Ako vytvoriť kreatívne prostredie v detskej izbe?

Zariadenie pre malých veľkých

Atmosféra a prostredie, v ktorom sa pohybujeme a fungujeme, ovplyvňuje nielen nás dospelých, ale i deti. Pri navrhovaní detskej izby treba dbať okrem funkčnosti aj na to, aby bola miestnosť inšpiratívna a podnecujúca vo všetkých rovinách. Je dobré sa vždy zamerať na konkrétny vek, záľuby a preferencie dieťaťa a snažiť sa ich v izbe naplniť a ideálne v priebehu času aj meniť. Pozrime sa spoločne, ako na to.

Alfa a omega – praktický úložný priestor

Od útleho veku je dobré používať jednu zásadu, a to, že sa deti obsluhujú samy. Ak si vedia všetky potrebné veci a hračky podať či vybrať svojpomocne, je pravdepodobné, že si ich budú vedieť aj upratať. Detská izba bude ľahšie udržiavateľná v poriadku. Na to nám vedia poslúžiť rôzne boxy, kufríky, zaujímavé úchytky na skrinkách alebo farebné rozdelenie zásuviek. To, aký poriadok v izbe máme, nám silno ovplyvňuje, ako sa v nej cítime.

Vedeli ste, že?
Montessori nie je len štýl, je to metóda. Vyvinutá bola už na začiatku 20. storočia Mariou Montessori, pričom dieťa si pri nej osvojuje návyky praktickou skúsenosťou s rešpektom na jeho vývoj. Nebojte sa mu to dopriať práve v detskej izbe.

Ako podnietiť tvorivosť?

Ratolestiam vytvorte dostatok priestoru, kde sa budú môcť vyjadriť. Detské pracovné miesto by malo opäť zodpovedať veku a potrebám dieťaťa – ako plochou, tak i vybavením. Nie je však jediné v priestore. Pri menších deťoch sú to rôzne senzomotorické steny, tabuľové či magnetické nátery, na ktoré môžu písať, maľovať alebo lepiť. Pri väčších poslúži aj nástenka, kde si môžu vytvárať svoje kreatívne koláže.

Priestor pre tvorenie nájdeme aj v horizontálnej rovine – koberec alebo podložka je základným prvkom pre hru už od batoľaťa. Doplniť ho môžeme mäkkými prvkami – vankúšmi, plédmi či vrstvením kobercov, ktoré nám zároveň vytvoria príjemné miesto pre oddych popri hre.

TIP
Počuli ste už o tom, že tvorivosť z veľkej časti podnecujú farby? Deti ich samy prirodzene vyhľadávajú. Odporúčame zakomponovať do izby pastelové farby, ktoré sú povzbudivé, ale nie agresívne. Zároveň pôsobia upokojujúco a nerozptyľujú pozornosť.

Posteľ – element, ktorý nesmie chýbať

Vo väčšine prípadov tvorí veľkú časť plochy miestnosti. Okrem kvalitného matraca, paplóna a vankúša je dôležitý aj správny výber posteľných textílií. Tie vedia izbu veľmi pekne zútulniť a dodať jej špecifickú atmosféru. V spoločnej izbe viacerých súrodencov nimi vieme vytvoriť intímny a jedinečný kútik pre každé dieťa, čo je v takýchto prípadoch veľmi dôležité.

TIP
Pri menších izbách odporúčame použiť posteľnú bielizeň jednofarebnú alebo s menším vzorom, vo väčšej miestnosti si môžeme dovoliť bielizeň vo forme odvážnejšej grafiky či farebnosti.

Premeny časom a rastom – ako ich zvládnuť?

Základom je vytvoriť nadčasový a jednoduchý dizajn v základných kusoch nábytku. Farebné preferencie, tapety a vzory na stenách či bielizni sú práve tie prvky, ktoré môžeme postupne obmieňať a môžu tak zodpovedať veku i aktuálnym záľubám a potrebám detí. To nám zároveň vytvára priestor pre zmenu prostredia, ktorá dokáže byť pre dieťa podnecujúca a izbe dodá osobitný a nezameniteľný charakter.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.