytok má svoju jedinečnú vôňu. Nie je však krajšia vôňa domova ako práve upečený chlieb alebo koláč. Ak si s kuchyňou veľmi nerozumiete, podporte útulnú atmosféru vonnou sviečkou, éterickým olejom alebo vonnými tyčinkami. Ideálna je vôňa škorice a klinčekov.

3. Mäkučká prikrývka

Textílie, deky, prehozy či mäkké vankúšiky, do ktorých sa ponoríte po náročnom dni. To je tá pravá hygge pohoda. Dáni preferujú čistý dizajn a prírodné materiály, najmä vlnu. Netlačte sa však do štýlu, ktorý vám nie je prirodzený. Mať niečo len preto, že je to trendy? To nie je hygge. Nepozerajte preto na aktuálne módne vychytávky, ale vyberajte podľa svojho vkusu a vnútorného pocitu.

TIP NA DARČEK
Doprajte hygge pohodu aj vašim najbližším. Praktickým tipom na darček je sada hrejivej deky, pletenej obliečky na vankúš a posteľnej obliečky v rovnakom dizajne. Deka aj vankúš sú vyrobené zo 100 % bavlny a minimalistický pletený vzor doplní akýkoľvek interiér. Flanelové posteľné obliečky sú zas ideálne na prichádzajúce zimné mesiace. Flanel je mäkký, teplý a mimoriadne útulný.
Ako vkusnú vianočnú výzdobu oceníte sadu pletenej deky, vankúšovej obliečky, mikulášskej ponožky a posteľných obliečok v nadčasovom suomi dizajne.

4. Zostaňte offline

Byť prilepený na displeji telefónu či tabletu nie je hygge. Odložte technológie a venujte sa ľuďom, ktorí sú okolo vás, tí virtuálni počkajú. Zahrajte sa s rodinou spoločenskú hru, pripravte spoločne večeru, rozprávajte sa alebo si čítajte. Odporúčame niektorú z kníh s hygge tematikou:

  • Meik Wiking – Malá kniha hygge, Dánske umenie šťastného života, vydavateľstvo LUKA, 2017
  • Marie Tourell Soderberg – Hygge, dánske šťastie ukryté v maličkostiach každodenného života, vydavateľstvo LUKA, 2017
  • Louisa Thomsen Brits – Kniha o hygge, vydavateľstvo Ikar, 2017

5. Obklopte sa tým pekným

Pred pár rokmi obletela svet knižka Zázračné upratovanie od Marie Kondo. Kniha sa stala svetovým bestsellerom a narobila prievan v bytoch, domoch aj kanceláriách. Jej „zázračná“ metóda upratovania si vyslúžila aj vlastnú TV show a pozrieť si ju môžete aj na Netflixe. Ak by sme z Mariiných múdrostí mali vybrať jednu jedinú, bola by to veta: „Vzbudzuje to vo vás radosť?“. Odpoveď na túto otázku je kľúčová v rozhodovaní, či si vec ponechať, alebo sa jej zbaviť (a je jedno, či hovoríme o oblečení, knihe, svietniku alebo deke). Rovnako pristupujte aj k veciam, ktoré vás obklopujú. Z pohľadu okolo seba musíte mať radosť.

Začnite teda krôčik po krôčiku, prelejte si čaj do porcelánového čajníka, použite podšálku na kávu, prikryte sa mäkučkou dekou a užívajte si chvíľu len pre seba. Hygge predsa spočíva v maličkostiach a má byť o vás.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.