Matrac, vankúš, perina – najlepšia spánková medicína

Produktové trio pre dobrý spánok

Možno ráno vstávate s bolesťou chrbta či hlavy, trpíte alergiami a celú noc nemôžete dýchať, zle spíte a počas spánku si nedokážete odpočinúť. Pravdepodobne nastal čas zamyslieť sa, ako tento stav zmeniť. Nikdy nie je neskoro.

„Spánok je pre človeka to isté, čo naťahovanie pre hodinky.“
Arthur Schopenhauer

Správne zvolený vankúš je spolu s kvalitným paplónom a matracom základným predpokladom zdravého a kvalitného spánku, ktorý vás dôkladne zregeneruje na celý nasledujúci deň. Čo všetko by ste ešte pred kúpou o týchto produktoch mali vedieť?

Výber matraca by ste nemali podceňovať. Podľa typu ich môžeme rozdeliť na:

  • Penové matrace
  • Matrace z pamäťovej peny
  • Latexové matrace

Taštičkové (pružinové) matrace sa rozdeľujú do troch základných kategórií:

  • Klasické pružinové matrace
  • Taštičkové pružinové matrace
  • Mikrotaštičkové pružinové matrace
  • Kokosové matrace

TIP
Deti potrebujú pre zdravý rast a vývoj pevnejší matrac so strednou tvrdosťou, bez zón. Mladí a ľudia stredného veku by mali zvoliť spánok na tuhšom matraci. Ideálne sú zónové matrace, ktoré majú inú tuhosť v rôznych častiach (pevnejšie v bedrách, mäkšie v ramenách a pod.). Starší ľudia by, naopak, mali použiť mäkší a elastickejší matrac.

Výber matracov na trhu je naozaj široký. Dôležité je zvážiť nielen to, koľko si môžete dovoliť do produktu investovať. Prvým bodom pri výbere by malo byť zváženie vášho zdravotného stavu. Pred kúpou je dobré zhodnotiť si vlastné očakávania, ktoré by zvolený produkt mal časom naplniť. Ak máte v hlave zmätok a naozaj neviete, čo je pre vás vhodné, krok vedľa neurobíte, ak si necháte poradiť v rôznych špecializovaných predajniach. Nezabudnite, že parametre, ktoré sú pre vás dôležité, musíte vedieť aj podrobne pomenovať. Tak pomôžete nielen predajcovi, ale predovšetkým sebe.

Mini rady pri výbere matraca

  • Šírka matraca závisí predovšetkým od šírky lôžka, do ktorého matrac kupujete.
  • Dĺžka matraca by mala ležiaceho presahovať približne o 25 cm.
  • Výška matraca by v ideálnom prípade nemala byť menšia než 15 cm.
  • Pre jednolôžko je ideálny štandardný rozmer 90 cm.
  • Pre dvojlôžko sú najvhodnejšie jednotlivé matrace v rozmeroch od 140 x 200 cm.
  • Nosnosť matraca by mala byť zaručená výrobcom. Pri predimenzovanom zaťažení môže pri všetkých typoch matracov dôjsť k trvalej deformácii a strate pružnosti.
  • Na tvrdosti matraca záleží – pri kúpe zohľadňujte aj tento parameter a informujte sa priamo u predajcu, ktorý vám s výberom pomôže.
  • Optimálny stav matraca pri každodennom používaní zostáva zachovaný po dobu cca 7 rokov.
  • Nezabudnite matrac aj patrične chrániť. Na to vám poslúži matracový chránič, ktorého údržba je mimoriadne ľahká. Jeho efekt oceníte predovšetkým, ak máte malé deti alebo domácich miláčikov.

TIP
Ak si chcete byť istí kvalitou kupovaného matraca, hľadajte známe certifikáty. Medzi najznámejšie patria testovania prístrojom ErgoCheck, EuroLATEX Eco Standard, ÖkoTest Standard 100, certifikáty z klinického testovania (individuálne podľa konkrétneho pracoviska) alebo Bureau Veritas, ale aj mnohé ďalšie.

