Moje meno je flanel a príjemne vás zahrejem

V obklopení hrejivej hebkosti

Flanelové obliečky sa v posledných rokoch stali obľúbeným materiálom mnohých spální. Ich obľúbenosť spočíva tiež v modernom vzhľade, vysokej jemnosti, mäkkosti, hrejivosti a na dotyk príjemnom pocite. Zima sa blíži, preto sa nenechajte nachytať nepripravení. Boj s ľadovými končatinami vyhráte jedine s flanelovými posteľnými obliečkami.

Z vyhriatej postele vás nikto nedostane

Flanelové obliečky sa vyrábajú buď z kvalitnej 100 % bavlnenej priadze, alebo z vlny a viskózy, no existujú aj syntetické varianty flanelu. Pri výrobe sa však na rozdiel od klasických bavlnených obliečok používa husto tkaná látka s vyššou gramážou, ktorá sa upravuje tzv. „prečesaním“. Vďaka vyčesanému vlasu majú potom obliečky zamatový povrch a svoje typické vlastnosti.

Flanelové obliečky SCANquilt

Vedeli ste, že?
Kvalitné flanelové obliečky sa od tých nekvalitných dajú rozpoznať podľa uvedenej gramáže, ktorá sa obvykle pohybuje okolo 125 g/m2. Ak je uvedená gramáž nižšia, potom majú obliečky aj nižšiu kvalitu.

Pre svoje vlastnosti sa flanel používa na klasické sivé flanelové nohavice, hrejivé pyžamá, košele alebo stále viac obľúbené sezónne flanelové obliečky. Pochmúrne zimné večery si môžete spestriť trendy červenou kockou a vianočnú atmosféru zas navodia obliečky s motívom vločiek a hviezdičiek.

Flanel zahrial aj Marilyn Monroe

Flanel ako látka vychádza z keltských tartanov, ale jeho vznik sa datuje do obdobia 16. – 17. storočia, kedy sa začal objavovať vo Walese. Centrom výroby flanelu boli mestá Newtown, Montgomeryshire a Hay-on-Wye, odkiaľ sa výroba rozšírila do Francúzska a Nemecka. Išlo o teplejší variant vlny, ktorá na ich zimy nestačila. Vďaka teplu a vysokej odolnosti netrvalo dlho a „flanelky“ sa rozmohli v ďalších európskych krajinách. Počas prvej a druhej svetovej vojny využívali vojaci flanel na zahriatie. V 40. a 50. rokoch 20. storočia sa flanelky stali populárne vo všetkých spoločenských triedach. Napriek tomu, že boli stále zakódované ako uniforma manuálnych pracovníkov, začala ich nosiť i Marilyn Monroe či Sean Connery ako James Bond vo filme Goldfinger.

Pranie a sušenie flanelových obliečok

Kvôli špeciálnej úprave je flanel trochu náročnejší na údržbu. Pred praním obráťte obliečky naruby, zapnite a perte na 40 °C. Týmto spôsobom predídete vyblednutiu farieb a inému poškodeniu. Samozrejmosťou by mal byť aj kvalitný prací prostriedok a použitie aviváže. Nevýhodou flanelu je rýchla tvorba žmolkov, ktoré robia obliečky omnoho staršími, než v skutočnosti sú.

V zime býva sušenie o niečo ťažšie než v lete, kedy bielizeň zavesíte vonku a vďaka slniečku vám za pár desiatok minút vyschne. Naopak, výhodou sušenia posteľných obliečok v zimnom období je, že nehrozí, že bielizeň príliš presušíte. Prílišné presušenie bielizni z flanelu neprospieva, preto starostlivo nastavte program sušičky.

TIP
Keď bielizeň pri vešaní vyrovnáte a potom hneď úhľadne zložíte, nie je potrebné ju žehliť. Flanel však po prežehlení vydrží hladší oveľa dlhšie než bežné bavlnené látky.

O flaneli platí, že…

  • Vyrába sa zo 100 % bavlny.
  • Poskytuje vysokú hrejivosť a izoláciu tepla.
  • Nemusí sa žehliť.
  • Nesprávnou starostlivosťou môže dôjsť k zníženej životnosti.

Vyzbrojte svoju perinu týmito mäkkými a hrejivými obliečkami a buďte v bezpečí, flanel vás zaručene zahreje. A nebojte sa, že flanelové obliečky nevyužijete aj v iných než zimných mesiacoch. Zaobstarajte si ich čo najskôr a nechajte sa rozmaznávať hebkosťou flanelu.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.