Sprievodca spánkom: Výber paplóna a vankúša

Čo brať do úvahy pri výbere?

Na kvalitnej posteli a matraci záleží, no ak túto vlastnosť nebudú mať i paplóny a vankúše, očakávaný výsledok sa nemusí dostaviť. Ako si správne vybrať vankúš a ktoré paplóny vyhovujú vašej citlivosti na teplo či chlad? Pomôžte si praktickým sprievodcom, ktorý vás prevedie výberom tých správnych lôžkovín.

Paplón, ktorým sa radi prikryjete

  • Rozmer: Prikrývka má byť o 20 cm väčšia ako výška človeka. Preto bežne zoženiete nielen štandardný rozmer 140 x 200 cm, ale i 140 x 220 cm. K dispozícii sú taktiež partnerské paplóny o rozmeroch 220 x 200 cm a 240 x 200 cm. Je iba na vás, či chcete s partnerom zdieľať viac ako spoločné lôžko.
  • Povrchový materiál: Tkanina, ktorá je ochranným obalom výplne, pomáha udržiavať paplóny hygienické a priedušné. Či už si vyberiete 100 % bavlnu, 100 % polyester, alebo ich kombináciu, rozhodujúcim kritériom môže byť aj ich špeciálna povrchová úprava (napríklad antimikrobiálna, Easy Care a pod.).
  • Výplň: Tvoria ju syntetické alebo prírodné materiály, pričom navzájom od seba preberajú tie najlepšie vlastnosti. 100 % polyester garantuje termoreguláciu a mäkkosť, zmes jemných dutých a priestorovo tvarovaných vlákien prináša nadýchanosť, ľahkosť výrobku, hebkosť a vysokú izoláciu tepla. Perie zase je zdravotne neškodné (počas výroby prechádza sterilizáciou pri teplote 130 °C).
  • Stupeň hrejivosti: Jeden až päť hviezdičiek predstavuje označenie, ktoré vám napovie, do akej miery je paplón hrejivý. Všímajte si nielen tento symbol, ale i samotnú výplň, respektíve gramáž. Letné prikrývky majú 100 – 200 g/m², celoročné plus-mínus 300 g/m², zimné sa pohybujú v rozmedzí 400 – 600 g/m².

TIP
Veľká gramáž paplóna automaticky nezaručuje najvyššiu hrejivosť. Moderné výrobné technológie spočívajúce vo vrstvení dutých vlákien dokážu zabezpečiť vysoké tepelné vlastnosti aj pri gramáži nižšej ako 600 g/m². Preto sa riaďte parametrami, ktoré uvádzajú výrobcovia a predajcovia.

  • Osobné preferencie: Škálovanie hrejivosti je všeobecné a to, aká prikrývka je pre vás vhodná (sezónne alebo celoročne), určujú individuálne požiadavky. Zimomraví ľudia pri potrebe väčšieho tepla prirodzene siahajú po hrejivejších paplónoch, „horkokrvným“ postačia aj tenšie modely.

TIP
Ak sa neviete rozhodnúť, stavte na variabilný paplón. Pozostáva z dvoch rôzne hrubých prikrývok a vďaka tomu vám poskytne až tri spôsoby využitia – samostatný ľahký a stredne hrejivý paplón a zimný variant dosiahnuteľný ich spojením (suchým zipsom).

Čo si všímať pri výbere vankúša?

  • Rozmer: Štandardná veľkosť je 70 x 90 cm. Ak si vyberáte posteľnú bielizeň, v balení obliečok môžete čakať presne tento rozmer, hoci čoraz častejšie ľudia uprednostňujú menšie a atypické varianty. Aj vrstvenie rôzne veľkých vankúšov je obľúbené, najmä ak vám interiérový dizajn nie je úplne cudzí.
  • Tvar: Klasické obdĺžnikové a štvorcové vankúše majú konkurentov v podobe anatomicky tvarovaných produktov, ktoré uľavia svalom pri bolestiach chrbtice a zároveň majú voči nim preventívny účinok. Valec alebo polmesiac sú navyše skvelými asistentmi, ak spávate na boku, ale tiež pri sledovaní obľúbeného TV programu a počas cestovania.
  • Materiál: Podobne ako pri paplónoch tvoria výplň vankúšov a ich povrchový materiál syntetické a prírodné materiály, no v rozšírenej ponuke. Vďaka tomu si môžete dopriať napríklad nepriepustný návlek, vankúš znižujúci napätie statickej elektriny (s uhlíkovými vláknami), či pamäťovú penu (100 % polyuretán), ktorá sa tvaruje pod vplyvom teploty a tlaku tela, a tak vám prinesie príjemné uvoľnenie svalov.

TIP
Keďže vankúše po pár rokoch strácajú svoj tvar a neposkytujú chrbtici dostatočnú oporu, vyžadujú si náhradu. Existujú však aj tzv. flexi vankúše naplnené polystyrénovými guľôčkami. Ich výmena je jednoduchá a individuálne prispôsobiteľná.

  • Osobné preferencie: Zdravotné problémy či poloha, v ktorej najčastejšie spíte, pri výbere vankúša zavážia. Ak radi odpočívate na bruchu, bude pre vás vhodnejší mäkší a nízky vankúš, ak na chrbte, tak vyšší a stredne tvrdý. Ak usínate na boku, odporúča sa anatomicky tvarovaný vankúš, flexibilný zase v prípade, že často striedate spánkové polohy.

Reštartujte sa vďaka spánku
Prečítajte si viac o fázach spánku a tipoch na jeho zlepšenie.

A čo cena? Myslieť ekonomicky je žiadané, no pravdou je, že kvalitatívne vyšší štandard a nízka cena nejdú dohromady. Ak sa s týmto tvrdením stotožňujete, paplóny a vankúše sa stanú vaším naozaj dlhoročným relaxačným spoločníkom.

Berte do úvahy každý detail a parameter. Pokiaľ zdieľate posteľ so svojou polovičkou, nemusíte sa za každú cenu prispôsobovať jeden druhému, vyberajte lôžkoviny podľa osobitných potrieb. Nech je spánok skutočným pôžitkom.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.