Vankúš najviac ovplyvní kvalitu spánku. Aký si teda vybrať?

Tvar, výplň a pevnosť vankúša by ste mali vyberať podľa niekoľkých základných kritérií:

  • Vankúš by mal predovšetkým podopierať chrbticu v spánkovej polohe tak, aby sa čo najmenej namáhala.
  • Rozhodujúcim faktorom pre výber vankúša je poloha, v ktorej obvykle spíte.
  • Ďalej rozhoduje vaša váha a prípadné zdravotné problémy (bolesti chrbtice, alergie).

Vedeli ste, že?
V minulosti, kedy sa spávalo na zateplených a zmäkčených lôžkach, používali ľudia klasické veľké vankúše o rozmeroch 70 x 90 cm. Táto predstava o ideálnom vankúši mylne pretrváva až dodnes. Odborné výskumy totiž preukázali, že správny vankúš by mal podopierať krčnú chrbticu tak, aby bola v rovine s celou chrbticou, a nemal by siahať pod ramená, pretože rameno musí byť zaborené do matraca. Tomuto predpokladu zodpovedajú vankúše malých rozmerov 50 x 70 cm alebo 40 x 60 cm, ktorých špičky končia tesne pri ramenách.

V ponuke najčastejšie nájdete vankúše zdravotné, ortopedické či anatomické. Najobľúbenejšia je stále klasika, teda obdĺžnikový vankúš plnený modernými materiálmi, ktoré sú nenáročné na údržbu. Dôležitým kritériom pri výbere vhodného vankúša je vaša najčastejšia spánková poloha, pretože každá si vyžaduje iné uspôsobenie vankúša.

  • Ak spíte na boku, mali by ste mať vyšší, pevnejší, anatomicky tvarovaný vankúš, ktorý drží chrbticu v správnej polohe. V žiadnom prípade nesmiete mať pocit, že vám hlava visí vo vzduchu.
  • Ak spíte väčšinu noci na chrbte, zvoľte si vyšší, stredne mäkký vankúš anatomického tvaru, ktorý udrží chrbticu v prirodzene zakrivenej polohe a podoprie ramená a krk.
  • Ak spíte radi na bruchu, vyberte si mäkký, nízky vankúš. Ten sa prispôsobí vašej váhe a chrbtica sa nebude príliš namáhať.
  • Ak polohy striedate, voľte stredne mäkký a stredne vysoký vankúš s pevnou a pružnou náplňou. Ten sa ľahko prispôsobí každej vašej polohe.

Typy náplní:

  • Vankúš s náplňou z peria je nesmrteľnou klasikou. Výhodou peria je ľahké natriasanie po preležaní, čím ho jednoducho vytvarujete tak, ako vám to najviac vyhovuje. Napriek svojej mäkkosti sú tieto vankúše dostatočne pevné, veľkou nevýhodou sú však roztoče, ktoré majú perie veľmi rady. Nielen pre alergikov sú preto omnoho vhodnejšie vankúše z umelých vláken, najčastejšie z polyesterových či polyuretánových. Umelé vlákno sa ľahko perie a neposkytuje tak zázemie roztočom.
  • V anatomickom vankúši nájdete rôzne peny, najčastejšie pamäťovú, známu taktiež ako lenivá či polyuretánová. Tieto vankúše sú špeciálne v tom, že pena pri kontakte s ľudským telom optimalizuje svoju tuhosť a tvar podľa absorbovaného tepla.
  • Za pozornosť stoja tiež vankúše z PolarGel peny, ktorá je netoxická, vysoko priedušná, elastická a maximálne komfortná. Jedinečný materiál chráni pred hubami, plesňami a nepríjemným zápachom.
  • Pre budúce mamičky je vhodnou voľbou tehotenský vankúš. Praktický a jednoduchý pomocník pomôže vyriešiť a dosiahnuť pohodlný spánok a maximálne pohodlie aj v tehotenstve. Veľmi jednoducho si nájdete ideálnu polohu aj s tehotenským bruškom, pretože vankúš je mimoriadne prispôsobivý, hypoalergénny, uvoľňuje tlak vyvíjaný na chrbát a krčnú chrbticu a poskytuje podporu nielen brušku. Vyformujete si ho podľa potreby a podľa toho, ktorú časť tela chcete podoprieť. Neskôr sa dá vankúš využiť pri dojčení a starostlivosti o bábätko.

Paplón by mal zodpovedať vašim potrebám

Zásadná otázka, ktorú si musíte položiť pri výbere paplóna, znie: „Aký materiál zvoliť?“. Mali by ste zvážiť, ktoré materiály vám vyhovujú, aké sú ich vlastnosti a či je potrebné brať do úvahy aj ich hypoalergénnosť. Prihliadať by ste mali aj na rozmer periny vzhľadom na veľkosť vašej postele. Rozhodujúca je tiež teplota v spálni v jednotlivých ročných obdobiach, či prikrývka odpudzuje vlhkosť a či potrebujete tenkú alebo hrubšiu. Pre niekoho môže byť najlepším riešením zaobstarať si prikrývky hneď dve – dostatočne výhrevnú zimnú a tenšiu na leto.

Mini rady pri výbere paplóna

  • U milovníkov prírodných materiálov pravdepodobne padne voľba na prikrývku z peria alebo vlny. Kvalitné prikrývky s náplňou z peria majú dokonalé izolačné vlastnosti. V zime krásne hrejú, zatiaľ čo v lete či počas choroby oceníte, že perie dokáže pohlcovať vlhkosť a odvádzať ju od tela. Tieto periny navyše vynikajú dlhou životnosťou.
  • Prikrývky z ovčej vlny dokážu absorbovať ľudský pot a potom ho odpariť. Udržiavajú okolo tela ideálne suché teplo a pohodu. V lete, naopak, izolujú od prílišného tepla, ktoré môže brániť plnohodnotnému odpočinku. Tieto prikrývky sú zvlášť vhodné pre alergikov, keďže lanolín v ovčej vlne má antibakteriálne a hypoalergénne vlastnosti.
  • Ak nemáte radi pocit, že je prikrývka „ťažká“, skúste staviť na duté vlákno. Výhrevnosť sa odvíja od tvaru a položenia týchto vláken. Najteplejšie majú cca 400 g vláken na m2. Výhodou je ich ľahkosť, neublíži im ani častejšie pranie, a pretože ide o umelý materiál, ponúka sa viacero variantov. Napríklad prešívaná prikrývka s aloou vera, ktorá blahodarne pôsobí na pokožku, posilňuje relaxačné účinky spánku a ničí baktérie a roztoče. Ďalšími možnosťami sú prikrývky so striebrom a uhlíkovým vláknom. Uhlíkové vlákna, ktoré sú votkané do povrchového materiálu, vytvárajú tzv. uhlíkový raster, ktorý zachytáva elektrostatické polia vysielané naším telom a uvoľňuje postupne nahromadené elektrostatické náboje do vzduchu. Znižuje tak napätie statickej elektriny a čím je napätie nižšie, tým kvalitnejší a príjemnejší je váš spánok.

Práca, škola, koníčky, deti, domácnosť či domáci miláčikovia. Povinností máme vyše hlavy a ani 24 hodín nám niekedy nestačí. Práve preto, aby sme všetko, čo chceme, zvládali ľahko a hravo, potrebujeme kvalitne spať, a teda nechať zregenerovať telo, hlavu i dušu. K tomu dopomáhajú aj kvalitné produkty, ktorými sa obklopujeme. Neberte vašu posteľ ako samozrejmosť. Dbajte o to, aby to bolo miesto, ktoré vášmu zdraviu a životnému tempu prospieva.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.